aA
Joks šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių ir tapti pagrindine puošmena. Skanių, išskirtinių desertų galima išsirinkti parduotuvėse, užsisakyti. Bet gal geriau pasiryžti šventinio skanėsto gamybai savo virtuvėje?
Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę?
© Shutterstock nuotr.

Artimuosius ir svečius galima nustebinti ir paprasčiausiais sausainiais ar meduoliais, ir prašmatniais pyragais bei tortais.

Ruošiant desertus nepakeičiami prieskoniai yra cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.

Vaisių tortų įvairovė

Jei virtuvėje rasite miltų, cukraus, cukraus pudros, sviesto, kiaušinių, sodos ar kepimo miltelių, paprasčiausi sausainiai tikrai pavyks. O jei panaudosite cinamoną, kardamoną, imbierą ir kitus prieskonius, bus šventiniai sausainiai. Juos išspaudus įvairiausiomis formelėmis, įspūdžių pakaks ir vaikams, ir suaugusiems.

Daugiau išmonės ir meistriškumo prireiks, sumanius išsikepti ar susitepti tortą. Kad po pagrindinių, neretai gausių patiekalų skrandžio neapkrautume riebiais desertais, galima rinktis lengviau virškinamus ingredientus.

Vienas variantų – sluoksniuotas vaisių tortas arba vaisių tortas su putėsiais ir plakta grietinėle. Tam prireiks saldžios grietinėlės, įvairių spalvų želė, kurią galima išplakti iki putėsių, padaryti kietesnę nei nurodyta ant įpakavimo, supjaustyti įvairiais kvadratėliais, trikampiais ir pan.

Galima išsirinkti mėgstamų uogų arba panaudoti konservuotas. Įvairiai sluoksniuojant ir išmoningai papuošiant tortą, pavyks „sukurti“ akiai malonų ir lengvai virškinamą skanėstą.

Nustebins pipirinis biskvitas

Jei stinga laiko, galima nusipirkti jau paruošto biskvito lakštų. Juos pertepti maskarponės sūrio, jogurtų, varškės kremų, kondensuoti pieno, plaktos grietinėlės mišiniais, pagardintais konjaku, citrinos, apelsinų sultimis, kapotais riešutais, kokosu, džiovintais vaisiais ir kt.

Improvizacijai čia erdvė didelė. O norint dar labiau nustebinti svečius galima surizikuoti išsikepti, pavyzdžiui, spanguolių, aguonų ar net pipirinį biskvitą. Pastarajam pasigaminti prireiks maltos juodos duonos džiūvėsėlių, kiaušinių, bulvių krakmolo, cukraus, muskato riešuto, cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir grūstų kvapiųjų pipirų.

Desertai ant pagaliuko

Šventiniam stalui žaismės suteiks desertai ant pagaliuko. Tokius skanėstus labai mėgsta vaikai, vieno kąsnio desertus bus smagu smaližiauti ir suaugusiems.

Smeigtukų galima pasirinkti įvairių – popierinių, plastmasinių, metalinių ar medinių. Pasmeigti galima pertepto biskvito kvadratėlius, šokoladu aplietas slyvas ar vyšnias, karamelizuotas vynuoges, moliūgus ar riešutus, įvairios formos mažus sausainius, rankų darbo saldainius ir kt.

Saldėsių prieskoniai

Aromatingais prieskoniais paskaninti kepiniai ne tik gardžiau kvepia, yra subtilesnio skonio, bet ir naudingesni sveikatai. Saldieji patiekalai skatina gamintis gleives, o jos sudaro puikią terpę mikroorganizmams daugintis.

Todėl rekomenduojama dėti prieskonių, kurie sumažina gleivėtumą ir pageriną virškinimą, be to, padeda šalinti iš organizmo toksinus. Ruošiant desertus nepakeičiami cinamonas, imbieras, gvazdikėlis, kardamonas, muskatas, vanilė ir kt.

Teigiama, kad cinamonu pabarstytas šaukštas medaus padeda suvirškinti net sunkiausią maistą. Virškinimą pagerins ir arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, kelių lašų citrinos sulčių ir žiupsnelio druskos mišinys.

Receptai

Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę?
© Asmeninio archyvo nuotr.

Citrininis keksas su slyvomis ir riešutais

Reikės:

10 v. š. miltų,
180 g sviesto,
4 kiaušinių,
5 š. pieno,
4 v. š. cukraus,
2 a. š. vanilinio cukraus,
200 g džiovintų slyvų,
1 citrinos,
4 v. š. cukraus miltelių,
2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių.

Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įplakti kiaušinius. Supilti nešaltą pieną. Supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 min. Tada cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Galima puošti riešutais ir gėle iš citrusinių vaisių žievės. Skanaus!

Šokoladinis tortas su vyšniomis

Kokiu desertu nustebinti per Naujųjų metų šventę?
© Shutterstock nuotr.

Pagrindui reikės:

2 šaukštelių tirpios kavos,
30 g juodojo šokolado,
3/4 stiklinės miltų,
4 šaukštai kokybiškos tamsios nesaldintos kakavos,
šaukštelio maistinės sodos,
šaukštelio kepimo miltelių,
3/4 stiklinės cukraus,
šaukštelio vanilinio cukraus,
1/2 stiklinės grietinės,
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1 kiaušinis.

Įdarui reikės:

stiklinės vyšnių (arba vyšnių uogienės, tik tada nedėti cukraus),
1/4 – 1/2 stiklinės cukraus,
šlakelis Marsalos vyno (nebūtinas),
po dosnų žiupsnį juodųjų pipirų ir cinamono,
250 g rikotos sūrio,

Glajui reikės:

30 g juodojo šokolado,
1/4 stiklinės grietinėlės,

Tirpią kavą užpilk 1/2 stiklinės karšto vandens ir palik atšalti. Šokoladą pagrindui ištirpink garų vonelėje. Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Tada į gilų dubenį supilk kavą, tirpintą šokoladą, suberk cukrų, vanilinį cukrų, sudėk grietinę, aliejų, įmušk kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplak iki vientisos masės. Į gautą šokolado masę po truputį berk sausąjį mišinį nuolat maišydamas šaukštu arba plaktuvu. 20 cm skersmens kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.

Supilk tešlą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepk 35–40 minučių, kol įsmeigęs peilį į pyrago vidurį ištrauksi jį neaplipusį tešlą. Pyragą ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir perpjauk horizontaliai į 2 dalis. Vyšnių kauliukus išimk, uogas sudėk į puodą, suberk prieskonius ir užpilk cukrumi. Cukraus berk atsižvelgdamas į vyšnių saldumą. Ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas virk vyšnias 10–15 minučių, kol suminkštės. Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Vieną pyrago dalį dėk į serviravimo lėkštę ir sutepk rikota. Sudėk ir paskirstyk atvėsusį vyšnių įdarą. Vyšnių sultis pilk po truputėlį, kad įsigertų į rikotą. Uždėk ir lengvai prispausk antrą pyrago dalį. Gali būti, kad vyšnių sulčių bus per daug ir ims bėgti per kraštus – tikrai nereikia supilti jų visų! Kai tortas beveik baigtas, grietinėlę supilk į metalinį puodelį, sudėk sulaužytą šokoladą ir pakaitink, kol ištirps. Glajumi užpilk pyragą – tegul lengvai nuteka kraštais. Galima papuošti vyšniomis ir tarkuotu šokoladu. Skanaus!

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prezidento problema Lietuvoje: trys būdai, kaip Nausėda gali sutelkti galias savo rankose (20)

Prezidentas pagal Konstituciją yra pastatytas į tokią situaciją, kad kiekvieną kartą jam kyla...

Užkalnis atskleidė, kiek turi kainuoti jautienos kepsnys ir kaip reikia maitintis (99)

Kai dėl to „kaip reikia maitintis“, tai gal net kažkiek ir perspaudžiau, nes maitinasi visi,...

Tokio pasiūlymo nėra matęs net NT ekspertas: parduodamas butas viename iš Lietuvos dvarų (76)

Vartant nekilnojamojo turto skelbimus galima rasti tikrai įspūdingų pasiūlymų. Vienas tokių,...

Emigrantų gyvenimą ištyrinėjęs Gasanovas įvardijo dvi priežastis, kodėl lietuviai vis dar išvyksta (247)

Lietuva nyksta – tokias liūdnas prognozes neseniai atskleidė Jungtinių Tautų (JT) prognozės....

Autoritetingas teisininkas su nerimu stebi pokyčius Vokietijoje: kas vyksta su galingiausia Europos valstybe? (337)

Vokietijoje nyksta piliečių pasitikėjimas politika. O visuomenė be pasitikėjimo, anot politologo...

Darbo jėga Lietuvoje nebe pigi: kas antram 870 eurų atlyginimas yra per mažas (60)

Kas antram dirbančiajam per maža 870 eurų atlyginimo, o beveik 10 proc. dirbančiųjų apatine...

Ernestas Parulskis

56k eurų už paveikslą. Atsargus naujas lietuviško meno rekordas

Prieš pora mėnesių, gruodžio 28-ą, vieną nišinę bendruomenę sukrėtė nedidelė sensacija –...

Italijoje dėl koronaviruso izoliuojama daugiau nei dešimt miestų, atšauktas Venecijos karnavalas papildyta 17:17 (154)

Italijai kovojant su didžiausiu koronaviruso protrūkiu Europoje, vyriausybė nusprendė blokuoti...

Gediminas Jankauskas. Tikrų ir išgalvotų šnipų voratinkliuose

Beveik vienu metu tarsi iš gausybės rago ant kino žiūrovų galvų pasipylė visokiausių žanrų...

|Maža didelių žinių kaina