Neatskiriama kiekvieno patiekalo dalis yra garnyrai. Jų būna įvairiausių: bulvių, ryžių, daržovių, makaronų… Dažniausiai jų parinkimas priklauso nuo virtuvės meistro kūrybiškumo, tačiau būtina žinoti kelias jų derinimo prie patiekalo taisykles.
Žuvis, maistas, patiekalas
© Corbis/Scanpix
Pirmiausia turėtų derėti garnyro ir pagrindinių patiekalų temperatūra, jei patiekalas karštasis (kepsnys, žuvis) – garnyras taip pat turėtų būti karštas, o jei šaltasis – šaltas ir garnyras. Šaltojo garnyro sultys, patekusios po karštu kepsniu, gali ir jį atšaldyti. Tada patiekalas bus tarsi guminis, sausas ir ne toks skanus.

Bene svarbiausias garnyrų ir patiekalų derinimo principas yra maisto sunkumas ir lengvumas. Kai patiekalas sunkus, tada vertėtų patiekti lengvai virškinamus garnyrus. Jeigu ruošiame kepsnį su stipriai skrudintomis bulvėmis, reikėtų iš anksto nuspėti, kad tai apsunkins skrandį.

Taigi garnyrai prie kepsnio turėtų būti lengvesni. Tam tinka daržovės, šviežios, truputį apkeptos, troškintos ar virtos, lengvai paruošta bulvių košė su įvairiais prieskoniais (aliejumi, bazilikais ar sūriu), ryžių apkepai.

Jeigu patiekiama vištiena, garnyras galėtų būti lygiavertis, t.y. vienodo sunkumo. Puikiai tiktų makaronai, jų apkepas, bulvių košės, virtų ar žalių bulvių apkepai, vienos virtos daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, įvairiomis formomis supjaustytos morkos) ar maišytos su bulvėmis.

Pats lengviausias patiekalas yra žuvis, todėl prie jos galima pasiūlyti ir sunkesnių garnyrų: keptų ar virtų bulvių, ryžių, blanširuotų daržovių.

Apkeptos daržovės (morkos, baltieji ridikai, cukinijos, baklažanai) turėtų būti ne sukepusios, bet lengvai apskrudintos sviesto bei aliejaus mišinyje ant didelės ugnies. Daržoves galima blanširuoti, tada jos suminkštės: sudėkite daržoves į karštą vandenį ir po kelių akimirkų ištraukite. Vėliau jos gali būti apkepintos svieste bei apibarstytos prieskoniais. Žinoma, galima daržoves ir patroškinti, bet tuomet jos praras spalvą, išvaizdą, formą.

Kalbant apie naujausias tendencijas, restoranai galėtų siūlyti daugiau įvairių apkepų: daržovių, bulvių, ryžių. Juos galima kepti iš karto formelėse arba skardoje ir vėliau pageidaujamai supjaustyti. Pavyzdžiui, ryžius galima maišyti su grietinėlės, kiaušinio mišiniu, o išvirtus makaronus sudėti į pasirinktą formą, sumaišyti su pasirinktu padažu ir įdėti į orkaitę. Bus įdomus, gerai pjaustomas garnyras.

Apkepus galima gražiai derinti prie pagrindinio patiekalo kepant nedidelėse formelėse. Įvairios formos leidžia patiekti valgį gražiai, nebijant, kad, pavyzdžiui, ryžiai sukris ir nesimatys pastatyto bokštelio. Jos suteikia patiekalui grožio, įdomumo bei paslaptingumo.

Keptas daržoves galima pagardinti tiek šviežiais, tiek džiovintais bazilikais, mairūnais, pipirais, netgi čiliu. Prie ryžių tiktų imbieras, prie bulvių košės – garstyčios, krienai. Egzotiškų prieskonių taip pat nevertėtų pamiršti. Ar valgysime gardžiuodamiesi, daugiausiai priklauso nuo to, kaip virtuvės meistras sugebės prie patiekalo derinti prieskonius, kokias proporcijas parinks.

Labai svarbu, kad valgis būtų ne tik skanus, bet ir estetiškai patiekiamas. Gražiai ir tvarkingai atrodo geometrines formas primenantys garnyrai. Jie suteikia darnos įspūdį visam patiekalui.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pigu-brangu eksperimentas: drabužiai beveik identiški, o kainos skiriasi daugiau nei 10 kartų (24)

DELFI Stilius nutarė atlikti „pigu-brangu“ eksperimentą paieškoti drabužių, kurie atrodo...

Šiaurės Korėjos piliečiai dirba Rusijoje – juos lygina su vergais (24)

Šalia dumblėto kelio viename iš Sankt Peterburgo rajonų iškilo visas palaikių gyvenamųjų...

Šalys, kuriose už 800 eurų per mėnesį gyvensite kaip karaliai (83)

Pasaulyje yra bent 27 šalys, kuriose galima iš tikrųjų karališkai gyventi už mažesnę nei 1 000...

Ginekologai apie populiarią higienos priemonę: mirtinas sindromas progresuoja labai greitai (20)

Šįkart te suklūsta moterys ir merginos, kurios naudoja tamponus . Ši moterų higienos priemonė...

Rimtas perspėjimas Europos gyventojams: jūsų naivumas – labai pavojingas (354)

Pastaraisiais metais Europoje ne sykį skambėjo krikščionybę priėmusių eksmusulmonų...

Penktąjį Dakaro ralį įveikęs Vanagas: paskutiniame greičio ruože viskas galėjo baigtis liūdnai (19)

Pakilimus ir nuosmukius 40-ajame Dakaro ralyje išgyvenęs Benedikto Vanago ir Sebastiano...

Prieš mačą su „Lietuvos rytu“ rimtų nuostolių patyręs Butautas: apie tai sužinojau paskutinę dieną (2)

Ketvirtadienį su Adu Juškevičiumi atsisveikinęs „Lietkabelio“ strategas Ramūnas Butautas...

Eurovizinė karštinė tęsiasi: ar scenos vilkai nurungs naujokus? (5)

Šeštadienio vakarą LRT eteryje jau antroji eurovizinių atrankų laida. Laikas tiksi – iki...

Svajonių telefonų kopijas siūlo įsigyti atvirai ir pigiai (90)

Telefonai „ iPhone X “ ir „Samsung Galaxy S7“ už 140 eurų? Kas gi nesusiviliotų tokia...

Pirmą kartą Dakare finišavęs Žala: negaliu suprasti, kad jau baigėsi (121)

Trečias kartas nemelavo. Po dviejų nesėkmių Dakaro ralyje trečiąkart dalyvavęs Vaidoto Žalos...