aA


Iki gražiausių metų švenčių likus keliolikai dienų kas anksčiau, o kas kiek vėliau į širdis įsileidžiame tą keistą jausmą, kurio nepavadinsi ilgesingu laukimu. Šis jausmas kaip tobulo skonio keksiukas su netikėtu įdaru, pagardintas puikia nuotaika, apibarstytas troškimu suteikti laimės artimam žmogui.
© Shutterstock nuotr.

Artėjant šventoms Kalėdoms trokštame, kad ir mūsų namai būtų ne tik papuošti eglute ir girliandomis, tačiau kvepėtų šiluma bei jaukumu. Tokią nuotaiką padeda sukurti namuose iškepti kepiniai, kurių kvapą pradedi užuosti dar net neįžengęs vidun.

Patarimais, kaip iš miltų pagaminti gardžiausių kepinių dalijasi profesionali konditerė-technologė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentė Rūta Šiušienė.

Pasak konditerės-technologės, joks konditerinis kepinys neapsieina be miltų. Jie yra kepinių pagrindas, statybinė medžiaga, suteikianti gaminiams masės bei trapumo. Labai svarbu pasirinkti tinkamus miltus savo kepiniui, nes priešingu atveju jis gali gautis visiškai ne toks, kokio tikėjotės.

Kad lengviau būtų įvertinti, ar miltai jūsų konditeriniam šedevrui tiks ar ne, reikia atkreipti dėmesį į skaičių ir raidės kombinaciją ant pakuotės. Skaičius, pavyzdžiui, 405, 550 arba 1800 rodo miltų spalvą. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai baltesni. Pyragams, pyragaičiams, sausainiams reikia baltų miltų, jei kepate duoną, galima rinktis ir pirmos arba antros rūšies miltus, kurie yra kiek tamsesni.

Ekstra miltai labiausiai tinka konditeriniams gaminiams

Antroji miltų šifro dalis yra raidė. Miltams apibūdinti naudojamos šios raidės: B, C, D, E, F. Ką gi jos reiškia? Raidės nurodo glitimo, vandenyje netirpstančių baltymų, kiekį miltuose. Kuo miltų glitimo kiekį nurodanti raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo miltuose daugiau glitimo, vadinasi, tokie miltai aukštesnės kokybės.

Tešla, pagaminta iš miltų, turinčių daug kokybiško glitimo, minkant nelimpa prie rankų, stovėdama puikiai brinksta, paruošti gaminiai išlaiko formą. Tešla, užminkyta iš miltų, kuriuose glitimo mažai, būna lipnesnė, stovėdama greičiau tęžta, gaminiai mažesnės apimties.

Miltus reikėtų rinktis priklausomai nuo to, kokį gaminį norėsite paruošti. Praktiškai daugumai konditerinių kepinių puikiai tinka aukščiausios rūšies kvietiniai „550 C“ ir „Ekstra 405 D“ miltai. Iš 100 kg grūdų išmalama vos 3-4 kg „Ekstra“ miltų, kurie yra išskirtinio stambumo, nes išmalami iš geriausios grūdo dalies, būna ypač birūs, tešla iš tokių miltų labiau išbrinksta, nelimpa prie rankų ir nesušoka į gumuliukus. Kepiniai, naudojant šiuos miltus, gaunasi purūs, pasižymi puikiomis kepimo savybėmis ir pavyksta lengvai iš pirmo karto. Iš šių miltų rekomenduojama kepti aukščiausios kokybės gaminius: šakočius, biskvitus, pyragus.

„Ekstra“ miltus sumaišius su kvietiniais „550 C“ santykiu 50/50, galima kepti mielinius gaminius, bandeles, pyragus. Tamsesni kvietiniai miltai turi daugiau sumaltos grūdo luobelės t.y. skaidulinių medžiagų. Iš miltų, pažymėtų „812 C“, galima kepti bandeles, pyragus, sausainius, meduolius, pastaruosius rekomenduojama kepti ir į tešlą įmaišant kvietinių rupių.

„Kada kepu sausainius, ieškau silpniausių miltų, kad ant pakuotės būtų užrašytas didesnis skaičius ir raidė. Jei ant pakuotės užrašyta raidė „B“, tai reiškia, kad miltų glitimas yra didelis, todėl tešla bus tąsi, standesnė, kepiniai gausis didelės apimties, tokie miltai visai netiks sausainiams, bet bus aukso kasykla kepant mielines bandeles, eklerus“, - patarė konditerė-technologė.

Profesionalės nuomone, kepant vaflius idealiausi raide „F“ pažymėti miltai. Be Lietuvoje gaminamų miltų parduotuvių lentynose galima išvysti ir iš užsienio atvežtų įvairiausių miltų pakuočių. „Šiuo metu Lietuvos prekybos centruose galima įsigyti miltų, ant kurių pakuočių galima rasti užrašus: „Hard flower“ arba „Soft flower“. „Hard flower“ miltai tinka picai, duonai, o „Soft flower“ geriausi kepant sausainius“, - sakė konditerė-technologė.

Miltus patariama laikyti tamsioje, vėsioje aplinkoje

Paprašyta išskirti dar keletą miltų rūšių, Rūta Šiušienė paminėjo miltus be glitimo, pastaruosius turėtų naudoti tie žmonės, kurie yra alergiški jam. Paprastai miltai be glitimo būna pagaminti ne iš kviečių, tačiau jie būna augalinės kilmės. Tokių miltų sudėtinės dalys turi savybių, leidžiančių kontroliuoti gaminių tūrį, tekstūrą ir vientisumą.

Miltai iš spelta kviečių taip pat laikomi nealergizuojančiais miltais. Dar viena miltų rūšis – pilno grūdo miltai, kurie gaunami sumalant visas grūdo dalis ir neišsijojant sėlenų. Tokius miltus patariama laikyti šaltai, visų kitų rūšių miltus reikėtų laikyti vėsioje, tamsioje aplinkoje, kad jie išliktų nepakitę.

Ką daryti, kad miltai nesušoktų į gumuliukus?

Paklausus konditerės-technologės, kaip reikia miltus pilti į tešlą ir juos maišyti, kad miltai nesušoktų į gumuliukus? Ši atsakė, kad reikia sijoti. „Gaminant tešlą riebalai, kiaušiniai ir cukrus turėtų būti gerai išmaišomi, o tada miltai į tešlą įsijojami ir lengvai permaišomi. Sijojimas leidžia apsisaugoti nuo gumuliukų, suteikiame tešlai daugiau purumo. Susigulėję miltai būna sukibę į gabalėlius“, - teigė Rūta Šiušienė.

Belieka tikėtis, kad mėgėjai pasisukioti virtuvėje kitą kartą parduotuvėje į savo pintines dėdamiesi miltų pakelį Kalėdiniam šedevrui dirstelės į raidžių ir skaičių kombinaciją ant pakuotės. Taip ir tešlą pavyks tinkamą sumaišyti, ir kepiniai gausis tarytum iš kepinių vadovėlio, o namai kvepės šiltomis ir jaukiomis Kalėdomis.

Linkime gražių švenčių!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (94)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (201)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (138)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (70)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (25)

Verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko skirtingais...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (2)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Prabangių lėktuvų rinka kaista: parduodami net naudoti lėktuvai (24)

Įsigyti naudotą reaktyvinį verslo lėktuvą tampa vis sudėtingiau ir tai ženklas, jog prabangių...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (1)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...