Anot žinovų, geriausiai tam tinka lapuočių mediena. Greitai pagaminamiems produktams siūlomos beržinės, tik nuo jų patariama nulupti žievę. O jei reikia kepti ilgiau – ąžuolinės, uosinės malkos.

Ypatingo aromato kepsniams, šašlykams ar kitiems patiekalams suteikia vaismedžių malkos. Žinoma, tai rečiau gaunama mediena. Obelaičių, vyšnių ir kitų vaismedžių malkos labai kaitrios ir skleidžia itin švelnų ir subtilų kvapą. Ši mediena labai paskanina kepamą vištieną, kalakutieną, taip pat ir kiaulieną.

Stipresnį aromatą skleidžia ąžuolinės malkos, todėl jos geriausiai tinka jautienos kepsniams. Kepant žuvį į grilį siūloma sumesti alksnio malkas. Jos dera kepant ir paukštieną bei kiaulieną.
Suprantama, kad geriau dega sausos malkos, o šviežios sunkai išsidega, rūksta.

Jei nenorite sugadinti patiekalo skonio, venkite spygliuočių medienos, kurios sudėtyje yra sakų. Užkūrus tokias malkas, aprūks ir maistas, ir kepėjas. Juo labiau į šašlykinę ar grilį nesumeskite dažytų ar lakuotų lentų ir kitų degančių atliekų. Ir dar – išsiverskite be degiųjų skysčių, kuriuose yra sveikatai kenksmingų lakiųjų medžiagų.