aA
“Rudens gamta džiugina akį ne tik šiltų spalvų varsomis, bet ir sotina visokiomis gėrybėmis. Tai gausių dovanų metas, kada gamta, “atlikusi vasaros užduotis”, darbo vaisius atiduoda žmogui”,- knygoje “Kulinarija ir papročiai” teigia Stefanija Stasienė. Ir nors knygos autorės jau nebėra mūsų tarpe, jos artimųjų dėka skaitytojus pasiekė naujas kulinarinių paslapčių leidimas.
Bulvinės kriaušės
© S.Stasienė. "Kulinarija ir papročiai".
Stefanija Bardauskaitė-Stasienė gimė 1913 m. rugsėjo 26 d. Šiauliuose. Čia baigė pradinį mokslą, lankė Šiaulių mergaičių gimnaziją, studijavo Mokytojų seminarijoje, įgijo mokytojos profesiją.

Antroji bolševikų okupacija privertė S. Stasienę su šeima pasitraukti į Vakarus - Vokietiją. Iš ten išvyko į JAV.

Gyvendama Amerikoje, 28 metus dirbo garsioje Stouffer restoranų, viešbučių ir šaldyto maisto bendrovėje, kur susipažino su Amerikos virtuve ir šio krašto mitybos tradicijomis. Kulinarijos žinias autorė pildė keliaudama su vyru po pasaulį: Paryžiuje, Cordon Bleu kulinarijos mokykloje, klausė garsaus šefo Charles Narsen paskaitų ir atliko praktiką, Turkijoje dalyvavo Lake Abant seminare, su Azijos virtuve susipažino Bankoke ir Honkonge. Pabuvota Afrikoj, Maroke ir kitur.

Knygoje “Kulinarija ir papročiai” rasime ne tik įdomius įvairių tautų receptus, bet ir originalų iliustracijų pateikimą.

Taigi pateikiame ir siūlome išbandyti keletą gardžių patiekalų receptėlių.

Duonos, kriaušių ir karijų riešutų užkandis

220 g Rokforo sūrio,
2 sultingos kriaušės (supjaustytos plonom skiltelėm),
1/3 stiklinės karijos riešutų (pecan) puselių,
8 riekės baltos duonos be plutos,
2-3 šaukštai grietinėlės.

Į dubenį sudėti sūrį, supilti grietinėlę ir šakute ar mediniu šaukštu sutrinti. Jei būtų per skysta, pridėti sūrio. Duonos riekes supjaustyti į tris dalis. Sudėti ant skardos ir 180°C temperatūros orkaitėje pakepinti iš abiejų pusių iki gelsvumo. Išėmus duonos lazdeles patepti sūrio mase, uždėti po skiltelę kriaušės, pabarstyti smulkintais riešutais.

Kriaušės su Gorgonzolos sūriu

4 didelės kriaušės,
1 šaukštas citrinos sulčių,
2 šaukštai susmulkintų graikiškų riešutų,
60 g gorgonzolos sūrio,
8 vyšnios su koteliu arba braškės.

Kriaušes nuplauti, nulupti, perpjauti per pusę. Išimti sėklalizdžius ir kriaušių puseles šiek tiek išskaptuoti. Iš visų pusių apšlakstyti citrinos sultimis. Apatinę kriaušių pusę pabarstyti riešutais. Sūrį šakute sutrinti ir įdaryti kriaušes. Ant viršaus uždėti po vyšnią.

Atšaldyti ir patiekti kaip desertą. Tinka baltasis itališkas vynas. Vietoj Gorgonzolos galima naudoti tepamą sūrį, tik jį reikėtų atskiesti šiltu pienu.

Bulvinės kriaušės

6 didelės bulvės,
1 stiklinė miltų,
8 riekės baltos duonos,
1 didelis kiaušinis,
1 stiklinė pieno,
1 vidutinio storumo kumpio riekelė,
šviežių grybų,
1 nedidelis svogūnas,
druskos, pipirų,
aliejaus kepimui.

Grybus ir svogūnus supjaustyti ir pakepinti aliejuje, kol išgaruos nuo grybų atsiradęs skystis. Nukelti nuo ugnies, užbarstyti druskos ir pipirų, atvėsinti.

Nuskustas bulves išvirti pasūdytame vandenyje. Nusunkti, įpilti pieno ir elektriniu maišytuvu sutrinti tyrelę. Atvėsinti.

Iš bulvių masės daryti nedidelius paplotėlius, ant jų dėti po truputį grybų ir užspausti. Formuoti kriaušės formos pyragėlius, į „kriaušės" viršų įkišti kumpio juostelę - „kotelį". Kotelį atsargiai apspausti, kad laikytųsi.

Kiaušinį išplakti su šlakeliu pieno. Duoną, nupjovus plutą, susmulkinti į trupinius.

Suformuotas „kriaušes" apvolioti miltuose, kiaušinyje ir baltos duonos trupiniuose. Ilgu plačiu šaukštu panardinti į įkaitintą aliejų. Pavirti iki pagels (tik nepervirti). Išėmus išdėlioti ant popierinės servetėlės, kad sugertų taukus.

Pyragas su obuoliais

Tešlai:

1 stiklinė miltų,
l/2 šaukštelio druskos,
tarkuota vienos citrinos žievelė,
1 šaukštas cukraus,
5 šaukštai nesūdyto šalto sviesto,
3-4 šaukštai šalto pieno,
1 kiaušinio trynys.

Įdarui:

4 stiklinės plonai pjaustytų kepimui tinkamų obuolių,
3 šaukštai citrinos sulčių,
2 šaukštai miltų,
1/3 stiklinės + 1 šaukštelis cukraus,
¼ šaukštelio cinamono.

Į dubenį berti miltus, druską, tarkuotą citrinos žievelę ir cukrų. Sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą. Sutrinti. Trynį išsukti su pienu ir supilti į miltų mišinį. Išminkius tešlą, formuoti rutulį. Suploti, suvynioti į sviestinį popierių ir 30 minučių padėti į šaldytuvą.

Supjaustytus obuolius sumaišyti su citrinos sultimis, miltais ir cukrumi.

Iš tešlos iškočioti maždaug 28 cm (~ 11 colių) skersmens skritulį ir perkelti į riebalais pateptą formą. Kraštus pakelti. Ant viršaus paskleisti paruoštus obuolius, o tešlos kraštus užlenkti į viršų taip, kad vidurys liktų atviras. Pabarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.

Kepti 180°C (350°F) temperatūros orkaitėje apie 45 minutes. Iškepus 10 minučių palaikyti formoje. Atvėsinti ir padalyti į keturias dalis.

Vietoj obuolių galima naudoti ir braškes.

Cukinijų vyniotiniai

2 nedidelės cukinijos,
2 virtos morkos,
2 skiltelės česnako,
pipirų,
1/3 stiklinės tarkuoto Parmezano sūrio,
1/3 stiklinės smulkiai pjaustyto rūkyto kumpio.

Cukinijas nuplauti ir išilgai supjaustyti plonom juostelėm. Trumpam panardinti į verdantį vandenį. Išimti ir atvėsinti. Morkas supjaustyti šiaudeliais.

Į dubenėlį sudėti kumpį, česnaką ir pipirų pagal skonį. Išmaišyti. Ant cukinijos juostelių dėti morkų, kumpio mišinio ir suvynioti į volelį.

Sudėti į pateptą riebalais indą, pabarstyti Parmezano sūriu ir kepti 180°C temperatūros orkaitėje 15-20 minučių.

Grybų apkepas

450 g šviežių pievagrybių,
1 šaukštas sviesto,
1 šaukštas miltų,
1/3 stiklinės grietinės,
druskos, pipirų,
6 baltos duonos riekės,
1 šaukštas sviesto.

Grybus nuplauti, nuplikyti, supjaustyti ruoželiais, sudėti į kaistuvą ir truputį patroškinti svieste. Sutirštinti miltais, supilti grietinę, pagal skonį berti druskos ir pipirų, pakaitinti.

Ant skardos išdėlioti 6 baltos duonos riekes, pateptas sviestu. Ant jų išdėlioti grybų masę. Pabarstyti tarkuotu sūriu ir kepti įkaitintoje orkaitėje, kol sūris lengvai paruduos. Tinka vaisių salotos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Druskininkuose prasideda atsisveikinimas su netikėtai Ispanijoje mirusiu Vitalijumi Cololo (103)

Šeštadienį po pietų Druskininkų laidojimo namuose „Nutrūkusi styga" būriuojasi netikėtai...

Kardiologai įspėja 40-mečius ir vyresnius: jei nenorite staiga mirti, metas imtis priemonių (47)

Laidoje „Sveikatos receptas“ pokalbis apie ligą, kuri kardiologijoje laikoma ligų karaliene....

Landsbergis: kaip gali pasitikėti valstybe, jei už surinktus mokesčius asfaltuoja premjero kelią papildyta (841)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) partija šeštadienį Vilniuje...

Antra diena Egipte įstrigę lietuviai: nuvežė į viešbutį, kur nėra net vandens papildyta (172)

DELFI pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame teigiama, kad jau antrą dieną iš Egipto į Lietuvą...

Augustas Marčiulionis įvardijo, kuo jis aikštėje pranašesnis už tėvą ir kuo jam nusileidžia (13)

Legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus ir Vilniaus „Perlo“ įžaidėjas 17-metis...

Konfliktas Radviliškio ligoninėje: žurnalistas teigia gynęsis nuo direktoriaus (48)

Gruodžio 5 d. Radviliškio ligoninėje įvyko konfliktas tarp „ Radviliškio krašto “...

„Aro“ pareigūnai išbandė naują pirkinį – įspūdingą kovinį katerį (33)

Specialus greitaeigis kateris, skirtas antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“...

Profesorius Landsbergis: ar Lietuvoje nesiformuoja vis didesnė blogovės valstybė? (547)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas...

Kasinėjimai žvelgiant į ateitį: kuo virs Lukiškių kalėjimas? (3)

Lukiškių kalėjimas visada buvo daugiafunkcė erdvė. 1904 m. pastatytas kompleksas buvo vienas...

Konservatoriai prašys Nausėdos vetuoti biudžetą: nauji mokesčiai įeis į istoriją kaip patys kvailiausi (166)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija ( TS-LKD ) šeštadienį surengtame...