aA
Kinų maistas – skanus, lengvas, gražiai atrodo. Bet ar žinojote, kad jį ruošiant remiamasi taoistiniais In ir Jan principais? Pagrindinė idėja – priešingybių balansas, sukuriantis harmoniją ir ant stalo, ir pilve. Jei šio balanso nėra, organizmas nusilpsta ir suserga. Kinai žino daugybę būdų, kaip virtuvėje subalansuoti In ir Jan. Štai keletas pavyzdžių.
Kiniškas maistas, kinų virtuvė
Kiniškas maistas, kinų virtuvė
© Corbis/Scanpix
Maisto paruošimo būdai yra skirstomi į In ir Jan. In – tai virimas vandenyje ir garuose. Jan – kepimas. Balansas pasiekiamas derinant In ir Jan metodus. Vakariečiai retai kada verda maistą vandenyje ar garuose. Jie labiausiai mėgsta riebaluose gruzdintą maistą. Vadinasi, vakariečių virtuvėje Jan užgožia In. O juk namuose visai nesunku pasigaminti In stiliaus patiekalų, pavyzdžiui, garuose virtos žuvies su juodųjų pupų padažu, kiaulienos koldūnų ar vištienos salotų.

Maisto produktai taip pat skirstomi į In ir Jan. Dažniausiai naudojami In produktai yra baltas kiniškas kopūstas (bok choy), sojos daigai, baklažanai ir sojos varškė (tofu). Pasak kinų, jie pasižymi vėsinančiomis savybėmis. Jan – morkos, ėriena, česnakas, imbieras, turintys šildančių savybių. In ir Jan balansas pasiekiamas, kai gaminant patiekalą naudojami produktai iš abiejų grupių. Kinai mėgsta kiniško kopūsto ir imbiero troškinį, baklažaną česnako padaže, o vasarą valgo “vėsinantį” patiekalą tik iš In produktų – krevetes su špinatais ir tofu.

Dar vienas būdas mityboje palaikyti balansą – tai valgyti specialias harmonizuojančias sriubas. Deja, žmonės valgo per daug Jan patiekalų – kepto, riebaus maisto. Norėdami, kad po vakarienės iš organizmo būtų išplauti toksinai ir įsivyrautų harmonija, kinai “desertui” suvalgo moliūgų ir morkų, melionų ar sojos pupelių ir šonkauliukų sriubos. Be to, kiekvieną sezoną kinai valgo specialias sriubas, kurios patenkina organizmo poreikius ir suteikia kūnui harmonijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Užkalnis. Ne didvyrių žemė, o šlapių viščiukų šalis (31)

Jums nepatiks, ką aš dabar parašysiu. Galimai net įniršite. Tačiau jei pasipiktinsite, tai tik...

Bandantiems prisibelsti į polikliniką trūko kantrybė: tai už ką gi mes mokame? (266)

Praėjusią savaitę „Delfi“ rašė, kaip vilniečiams nepavyksta prisiskambinti į didžiausią...

Su valstybinių žiniasklaidos priemonių atstovais susitikęs Lukašenka: mes čia įvesime tvarką (3)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka mano, kad reikia „įvesti tvarką“ su žodžio...

Estai jau nusistatė raudonąją liniją, kurią peržengus bus vėl įvedami apribojimai papildyta (73)

Estijos sveikatos apsaugos departamentas apsisprendė, koks skaičius koronavirusinės infekcijos...

Užfiksuoti šokiruojantys policininkės veiksmai: tarnybos metu miltais ir kiaušiniais darkė kolegos mašiną (262)

Varėnoje tarnybos metu policijos pareigūnė buvo užfiksuota besielgiant ne tik įžūliai, bet ir...

Po lietuje permirkusių „Ąžuoliuko“ choristų incidento – ir paties Nausėdos atsakas (328)

Prezidentas Gitanas Nausėda apgailestauja, kad Valstybės dienos proga Vilniuje giedoję...

Kandidatų į „Žalgirio“ trenerius sąrašas trumpėja – Rusijos klubas Maksvyčio nepaleis (74)

Keletas paskutinių dienų buvo įtemptos tiek Kauno „Žalgiriui“, tiek Permės „Parma“...

Delfi premjera. Po asmeninių audrų visiškai pasikeitusi Ieva Zasimauskaitė pristato naują dainą ir vaizdo klipą (11)

Po asmeninių išgyvenimų į muziką grįžtanti (o gal iš jos niekada ir nedingusi) Ieva...

Štai kodėl žmogus tampa skiepų priešininku: profesorė įvardijo 4 priežastis (4)

Koronaviruso pandemija į viešąją erdvę vėl grąžino skiepų klausimą - tai, kas tie skiepai -...

|Maža didelių žinių kaina