Taip, supratote teisingai: griliaus sezoną skelbiame atidarytą! Mėsa, daržovės ir salotos – patiekalai ant griliaus, kuriuos siūlo „Savaitraštis Kaunui“. Malonaus čirškinimo!
SVEIKAI: daržovių vėrinukai
Jums reikės:
6 nedidelių paprikų
6 mažesnių pomidorų
6 didesnių pievagrybių
1 cukinijos
2 svogūnų
5 mažesnių bulvių
Citrinos sulčių
Alyvuogių aliejaus
Kaip paruošti:
Nulupkite pievagrybius ir cukiniją, ją supjaustykite į 8 dalis. Bulvių neskuskite, tik nuplaukite. Prieš verdami daržoves ant iešmų ar medinių iešmelių, jas apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
GURMANIŠKA: keptų cukinijų ir mocarelos salotos
Jums reikės:
2 nedidelių cukinijų
1 rutuliuko mocarelos
6 saulėje džiovintų pomidorų
Salotų lapų
Druskos
Pipirų
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių
Kaip paruošti:
Cukinijas supjaustykite ilgomis, plonomis 2–3 mm juostelėmis, patepkite alyvuogių aliejumi ir iš abiejų pusių apkepkite gerai įkaitintoje kepsninėje.
DIDELIS: jautienos kepsnys
Jums reikės:
Šviežios jautienos išpjovos
Šviežiai ir stambiai grūstų pipirų
Druskos
Alyvuogių aliejaus
Šviežio mairūno lapelių
Sviesto
Kaip paruošti:
Paruoškite mėsą. Supjaustykite ją norimo dydžio, 3–4 cm storio gabalėliais. Stambiai sugrūskite pipirų grūdelius, jais įtrinkite mėsą, įberkite saują mairūno lapelių ir nepagailėkite alyvuogių aliejaus.
Palikite mėsą pastovėti kambaryje, atokiau nuo saulės šviesos. Jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą!
Pasiruoškite kepsninę. Kai joje nebus atviros liepsnos, dėkite mėsą ant grotelių. Mėsos neperkepkite, ragaukite vidutiniškai iškeptą arba vidutiniškai žalią.
Kepdami, venkite smeigti šakutes ar kitus įrankius į kepsnį, antraip išbėgs visos mėsos sultys.
Kai kepsniai, jūsų nuomone, jau bus iškepę, nevalgykite jų iškart – palikite pastovėti 5 min. Taip mėsos sultys pasiskirstys ir pjaustant neišbėgs.
Dabar gardinkite druska ir dar kartą šviežiai grūstais pipirais.
Kepsnius patiekite su gabaliuku sviesto ant viršaus.
Kaip pasigaminti padažą?
Grilio kepsniai išskiria mažai riebalų ir beveik neišskiria sulčių, todėl iš kepsnio sulčių padažo pagaminti negalima, bet būtent ši grilio savybė yra naudinga sveikatai.
Be abejo, mokantys teisingai pasigaminti sultingą kepsnį ir salotas arba garnyrui patiekti puikias švelnias daržoves, padažo nepasigenda.
Visgi daugeliui žmonių prie kepsnio būtinas padažas, kuriam pasigaminti kartais reikia lakios.
Pipirai, garstyčios, kalendra ir rozmarinas jau tapo padažų tradicija. Tačiau visada galite būti kiek originalesni: įpilkite bet kokios rūšies raudonojo vyno, truputį grietinėlės, pomidorų padažo, garstyčių ir citrinos sulčių. Taip pat reikės krapų, marinuotų agurkėlių ir šiek tiek cukraus (galite naudoti ir medų).
Kad padažas sutirštėtų, galima įdėti meduolį arba juodos duonos plutelę. Taip pat įdėkite gabalėlį sviesto (jeigu tai – kiaulienos kepsnys, šį etapą praleiskite).