aA
Pagaliau (ar tikrai?) prisijaukinome pavasarį. Laikas iškišti nosį į lauką, traukti kepsnines iš pergrūstų sandėliukų ir kurti ugnį.
Kepimo ant grotelių sezonas prasideda: geriausi receptai
© Shutterstock nuotr.

Taip, supratote teisingai: griliaus sezoną skelbiame atidarytą! Mėsa, daržovės ir salotos – patiekalai ant griliaus, kuriuos siūlo „Savaitraštis Kaunui“. Malonaus čirškinimo!

SVEIKAI: daržovių vėrinukai

Jums reikės:

6 nedidelių paprikų
6 mažesnių pomidorų
6 didesnių pievagrybių
1 cukinijos
2 svogūnų
5 mažesnių bulvių
Citrinos sulčių
Alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Nulupkite pievagrybius ir cukiniją, ją supjaustykite į 8 dalis. Bulvių neskuskite, tik nuplaukite. Prieš verdami daržoves ant iešmų ar medinių iešmelių, jas apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Kepkite ant grotelių ir patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba valgykite vegetariškai.

Ant grotelių keptos daržovės
Ant grotelių keptos daržovės
© Shutterstock nuotr.

GURMANIŠKA: keptų cukinijų ir mocarelos salotos

Jums reikės:

2 nedidelių cukinijų
1 rutuliuko mocarelos
6 saulėje džiovintų pomidorų
Salotų lapų
Druskos
Pipirų
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių

Kaip paruošti:

Cukinijas supjaustykite ilgomis, plonomis 2–3 mm juostelėmis, patepkite alyvuogių aliejumi ir iš abiejų pusių apkepkite gerai įkaitintoje kepsninėje.

Pravėsusias cukinijas sudėkite į lėkštes, ant jų išdėliokite plonais gabalėliais plėšytą mocarelos sūrį ir smulkintus, saulėje džiovintus pomidorus. Apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pipirais ir druska. Užlašinkite truputį alyvuogių aliejaus.

Cukinijų ir mocarelos salotos
Cukinijų ir mocarelos salotos
© Shutterstock nuotr.

DIDELIS: jautienos kepsnys

Jums reikės:
Šviežios jautienos išpjovos
Šviežiai ir stambiai grūstų pipirų
Druskos
Alyvuogių aliejaus
Šviežio mairūno lapelių
Sviesto

Kaip paruošti:

Paruoškite mėsą. Supjaustykite ją norimo dydžio, 3–4 cm storio gabalėliais. Stambiai sugrūskite pipirų grūdelius, jais įtrinkite mėsą, įberkite saują mairūno lapelių ir nepagailėkite alyvuogių aliejaus.

Palikite mėsą pastovėti kambaryje, atokiau nuo saulės šviesos. Jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą!

Pasiruoškite kepsninę. Kai joje nebus atviros liepsnos, dėkite mėsą ant grotelių. Mėsos neperkepkite, ragaukite vidutiniškai iškeptą arba vidutiniškai žalią.

Kepdami, venkite smeigti šakutes ar kitus įrankius į kepsnį, antraip išbėgs visos mėsos sultys.

Kai kepsniai, jūsų nuomone, jau bus iškepę, nevalgykite jų iškart – palikite pastovėti 5 min. Taip mėsos sultys pasiskirstys ir pjaustant neišbėgs.

Dabar gardinkite druska ir dar kartą šviežiai grūstais pipirais.

Kepsnius patiekite su gabaliuku sviesto ant viršaus.

Garnyrą rinkitės pagal skonį: salotas, keptas bulvytes ar jau aprašytas keptas daržoves.

Kepimo ant grotelių sezonas prasideda: geriausi receptai
© Shutterstock nuotr.

Kaip pasigaminti padažą?

Grilio kepsniai išskiria mažai riebalų ir beveik neišskiria sulčių, todėl iš kepsnio sulčių padažo pagaminti negalima, bet būtent ši grilio savybė yra naudinga sveikatai.

Be abejo, mokantys teisingai pasigaminti sultingą kepsnį ir salotas arba garnyrui patiekti puikias švelnias daržoves, padažo nepasigenda.

Visgi daugeliui žmonių prie kepsnio būtinas padažas, kuriam pasigaminti kartais reikia lakios.

Pipirai, garstyčios, kalendra ir rozmarinas jau tapo padažų tradicija. Tačiau visada galite būti kiek originalesni: įpilkite bet kokios rūšies raudonojo vyno, truputį grietinėlės, pomidorų padažo, garstyčių ir citrinos sulčių. Taip pat reikės krapų, marinuotų agurkėlių ir šiek tiek cukraus (galite naudoti ir medų).

Kad padažas sutirštėtų, galima įdėti meduolį arba juodos duonos plutelę. Taip pat įdėkite gabalėlį sviesto (jeigu tai – kiaulienos kepsnys, šį etapą praleiskite).

„Savaitraštis Kaunui“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Oficialu: Klaipėdoje nuo COVID-19 pasveiko šeši pacientai papildyta 20:44 val.  (265)

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle Facebook pasidalino džiugia...

Koronavirusu susirgusi Seimo darbuotoja atsisako pateikti savo kontaktus ir maršrutus papildyta Gaižausko komentaru (1079)

Karantino sąlygomis gyvenančioje Lietuvoje – precedento neturintis skandalas. Nors įstatymas...

Pirmadienį šalyje nustatyti dar 7 užsikrėtimo atvejai iš viso šalyje užfiksuotas 491 atvejis (146)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti...

Vyrui diagnozavo COVID-19, bet pakartotinai netiria: už kelių dienų į darbą, bet virusą dar gali nešioti (99)

40-metis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.) iš Austrijos, į kurią buvo...

Generalinis komisaras: nubausti už saviizoliacijos pažeidimus patys dar negalime (96)

Šalyje prasidėjus trečiajai karantino savaitei, Lietuvos policija vis dar neturi įstatyminio...

Baltarusiai valdžios sprendimų dėl koronaviruso nelaukia – patys imasi veiksmų (55)

Medikai iš viso pasaulio, įskaitant ir sveikatos priežiūros profesionalus iš Baltarusijos, dėl...

Profesorius papasakojo, kokios apsaugos nuo virusų priemonės yra efektyviausios (45)

COVID-19 pandemijos akivaizdoje susiduriame su asmens apsauginių priemonių trūkumu. Jų...

Italijoje auga nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius, bet užsikrečia vis mažiau pasaulyje jau mirė daugiau nei 35 tūkst. žmonių (66)

Italijoje per pastarąją parą nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė dar 812 žmonių, o...

Malinauskas: buvau asmeniškai Verygos patikintas, kad reagentų nepritrūks (108)

Buvęs premjero patarėjas bei Visuomenės informavimo grupės vadovas dėl koronaviruso Skirmantas...

Dizaineriai neria į naują nišą: kaukes parduoda po 200 dolerių (26)

Gwyneth Paltrow pirmadienį instagrame paskelbė nuotrauką, kurioje ji grįžta iš ūkininkų...

|Maža didelių žinių kaina