aA
Pagaliau (ar tikrai?) prisijaukinome pavasarį. Laikas iškišti nosį į lauką, traukti kepsnines iš pergrūstų sandėliukų ir kurti ugnį.
© Shutterstock nuotr.

Taip, supratote teisingai: griliaus sezoną skelbiame atidarytą! Mėsa, daržovės ir salotos – patiekalai ant griliaus, kuriuos siūlo „Savaitraštis Kaunui“. Malonaus čirškinimo!

SVEIKAI: daržovių vėrinukai

Jums reikės:

6 nedidelių paprikų
6 mažesnių pomidorų
6 didesnių pievagrybių
1 cukinijos
2 svogūnų
5 mažesnių bulvių
Citrinos sulčių
Alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Nulupkite pievagrybius ir cukiniją, ją supjaustykite į 8 dalis. Bulvių neskuskite, tik nuplaukite. Prieš verdami daržoves ant iešmų ar medinių iešmelių, jas apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Kepkite ant grotelių ir patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba valgykite vegetariškai.

Ant grotelių keptos daržovės
Ant grotelių keptos daržovės
© Shutterstock nuotr.

GURMANIŠKA: keptų cukinijų ir mocarelos salotos

Jums reikės:

2 nedidelių cukinijų
1 rutuliuko mocarelos
6 saulėje džiovintų pomidorų
Salotų lapų
Druskos
Pipirų
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių

Kaip paruošti:

Cukinijas supjaustykite ilgomis, plonomis 2–3 mm juostelėmis, patepkite alyvuogių aliejumi ir iš abiejų pusių apkepkite gerai įkaitintoje kepsninėje.

Pravėsusias cukinijas sudėkite į lėkštes, ant jų išdėliokite plonais gabalėliais plėšytą mocarelos sūrį ir smulkintus, saulėje džiovintus pomidorus. Apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pipirais ir druska. Užlašinkite truputį alyvuogių aliejaus.

Cukinijų ir mocarelos salotos
Cukinijų ir mocarelos salotos
© Shutterstock nuotr.

DIDELIS: jautienos kepsnys

Jums reikės:
Šviežios jautienos išpjovos
Šviežiai ir stambiai grūstų pipirų
Druskos
Alyvuogių aliejaus
Šviežio mairūno lapelių
Sviesto

Kaip paruošti:

Paruoškite mėsą. Supjaustykite ją norimo dydžio, 3–4 cm storio gabalėliais. Stambiai sugrūskite pipirų grūdelius, jais įtrinkite mėsą, įberkite saują mairūno lapelių ir nepagailėkite alyvuogių aliejaus.

Palikite mėsą pastovėti kambaryje, atokiau nuo saulės šviesos. Jokiu būdu nedėkite į šaldytuvą!

Pasiruoškite kepsninę. Kai joje nebus atviros liepsnos, dėkite mėsą ant grotelių. Mėsos neperkepkite, ragaukite vidutiniškai iškeptą arba vidutiniškai žalią.

Kepdami, venkite smeigti šakutes ar kitus įrankius į kepsnį, antraip išbėgs visos mėsos sultys.

Kai kepsniai, jūsų nuomone, jau bus iškepę, nevalgykite jų iškart – palikite pastovėti 5 min. Taip mėsos sultys pasiskirstys ir pjaustant neišbėgs.

Dabar gardinkite druska ir dar kartą šviežiai grūstais pipirais.

Kepsnius patiekite su gabaliuku sviesto ant viršaus.

Garnyrą rinkitės pagal skonį: salotas, keptas bulvytes ar jau aprašytas keptas daržoves.

Kepimo ant grotelių sezonas prasideda: geriausi receptai
© Shutterstock nuotr.

Kaip pasigaminti padažą?

Grilio kepsniai išskiria mažai riebalų ir beveik neišskiria sulčių, todėl iš kepsnio sulčių padažo pagaminti negalima, bet būtent ši grilio savybė yra naudinga sveikatai.

Be abejo, mokantys teisingai pasigaminti sultingą kepsnį ir salotas arba garnyrui patiekti puikias švelnias daržoves, padažo nepasigenda.

Visgi daugeliui žmonių prie kepsnio būtinas padažas, kuriam pasigaminti kartais reikia lakios.

Pipirai, garstyčios, kalendra ir rozmarinas jau tapo padažų tradicija. Tačiau visada galite būti kiek originalesni: įpilkite bet kokios rūšies raudonojo vyno, truputį grietinėlės, pomidorų padažo, garstyčių ir citrinos sulčių. Taip pat reikės krapų, marinuotų agurkėlių ir šiek tiek cukraus (galite naudoti ir medų).

Kad padažas sutirštėtų, galima įdėti meduolį arba juodos duonos plutelę. Taip pat įdėkite gabalėlį sviesto (jeigu tai – kiaulienos kepsnys, šį etapą praleiskite).

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Įkalintas vilnietis prabilo apie protu sunkiai suvokiamą patirtį: buvau verčiamas miegoti su pareigūnėmis (229)

Ar gali būti, kad kalėjimų sistemos pareigūnai, siekdami sukompromituoti įkalinimo įstaigose...

DELFI tyrimas. Rusijos dujotiekį „Nord Stream 2“ peikianti Lietuva pati atveria duris jo rėmėjams (49)

Svarbius energetikos projektus Lietuvoje vykdanti Suomijos „ Fortum “, netiesiogiai prisideda prie...

Teisėsauga suėmė Algirdą Paleckį: įtariamas šnipinėjimu (238)

Galimo šnipinėjimo bylą tirianti teisėsauga suėmė buvusį Socialistinio liaudies fronto...

Naujausios Lietuvos banko prognozės: kas laukia 2019 metais (1)

Įvertinęs pasaulines ir šalies ekonomikos tendencijas Lietuvos bankas mažina šių metų ūkio...

Grybauskaitės ir Skvernelio konfliktas: malšinti aistras siūlėsi ir Pranckietis (46)

Augant įtampai tarp premjero Sauliaus Skvernelio ir prezidentės Dalios Grybauskaitės, Seimo...

Panevėžietis rūdžių kalnus verčia išpuoselėtais BMW ir „Mercedes-Benz“, darbų sąraše – ir „Porsche“

Panevėžietį Dana Sergejevą gimtame mieste, matyt, žino kiekvienas. Tie, kurie apie vyrą nėra...

„Žalgirį“ gerai pažįstantis latvis jaučia – tai proga nutraukti „Daruššafaka“ nesėkmių ruožą specialiai DELFI iš Stambulo

Žanis Peineris – bene geriausiai Lietuvos krepšinio gerbėjams pažįstamas Stambulo „...

Pokyčiai pasaulyje grasina suvalgyti kone visus norvegų sukauptus pinigus Gerovės fonde (61)

Jei pasaulis imtųsi entuziastingiau kovoti su iškastiniu kuru, Norvegijai tai kainuotų daugiau nei...

Putino meilė Saudo Saudo Arabijos kronprincui – daug didesnio plano dalis (60)

Kartais rankos paspaudimas gali reikšti daug. Richardo Nixono ištiesta ranka Zhou Enlai 1972 metais...

Nusivylė tarpininkais: išsinuomotame bute teko išgyventi siaubo filmą

Istorija tokia: nuomavomės butą Justiniškėse , Taikos gatvėje. Turbūt noras domėtis vabalais...