- Turbūt ne kartą girdėjai klausimą, kam jaunam vaikinui ta kulinarija reikalinga?

- Taip. Pastaruosius dvejus metus vis dažniau mano receptai pasirodo viešojoje erdvėje, todėl kai tik skaitytojai sužino, kiek man metų, labai nustemba. Daugeliui staigmena, jog jaunas vaikinas gamina ir kuria maisto tinklaraštį. Juk stereotipinės tokių tinklaraščių kūrėjos yra vaikus auginančios namų šeimininkės, kurios gamina ne tik iš malonumo, tačiau ir dėl būtinybės. Man tai ir malonumas, ir labai įdomus, dinamiškas darbas. Tiesą sakant, iš savo bendraamžių sulaukiu padrąsinančių laiškų. Jauni žmonės neretai klausia, kaip pradėti gaminti, kurti receptus. Tai džiugina ir verčia pasitempti.

- Mėgsti maištauti ir laužyti stereotipus?

- Gyvenime to nedarau, tačiau atsigriebiu virtuvėje (juokiasi, - aut.past.). Mėgstu maištauti ir išmėginti tai, ką daugelis laiko nesąmone. Tik maištaujant galima išgauti naujus ir netikėtus patiekalų skonius, sukurti originalų receptą.

- Kada supratai, jog didysis tavo gyvenimo tikslas – tapti žinomu kulinaru?

- Suktis virtuvėje mėgau visada, tačiau maisto gaminimu susidomėjau būdamas vos penkerių. Iš pradžių stebėjau gaminančias mamą ir močiutę, norėjau joms padėti, daugiau išmokti. Tai buvo įdomiau nei žaisti mašinėlėmis. Man augant augo ir svajonės, didėjo tikslai. Taigi, kulinarija mane lydi nuo pat vaikystės ir aš tuo labai džiaugiuosi.

- Sakoma, jog lietuvių virtuvėje yra gausu riebių ir nesveikų patiekalų.

- Kiekvienos šalies virtuvėje galima rasti nesveikų ir riebių patiekalų. Mūsų virtuvė yra tokia, nes Lietuva yra šaltas kraštas, kurio gyventojai nuo seno mėgo sočius bulvinius, mėsos patiekalus. Tai ne tik skanu, tačiau suteikdavo ir energijos, padėdavo atsilaikyti prieš atšiaurius orus.

Šiandien galime stebėti lietuvių virtuvės pokyčius. Ji tampa vis modernesnė, lengvesnė, liesesnė. Tai neišvengiama. Aš labai mėgstu tradicinius lietuvių patiekalus. Nemažai žmonių mano, jog didžkukuliai yra Lietuvos virtuvės pasididžiavimas, tačiau aš manau kitaip. Net nesu jų gaminęs.

- Visame pasaulyje itin išpopuliarėjo žaliavalgystė, sveika mityba. Kaip vertini šią tendenciją?

- Tai mane džiugina. Svarbu ne tik valgyti sveiką maistą, bet ir turėti pasirinkimą. Aš nesu žaliavalgis, tačiau pastaruoju metu stengiuosi maitintis sveikai. Atsisakiau nemažai kenksmingų produktų. Dabar jaučiuosi daug geriau. Stengiuosi gaminti tai, kas yra ne tik skanu, tačiau ir sveika.

- Gal gali atskleisti, kokias dažniausias klaidas darome virtuvėje? 

- Iš tinklaraščio skaitytojų laiškų pastebėjau keletą pasikartojančių klaidų, todėl noriu patarti. Mėsą geriausia pirkti iš patikimo ūkininko. Gaminant nereikia naudoti daug ingredientų. Visiškai pakanka septynių ar aštuonių sudedamųjų dalių. Svarbu, kad vienas iš jų dominuotų, jo skonis būtų aiškus.

Kalbant apie prieskonines žoleles, jos turi būti kuo šviežesnės. Nepersistenkite su prieskoniais. Maistui pagardinti visiškai pakanka druskos, pipirų ir konkrečiam patiekalui tinkamų prieskoninių žolelių.

- Kaip manai, kokia kulinarija bus po keliasdešimt metų?

- Maisto tendencijos keičiasi taip pat greitai kaip ir mada, todėl nuspėti negaliu. Manau, jog žmonės ateityje taip pat norės kuo sveikesnio, natūralesnio maisto. Tai padiktuos ir pokyčius kulinarijoje.

- Šiemet ketini išleisti savo receptų knygą. Kaip gimė idėja receptus sudėti į knygą?

- Knyga tikrai pasirodys jau netrukus. Net nemaniau, jog rašyti receptų knygą yra taip įdomu. Mano knygoje bus septyni skyriai. Kiekvienas skaitytojas tikrai ras ką nors savo stalui. Vienas skyrius skirtas tik originalių padažų receptams.

- Turi svajonę?

- Knyga buvo sena mano svajonė. Svajoti reikia atsargiai, nes svajonės juk pildosi. Dabar konkrečių svajonių neturiu. Tikiuosi tik to, jog ir toliau nepritrūksiu noro tobulėti ir domėtis kulinarija, nes dabar tai yra didžioji mano gyvenimo aistra.

Kepti vištos sparneliai su sezamo sėklomis

Reikės:

7-8 vištos sparnelių;
3 šaukštų grūdėtų garstyčių;
šaukštelio kario;
2 šaukštų medaus;
saujelės sezamo sėklų;
druskos;
pipirų;
lašelio alyvuogių aliejaus;

Paruošimo būdas

1. Dubenyje sumaišykite garstyčias, karį, medų. 2. Vištienos sparnelius apšlakstykite aliejumi, įtrinkite druska ir pipirais. 3. Įtrinkite jau pagamintu marinatu ir berkite sezamo sėklų. Marinuokite 3 val. 4. Sparnelius kepkite ant gerai įkaitusios kepsninės iš abiejų pusių. Tiekite su mėgstamomis daržovėmis

Braškių salotos su feta

Reikės:

Saujelės gražgarsčių
7-8 tamsiųjų vynuogių be kauliukų
1 kriaušės
6 braškių,
100 g fetos sūrio,
1 šaukštelio alyvuogių aliejaus.

Paruošimo būdas

Visas daržoves ir vaisius nuplauti. Ant salotoms pasirinkto indo dugno dėti į kelias dalis supjaustytas vynuoges, ant jų – nuluptą ir supjaustytą kubeliais kriaušę. Tuomet ant šių vaisių padėti gražiai susuktą saujelę gražgarsčių. Supjaustytas braškes bei smulkintą fetą paskleisti ant indo turinio, pašlakstyti alyvuogių aliejumi.

Grikių ledai

Reikės:

vanilinių ledų (2 porcijų)
stiklinės virtų grikių
6 šaukštų cukraus
šaukšto sviesto
1 kivio
4 braškių
1 apelsino

Paruošimo būdas

1. Cukrų beriame į keptuvę ir laukiame, kol parduos. Kai paruduos dedame sviestą ir gerai maišome, kol gausime karamelę.

2. Gautą karamelės masę pilame ant išvirtų ir atvėsusių grikių, maišome su šaukštu trindami juos.

3. Ledus sumaišome su grikių ir karameles mase, dedame į šaldiklį valandai.

4. Supjaustome vaisius ir dedame į norimus indelius. Ant viršaus pilame ledus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)