aA
Siūlome pasidairyti po kaukazietišką virtuvę ir pasigaminti ką nors egzotiško. Pavyzdžiui, azerbaidžanietišką plovą be mėsos, o su riešutais! Arba pasimokyti kepti jautienos šašlyką ar Čerkesišką viščiuką. Pasigardžiavimui - desertas sunkiai ištariamu pavadinimu - Gozinakh - tačiau neapsakomai skanus!
Šašlykai
© DELFI
Azerbaidžano plovas (ryžiai su migdolais ir sezamo sėklomis)

Ingredientai:

½ puodelio luptų migdolų,
2 valgomieji šaukštai sviesto,
1 puodelis nešlifuotų baltų ilgagrūdžių ryžių,
2 puodeliai vištienos sultinio, šviežio ar iš pakelio,
½ arbatinio šaukštelio baltų sezamo sėklų,
¼ šaukštelio malto imbiero,
¼ arbatinio šaukštelio cukraus,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 177ºC. Išberkite dalį migdolų ant kepimo popieriaus ir kepkite orkaitėje apie penkias minutes, prižiūrėdami, kad neperkeptų, ir reguliuodami karštį. Atidėkite į šalį.

Ištirpinkite sviestą dideliame inde vidutinėje temperatūroje. Suberkite ryžius ir maišykite mediniu šaukštu, kol ryžiai patamsės. Suberkite sezamo sėklas, supilkite sultinį, imbierą, druską ir pipirų. Nuolat maišydami užvirinkite, tada uždenkite ir troškinkite orkaitėje 20 – 25 minutes, arba kol ryžiai išbrinks. Pabarstykite likusiais migdolais ir patiekite.

Jautienos šašlykas

Ingredientai:

4 svogūnai,
1 ½ jautienos mentės,
1 šaukštas miltų,
100 g ištirpinto sviesto,
100 g laiškinių svogūnų,
acto, druskos, juodųjų pipirų.

Supjaustykite mėsą 5x3x2 cm kubeliais. Nulupkite svogūnus ir plonai supjaustykite. Keraminiame dubenyje sumaišykite mėsą, svogūnus ir pipirus. Pabarstykite druska ir pipirais. Palikite šaltai 3-4 valandoms. Paruoškite medines lazdeles ir suverkite mėsą. Pabarstykite miltais ir kepkite didelėje keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Kepkite, kol taps šviesiai rudi, bet viduje rausvi. Patiekite karštus.

Čeburekai

Ingredientai:

2 puodeliai miltų (kietesnei tešlai daugiau) ,
1 puodelis pieno,
½ arbatinio šaukštelio druskos,
2 šaukštai augalinio aliejaus,
2 kiaušiniai,
300 g jautienos,
300 g kiaulienos,
1 mažas svogūnas,
3 arbatiniai šaukšteliai majonezo,
druskos, pipirų, aliejaus kepimui.

Dusyk sumalkite kiaulieną ir jautieną malimo mašinėle. Sudėkite plonai supjaustytą svogūną, druską, pipirus. Kad įdaras būtų švelnesnis ir sultingesnis, pridėkite majonezo. Gerai sumaišykite ir suminkykite rankomis.

Sumaišykite miltus su kiaušiniais, pienu, druska ir aliejumi, kol gausis tešla. Minkykite ant miltais pabarstyto paviršiaus, kol tešla taps tampri. Paimkite šiek tiek tešlos ir padarykite “dešrelę” (2,5 cm skersmens). Padalykite į dalis (2,5 cm storio). Kočiokite, kol taps labai plona.

Paimkite mažą lėkštę (10 cm skersmens) ir su jos pagalba darykite skritulius. Kiekvieną jų vienodai pripildykite įdaro, perlenkite į pusmėnulius. Sulipdykite kraštus. Pakaitinkite aliejų keptuvėje, įdėkite du čeburekus ir kepkite vidutinėje temperatūroje iš abiejų pusių, kol taps gelsvai rudi. Čeburekai patiekiami su alumi.

Čerkesiškas viščiukas

Ingredientai:

viščiukas,
2 kepalai duonos be plutos,
300 g graikinių riešutų,
druskos, raudonųjų ankštinių pipirų.

Išdarinėkite ir nuplaukite viščiuką. Įdėkite į puodą su pasūdytu vandeniu ir išvirkite. Išimkite iš vandens ir padėkite į šalį.

Smulkiai sutrinkite graikinius riešutus, pridėkite druskos ir pipirų. Pakepinkite riešutus mažoje temperatūroje, kol išsiskirs riešutų aliejus. Įpilkite valgomąjį šaukštą vandens, kuris liko nuo viščiuko virimo. Toliau maišykite. Nuimkite nuo ugnies.

Sukratykite mišinį į marlę ir nusunkite aliejų.

Sumaišykite riešutus su duona maisto smulkintuve. Įpilkite šiek tiek vandens, kuriame buvo virtas viščiukas, kol gausite riebų padažą.

Padalykite viščiuką į smulkias dalis, pašalinę visus kaulus. Padėkite ant lėkštės ir apipilkite riešutų padažu. Apšlakstykite visą patiekalą riešutų aliejumi.

Kiaulienos šašlykas

Ingredientai:

2 ½ kg kiaulienos mentės,
700 g svogūnų,
maltų juodųjų pipirų,
125 g vyno acto,
1 citrina,
druskos, cukraus, baltojo stalo vyno.

Atskirkite riebalus nuo mėsos ir supjaustykite ilgomis juostelėmis. Supjaustykite mėsą dideliais 5x3x2 cm kubais ir įdėkite į didelį stiklinį ar keraminį dubenį. Nulupkite svogūną, smulkiai supjaustykite ir suberkite į mėsą. Supjaustykite citriną ir taip pat sudėkite į mėsą. Įpilkite acto, vyno, įberkite druskos ir cukraus pagal skonį. Palikite 5-6 valandoms.

Suverkite mėsą ant metalinių iešmų, suspausdami su riebalų juostelėmis, svogūnų ir citrinos griežinėliais. Padėkite iešmus ant žarijų indo su medžio anglimis (atstumas turi būti apie 12-13 cm). Iešmai turi būti labai arti vienas kito, sudarydami “mėsos stogą”. Kepkite, kol abi pusės paruduos, vis palaistydami marinatu. Patiekite su žaliomis daržovėmis.

Gozinakh (kapoti graikiniai riešutai su medumi)

Ingredientai:

Pusė kilogramo gliaudytų smulkiai sukapotų graikinių riešutų ar migdolų,
2 puodeliai medaus,
6 valgomieji šaukštai cukraus.

Įkaitinkite orkaitę iki 177ºC. Išberkite riešutus vienu sluoksniu ir kepkite 8-10 minučių, kartkartėmis pamaišydami šaukštu. Saugokite, kad neperkeptų.

Didelėje keptuvėje sumaišykite medų su cukrumi ir nuolat maišydami užvirkite. Kai sirupo temperatūra pasiekia 100ºC, sumažinkite karštį ir įmaišykite riešutus. Nuolat maišydami, virkite 15 minučių.

Praskalaukite apvalią pyrago skardą šaltu vandeniu ir sudėkite riešutų mišinį. Sulyginkite viršų ir padėkite neuždengtą, kad atvėstų. Kai sukietės, panardinkite skardą į karštą vandenį, apverskite prilaikydami lėkšte – turėtų išlikti vienalytė masė. Su aštriu peiliu, pamirkytu karštame vandenyje, supjaustykite rombais. Saldainiai kambario temperatūroje išsilaikys apie savaitę.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pramonės stebuklas šalia Kauno: 2020 metais čia dirbs 5 tūkst. darbuotojų, grįžta daug emigrantų (392)

Kauno Laisvoji ekonominė zona (LEZ) išgyvena aukso amžių. Čia įsikūrė ne tik Lietuvos...

Putinas pažadėjo „užčiaupti dvokiančią burną“ kai kuriems „užsienyje“ (97)

Per susitikimą su veteranais ir patriotinių organizacijų atstovais Sankt Peterburge Rusijos...

Buvusio NMA vadovo Bėronto atleidimas iš pareigų pakibo ant plauko pildoma

Administracinis teismas pripažino, kad draudimas dirbti su slapta pažyma, kas buvo Eriko Bėronto,...

Nausėdos patarėjas: premjeras žemai puolė papildyta (257)

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas pareiškė, kad premjero Sauliaus Skvernelio kaltinimai dėl...

Krepšininkas Ignas Brazdeikis Prezidentūrai įteikė dokumentus dėl Lietuvos pilietybės (25)

Krepšininkas Ignas Brazdeikis Lietuvos Prezidentūrai oficialiai įteikė visus reikalingus...

Iš Irano – dar vienas prisipažinimas: į ukrainiečių lainerį pataikė dvi raketos (16)

Irano civilinės aviacijos organizacija vėlai pirmadienį patvirtino, kad į Ukrainos keleivinį...

Teks persvarstyti naujojo kreipinio į Meghan Markle formuluotę: problemų kilo dėl vieno kablelio, karališkieji rūmai pripažino klaidą

Kazusas kilo dėl kablelio: vardas ir po kablelio įrašytas titulas sufleruoja, kad konkreti dama...

Patarimai atostogausiantiems Egipte, kaip išsirinkti kurortą ir viešbutį

Ne tik istoriniai bei kultūriniai šalies stebuklai, jūra, saulė ir mėlynas dangus, įspūdingi...