Iš Indijos kilęs kardamonas gausiai vartojamas Viduriniųjų rytų, Šiaurės Afrikos ir Skandinavijos virtuvėse. Žinomos trys šio prieskonio rūšys: žaliasis, juodasis ir Madagaskaro kardamonas.
Kardamonas
© Shutterstock nuotr.

Kardamonas dėl stipraus aromato ir skonio dažniausiai naudojamas patiekalams gardinti, tačiau gali būti naudojamas ir kaip vaistas natūraliojoje medicinoje.

Šviesiai žaliais aštraus ir saldaus skonio jo vaisiais aromatizuojami gėrimai ir saldieji patiekalai. Idealiai tinka vegetariškoms sriuboms. Kardamono dedama į padažus, bulvių mišraines, ryžius, troškintus vaisius. Karštiesiems patiekalams kardamoną dedame likus 5 min. iki baigdami gaminti. Stipraus kardamono aromato nepanaikina net aukšta temperatūra orkaitėje.

Kardamoną smulkinti patariama tik prieš pat naudojimą, kitaip jis praras savo savybes ir bus bevertis. Nemaltas laikosi labai ilgai – kelerius metus.

Kardamonas turi savybę šalinti toksinus.

Persivalgius ar sutrikus virškinimui padėti gali aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėklų, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml).

Kardamonas gerai subalansuoja virškinimo sutrikimus vaikams, esant nerviniam pagrindui. Šiuo atveju kardamoną reiktų derinti su pankolio sėklomis. Tokios arbatos nerekomenduojama gerti esant skrandžio opoms.

Keletas sukramtytų kardamono sėklų yra nuostabus tonikas širdžiai.

Suteikia puikų burnos kvapą.

Kardamonas yra vokalistų palaima, nes jis padeda pagerinti balsą. Geriamas su pienu atpalaiduoja balso stygas.

Kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose. Yra ir B grupės vitaminų – B1, B21, B3.

Kasdien suvalgę 4–5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite organizmą nuo kenksmingų mikrobų.

Kardamonas mažina vandens ir gleivių kiekį organizme, todėl jo galima dėti kepant vaisius, ypač kriaušes. Puikus receptas, padedantis valyti gleives iš bronchų ir plaučių: pašaliname kietos kriaušės sėkliukes, farširuojame medumi, sumaišytu su maltomis kardamono sėklomis, ir kepame.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Prabangaus turto savininkus persekioja nemalonumai: tai griauna, tai stato, o iš tiesų jau bando parduoti (12)

Vilniuje, Šlaito gatvėje, susiklostė paradoksali situacija. Šiame sklype Statybos inspekcijai...

Mokesčių pertvarka įgauna daugiau pilkų atspalvių (24)

Pristatydama siūlomas mokesčių permainas Vyriausybė teigė, kad jomis siekiama vienodesnio...

Vėžį vilnietei išdavė pakitę hemoglobino ir geležies rodikliai

Vilnietė Irena yra viena iš socialinės iniciatyvos „ Drąsos ambasadoriai “, siekiančios...

Vakarų Lietuvoje susiformavęs plikledis

Trečiadienio rytą Vakarų Lietuvoje susiformavęs plikledis, įspėja Automobilių kelių direkcija.

Lietuvos realijos: planus pakeitė vaikų nenoras grįžti (7)

Varėnos rajone parduodamas vasarnamis, pastatytas ant vandens gali būti ne tik taip daug vilčių...

Šokiruojančioje nuotraukoje – skaudi vilniečio pamoka: norėjo pasigražinti, o liko randuotas (90)

Vidutinio amžiaus vyras nusprendė imtis pokyčių. Panaršęs internete ir sužinojęs apie kitų...

Vytautas Kasiulevičius traukiasi iš Lietuvos medikų sąjūdžio lyderių papildyta 22.53 (230)

Naujai susikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio vienas iš lyderių Vytautas Kasiulevičius...

Genetinės informacijos valdymas – Lietuvos studentų rankose (11)

Vilniaus universitetas skelbia, kad jo studentų komanda „Vilnius-Lithuania iGEM“ perrašė...

Gavusi sąskaitą nustebo – restoranas įtraukė dar nematytą mokestį (502)

Restorane gautoje sąskaitoje – 20 –ties centų mokestis. Tiek už vandens buteliukus buvo...

Neramumai Ukrainoje: Porošenko sušaukė neeilinį posėdį dėl Rusijos veiksmų ir padėties Luhansko srityje (216)

Dėl padėties pablogėjimo Luhansko srityje, Ukrainos prezidentas Petro Porošenko sušaukė...