Elzase ir Lotaringijoje eglės buvo puošiamos iki pat XVIII amžiaus, tačiau likusi Europa tokių tradicijų neturėjo. Maria Leszczyńska, karaliaus Luiso XV žmona, bandė įdiegti eglučių puošimo tradiciją Versalio rūmuose, bet nesėkmingai. Keli kiti mėginimai taip pat buvo nesėkmingi ir tik po Prancūzijos – Prūsijos karo (1870-1871) Kalėdų eglės išpopuliarėjo Prancūzijoje. Po šio karo šalį užplūdo emigrantų banga iš Elzaso ir Lotaringijos, o kartu su savimi atsinešė ir naujus kalėdinius papročius.

Norint švęsti Kalėdas ypatingai, verta sekti Elzaso pėdomis. Šventiniu laikotarpiu Elzaso regionas yra padalinamas į septynias kalėdinės tematikos rajonus: pays des mystères – paslapčių regionas, pays des lumières – šviesų regionas, pays des saveurs – skonių rajonas, pays du sapin – eglės rajonas, pays des étoiles – žvaigždžių rajonas, pays des veillées – naktinių istorijų rajonas ir pays des chants et des étoffes – dainų ir audinių rajonas. Šios temos gali atsirasti ir jūsų namuose, kaip vakaro temos ar tiesiog namų dekoracijos.

Maistas yra nepaprastai svarbus kalėdiniu metu, juk skoniui skirtas visas regionas Strasbūre. Šventės Elzase ypač patinka smaližiams, kurie gali ragauti įvairių kalėdinių sausainių, vadinamų Bredalas. Prancūzai juos netgi dovanoja draugams ir šeimos nariams. Priklausomai nuo prieskonių, jie turi ir atskirus pavadinimus, formas ir skonius. Saldų stalą taip pat papildo įvairūs džiovinti vaisiai, ypatingai čia mėgstami džiovinti citrusiniai vaisiai. Žinoma, koks Kalėdų stalas be šilto maisto ir karšto kalėdinio vyno. Alaus restorano „Bravaria“ gamybos vadovas Tadas Žvirblis siūlo pasigaminti šonkaulius „Elzasas“, kurie puikiai tiks šio regiono įkvėptoms Kalėdoms.

Patiekalui pasigaminti reikės kilogramo kiaulienos šonkauliukų. Taip pat druskos, juodųjų maltų pipirų, lauro lapų, česnakų.

Padažui: 20 g saldaus čili padažo, 10 g BQQ padažo, 30 g pomidorų padažo.

Kiaulienos šonkaulius nuplaukite tekančiu vandeniu. 10-15 cm pločio šonkaulius įtrinkite druska, pipirais, užberkite smulkintų lauro lapų ir smulkintų česnakų. Palikite marinuotis 6-12 val.

Vėliau šonkauliukus virkite vandenyje tol, kol mėsa atšoks nuo kaulo. Įberkite šiek tiek druskos.

Išvirusius šonkauliukus aptepkite pasiruoštu padažu ir kepkite iki 180⁰C įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol padažas ant mėsos gražiai apskrus.

Garnyrui -  virtos ar keptos bulvės bei šviežios daržovės: kopūstų ar morkų salotos, pomidorai, agurkai.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją