Kalėdiniam stalui – gurmaniškas brandintos jautienos kepsnio receptas

„RIMI Lietuva“ kokybės technologo Ginto Grinevičiaus teigimu, brandinta mėsa pasižymi ypatingomis skoninėmis ir aromatinėmis savybėmis, brendimo metu pakinta mėsos konsistencija, ji tampa minkštesnė, elastingesnė, yra lengviau sukramtoma, virškinama. Brandinamos mėsos savybės atsiskleidžia, kai mėsa yra brandinta mažiausiai 10-14 dienų. Ypač aukšta kokybe pasižymi mėsa, kuri sausuoju būdu bręsta 20-24 dienas ir ilgiau.

Paruošimas:

Brandinamai mėsai parenkamos jautienos nugarinės, išpjovos, „T-bone“ kepsniai. Geriausia šią mėsą paruošti, kepant ant griliaus keptuvės. Dažniausiai pjaunamas maždaug 2 cm storio kepsnys. Šiuo metu prekybos centre galima įsigyti jau paruoštą kepimui brandintos mėsos kepsnį.

Prieš kepant reiktų palaikyti mėsą bent pusvalandį kambario temperatūroje, tuomet mėsa atšils ir tolygiau keps. Nereiktų skubėti ir su prieskoniais, jais labai saikingai paskaninti brandintą mėsą galima jau iškepus kepsniui.

Kepimas:

Brandintos jautienos kepsnį derėtų kepti su pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi, iš kiekvienos pusės nuo 2 iki 6 minučių vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje. Kepimo laikas priklauso, nuo to, kokio kepsnio iškepimo laipsnio norime.

Jei norima kepsnio su krauju, jo vidinė temperatūra turėtų būti apie 45 laipsnius, kepame 2-3 minutes iš vienos ir kitos pusės, jei norima pusiau iškepusio kepsnio – apie 50 laipsnių, kepame 3-4 minutes iš vienos ir kitos pusės, vidutiniškai iškepusio – 52-58 laipsnių, kepame 4-5 minutes iš vienos ir kitos pusės, visiškai iškepusio – 70-80 laipsnių, kepame 5-6 minutes iš vienos ir kitos pusės.

Jei kepame kepsnį su kauliuku, reiktų įpjauti mėsoje prie kauliuko, maždaug 5 mm gylio įpjovas iš abiejų pusių ir pakepti vos ilgiau.

Vos iškepusio kepsnio patartina nesūdyti, reiktų suvynioti į foliją ir leisti jam „pailsėti“ lėkštėje 2-3 minutes. Tuomet galima imtis gardinimo darbo: puikiai tiks 3 ar 5 pipirų mišiniai, žiupsnelis jūros druskos.

Gardinimas:

Kepsnį gardinti galima ir česnaku, jį neluptą (bet nuplautą) kepant šalia kepsnio. Mėsos skonį atskleis ir rozmarino ar čiobrelio šakelė keptuvėje. Mėsa taps dar skanesnė, jei ją paskaninsite sviesto gabaliuku su mėgstamais prieskoniais. Sviestą atšildome iki kambario temperatūros, sumaišome su smulkintomis mėtomis ar šalavijais. Iš sviesto su prieskoniais suformuojame patinkančios formos gabalėlius, dedame juos ant kepsnio ir mėgaujamės puikiu skoniu ir aromatu.

Garnyras:

Prie brandintos mėsos kepsnio puikiai tiks pomidorų ir paprikų čatnis, paskanintas bazilikais ir pipirais, keptos keptuvėje ar orkaitėje daržovės, pabarstytos juodojo ir baltojo sezamo sėklomis.

Ypač madinga šiuo metu daržoves gardinti ir ispaninio šalavijo (chia) sėklytėmis, pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Tiks ir cukinijų, paprikų, pomidoriukų salotos su baziliku. Prie kepsnio labai dera gražgarstės salotos, mat jos turi iškepusios mėsos skonio.

Brandintos jautienos kepsnys tikrai praturtins kalėdinį ar naujametinį stalą ir nustebins svečius. Pats laikas mesti iš raciono nusibodusius kiaulienos karbonadus...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)