aA
Kalakutiena savo mėsos sandara, konsistencija, skoniu ir aromatu yra nevienalytė, įvairiaskonė ir net įvairiakvapė, todėl tikri gurmanai išmaningai renkasi skirtingas kalakutienos dalis skirtingiems patiekalams gaminti.
Kalakutiena
© Shutterstock nuotr.

Kokią kalakuto dalį kepti, o kokią virti, pataria "Arvi kalakutai“ gamybos vadovė Rasa Dapkevičienė.

Krūtinėlė – sultingiausia ir minkščiausia. Ši aukščiausios kokybės šviesi mėsa tradiciškai naudojama įvairioms salotoms, o taip pat tinka kepsnių, suktinukų, žlėgtainių ir vyniotinių gamybai.

Kalakutų krūtinėlių filė yra ne tik pati sultingiausia, bet ir pati sveikiausia mėsa, nes ji baltyminga ir maistinga, turinti amino rūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Krūtinėlėje taip pat yra mažai cholesterino, todėl ji ypač tinka dietinei žmonių mitybai.

Šlaunelės ir blauzdelės – taip pat sultingos, tačiau yra ne baltos, o tamsiai raudonos spalvos. Jų skonis primena laukinę paukštieną, tad šlaunelės ir blauzdelės tinka ir kasdienių, ir egzotiškų medžiotojiškų patiekalų gamybai.

Kalakutų šlaunelių mėsa yra pati riebiausia, tačiau kalakutienos riebalų lydymosi temperatūra (32 – 33 ºC) yra gerokai žemesnė už žmogaus kūno temperatūrą, todėl kalakutiena pripažinta kaip lengvai virškinama mėsa. Iš kitos pusės, nedidelis riebalų kiekis, esantis maiste, skatina pankreatino sulčių išsiskyrimą, reikalingą ne tik patiems riebalams, bet ir baltymams virškinti, bei aprūpina organizmą riebaluose tirpiais vitaminais.

Kaklo mėsa yra tamsi ir riebesnė nei krūtinėlės. Savo skoniu ji panaši net ir į kiaulieną, tinkamą įprastiems, kasdieniams mėsos patiekalams, troškiniams, apkepams gaminti.

Iš kalakutienos kaulų su mėsos nuopjovomis galima virti aukštos kokybės sultinius, kurie yra naudingi nusilpusių ligonių mitybai.

Kalakuto kepenėlės, skrandeliai ir širdelės naudojami paštetų gamybai, ypač kai jie kepami kalakuto kaklo odelėje.

Kalakuto riebalai bei kalakuto oda tinka spirgučiams, kurie cepelinams, bulvių plokštainiui ir vėdarams suteikia senovinį tradicinį skonį, nes būtent pirmųjų Lietuvoje cepelinų ir bulvių plokštainio įdarai buvo iš paukštienos riebalų ir spirgų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga apie 10 proc. brangsiančią degtinę: mokomės iš klaidų – degtinė buvo palikta per pigi (514)

Kitais metais valdžia planuoja ir dešimtadaliu didinti stipraus alkoholio akcizą, ir pertvarkyti...

Giedrius Drukteinis. Lietuvos grožio industrija tėra įprastas kiaulių tvartas (122)

Pastarasis konfliktas tarp Julijos Janus ir Juozo Statkevičiaus ne tik sukėlė nemažai...

Užkalnis. Žinau, už ką balsuosite rinkimuose (291)

Taip, aš tikrai žinau, kas bus išrinktas dirbti Daukanto aikštėje. Tiksliau, aš bijau, kad...

Rusija tulžingai reaguoja į Lietuvos sankcijas dėl užpuolimo Kerčėje: be atsako neliksite (1425)

Lietuva tapo pirmąja pasaulio valstybe, apsisprendusia dėl Kremliaus agresijos Kerčės sąsiauryje...

Šiauliuose atskleidė kitą mitingo dėl mokytojų pusę: moksleiviai ten buvo išsiųsti ne savo noru (427)

Trečiadienio vidurdienį prie Šiaulių miesto savivaldybės susirinko minia moksleivių, kurie...

Theresa May atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo (50)

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė trečiadienį vakare atlaikė balsavimą dėl...

Grybauskaitė: skambinau ir Petrauskienei, ir Skverneliui, tačiau premjeras žadėjo susitvarkyti pats (223)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susirūpinusi dėl etatinio mokėjimo reformos ir siūlė pagalbą...

Alkoholis turi naują geriausią draugą: gėdą sukelianti liga žudo tyliai (36)

„Ne, ne, man viskas gerai. Dirbu gerai, nepervargstu. Viršininkas geras. Uždirbu daug, tobulas...

Vaivos Budraitytės 2019 metų horoskopas Vandens ženklams (17)

2019 metai – jau ne už kalnų. Pats metas sužinoti, kas mūsų laukia. Garsi astrologė ir...

„Vilką“ išauklėjusi Miglė papasakojo, ką daryti, kad augintinis elgtųsi kaip šilkinis (8)

Kai kurie, Vilniaus gatvėse sutikę Miglę Narbutaitę, gali nustebti: atrodo, kad mergina su...