aA
Kalakutiena savo mėsos sandara, konsistencija, skoniu ir aromatu yra nevienalytė, įvairiaskonė ir net įvairiakvapė, todėl tikri gurmanai išmaningai renkasi skirtingas kalakutienos dalis skirtingiems patiekalams gaminti.
Kalakutiena
© Shutterstock nuotr.

Kokią kalakuto dalį kepti, o kokią virti, pataria "Arvi kalakutai“ gamybos vadovė Rasa Dapkevičienė.

Krūtinėlė – sultingiausia ir minkščiausia. Ši aukščiausios kokybės šviesi mėsa tradiciškai naudojama įvairioms salotoms, o taip pat tinka kepsnių, suktinukų, žlėgtainių ir vyniotinių gamybai.

Kalakutų krūtinėlių filė yra ne tik pati sultingiausia, bet ir pati sveikiausia mėsa, nes ji baltyminga ir maistinga, turinti amino rūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Krūtinėlėje taip pat yra mažai cholesterino, todėl ji ypač tinka dietinei žmonių mitybai.

Šlaunelės ir blauzdelės – taip pat sultingos, tačiau yra ne baltos, o tamsiai raudonos spalvos. Jų skonis primena laukinę paukštieną, tad šlaunelės ir blauzdelės tinka ir kasdienių, ir egzotiškų medžiotojiškų patiekalų gamybai.

Kalakutų šlaunelių mėsa yra pati riebiausia, tačiau kalakutienos riebalų lydymosi temperatūra (32 – 33 ºC) yra gerokai žemesnė už žmogaus kūno temperatūrą, todėl kalakutiena pripažinta kaip lengvai virškinama mėsa. Iš kitos pusės, nedidelis riebalų kiekis, esantis maiste, skatina pankreatino sulčių išsiskyrimą, reikalingą ne tik patiems riebalams, bet ir baltymams virškinti, bei aprūpina organizmą riebaluose tirpiais vitaminais.

Kaklo mėsa yra tamsi ir riebesnė nei krūtinėlės. Savo skoniu ji panaši net ir į kiaulieną, tinkamą įprastiems, kasdieniams mėsos patiekalams, troškiniams, apkepams gaminti.

Iš kalakutienos kaulų su mėsos nuopjovomis galima virti aukštos kokybės sultinius, kurie yra naudingi nusilpusių ligonių mitybai.

Kalakuto kepenėlės, skrandeliai ir širdelės naudojami paštetų gamybai, ypač kai jie kepami kalakuto kaklo odelėje.

Kalakuto riebalai bei kalakuto oda tinka spirgučiams, kurie cepelinams, bulvių plokštainiui ir vėdarams suteikia senovinį tradicinį skonį, nes būtent pirmųjų Lietuvoje cepelinų ir bulvių plokštainio įdarai buvo iš paukštienos riebalų ir spirgų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Palygino Grybauskaitės ir Nausėdos prezidentavimo pradžią: skirtumai akivaizdūs (289)

Vienas kėlė įtampą, kitas ją malšina – taip Gitano Nausėdos ir Dalios Grybauskaitės...

Balsavimas dėl Seimo vadovo Pranckiečio atstatydinimo žlugo (834)

Seimas antradienio vakarą per neeilinį posėdį balsavo dėl galimybės Viktorui Pranckiečiui...

Rekordinė šiluma tęsis: temperatūra sieks 20 laipsnių, tačiau pravartu nepamiršti ir skėčio (4)

Šiandien orai Lietuvoje vėl keičiasi. Sausasis anticiklonas traukiasi į rytus, o iš...

Vilniuje „Mercedes“ susidūrė su greitosios pagalbos automobiliu, medikės išvežtos į ligoninę nukentėjo ir greitosios vairuotojas (17)

Antradienio vakarą, apie 22 val., Vilniuje, Ukmergės g., ties parduotuve „Topo Centras“,...

Dramatiškai išplėštos lygiosios su Švedija garantavo ispanams vietą Europos čempionate

2020 metų Europos futbolo čempionate vietą užsitikrino Ispanijos rinktinė. Atrankos rungtynėse...

Griūvančio namo Kaune gyventojai širsta – darbai neprasideda, o už komunalines paslaugas moka (98)

Praėjo beveik trys mėnesiai nuo dienos, kuomet Kaune dėl įtrūkusių sienų buvo evakuoti vienos...

Venckienės laukiantis „Drąsos kelias“ ruošiasi Seimo rinkimams: parduoda turtą, kad turėtų tam lėšų (461)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Aukščiausiajam Teismui atmetus Neringos Venckienės advokatų...

„Išleiskite mane“: laidotuvėse dalyvavę žmonės liko priblokšti, išgirdę velionio balsą (53)

„Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis“ – taip galima pavadinti Shay Bradley įrašytą...

Echodą dar kartą išbaręs Adomaitis: protu nesuvokiama (35)

Gynybos dominavimas, įtampa visas 40 minučių ir nelaiminga pabaiga – Vilniaus „Rytas“...