Taip pat braškėse yra skaidulų, jodo ir folio rūgšties, kuri padeda įsisavinti geležį iš kitų maisto produktų. Šios nekaloringos uogos itin vertingos mitybiniu požiūriu – jose yra net 80-ies pavadinimų maistinių medžiagų.

„Braškių valgymas turi ir teigiamą emocinį poveikį, juk braškė ne veltui vadinama meilės uoga“, – sako gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė. Mitybos specialistė pastebi, kad ir kokios naudingos būtų braškės, nereikėtų jų valgyti pernelyg daug. Suaugusiam žmogui rekomenduojama per parą suvalgyti pusę kilogramo daržovių ir 300-400 gramų vaisių.

Pasak specialistės, reiktų stengtis, kad mityba būtų kuo įvairesnė. „Dėl vitamino C pernelyg didelis suvartojamų braškių kiekis skatins apetitą, o šiose uogose esančios histamininės medžiagos gali sukelti vidurius laisvinantį poveikį. Braškių ir žemuogių reiktų vengti alergiškiems žmonėms“, – perspėja dietologė. Anot doc. dr. E. Gavelienės, sukaupti vandenyje tirpių vitaminų atsargų organizme neįmanoma, todėl vitaminų turinčius produktus reiktų vartoti ištisus metus.

Kulinarijos tiklaraštininkė Ilona Juciūtė teigia, kad Lietuvoje vis dar populiaru kaupti atsargas žiemai, tačiau vietoje uogienių virimo, tyrių gaminimo dažna šeimininkė renkasi šviežias uogas ir kitus sezoninius produktus užsišaldyti.

Geriausiai šaldymui tinka -18 -23 laipsnių temperatūra. Žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje užšaldytas uogas, kaip, beje, ir daržoves, galima šaldytuve laikyti 8-12 mėn., t.y. iki kito sezono. Galima uogas užšaldyti ir 0 -8 laipsnių temperatūroje, tačiau jas laikyti šaldiklyje galima tik tris mėnesius.

Braškes geriau šaldyti indeliuose, tuo tarpu vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai. Geriausiai uogos užšaldomos mažomis porcijomis, o ir po to jas patogiau naudoti, mat kartą atšildytas uogas reikia suvartoti iš karto, užšaldyti jų dar kartą nederėtų.

Ekonomiškiausia braškes šaldyti trintas su trupučiu cukraus, tada jos būna skaniausios valgyti. Sveikos užšaldytos uogos labiausiai tinka tortams puošti, tačiau užima daug vietos, tad nelabai apsimoka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)