Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citrininiais čiobreliais. Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite. Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapnus.

Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami kaip prabangi ir spindinti taurė nuo gero vyno.

Kaip pas karalienę: keptas kalakutas su žąsų taukuose keptomis bulvėmis ir keptais obuoliais su spanguolėmis

Reikės:

5 kg kalakuto
100 g sviesto
1 šaukštelio kmynų
ryšelio citrininių čiobrelių (galima keisti paprastais)
1 citrinos žievelių
apie 1,5 šaukšto druskos

Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto:

1. Kmynus sutriname grūstuve.

2. Kmynus sumaišome su druska ir šiuo mišiniu gerai įtriname kalakutą. Pridengiame kepimo popieriumi ir kišame į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.

3. Minkštą sviestą pertriname su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.

4. Kalakutą ištriname kvapiuoju sviestu, kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti tampriai apvynioję kepimo folija. Baigdami kepti nuimkite foliją, kad mėsa apskrustų.

Antras būdas – keptas kalakutas per vieną dieną:

1. Kmynus sutriname grūstuve.

2. Minkštą sviestą sumaišome su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtriname kalakutą.

3. Paukštį kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Nereikia nei laistyti, nei prižiūrėti – karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais

Reikės:

1 kg bulvių
4–5 šaukštų žąsų taukų (arba rapsų ar saulėgrąžų aliejaus ir sviesto)
druskos
čiobrelių ar rozmarinų šakelių, kmynų, česnako pasirinktinai

Gaminame:

1. Bulves nuskutame, nuplauname, sudedame į šaltą vandenį, pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame daugiausiai 10 minučių.

2. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame žąsų taukus ir kišame juos į orkaitę, kad įkaistų.

3. Bulves nusunkiame ir suverčiame į įkaitusius taukus. Jais šaukštu pašlakstome bulves. Jei pageidaujate, jas pagardinkite prieskoniais.

4. Bulves kepame orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. „Pusiaukelėje“ jas apverčiame, kad gražiai apkeptų abi pusės.

Visas kalėdinis angliškas valgiaraštis su kalakutu:

Keptas kalakutas
Žąsų taukuose skrudintos bulvės
Briuseliniai kopūstai su apelsinais ir riešutais
Mėsos padažas
Kepti obuoliai su spanguolėmis
Spanguolių padažas
Troškinti raudonieji kopūstai su burokėliais
Vištienos padažas

Štai ir angliškų karališkų Kalėdų stalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)