Šventės baigėsi, o margučiai - ne. Ką daryti? Pasak Nidosrecetai.lt autorės Nidos Degutienės, jeigu kiaušiniai buvo virti Velykoms ir laikomi šaldytuve, jie yra saugūs valgyti ir po švenčių.
© Shutterstock

6 iš dešimties apklaustųjų „Maximos“ pirkėjų teigia per šventes suvalgantys bent po 3 – 4 kiaušinius, tačiau nesuvalgytų margučių vis tiek lieka, teigiama pranešime spaudai. Tinklaraščio Nidosreceptai.lt autorė Nida Degutienė pataria ką daryti su margintais, tačiau nesuvalgytais kiaušiniais.

„Kiaušiniai yra tie produktai, iš kurių galima pagaminti begalę patiekalų. Todėl kviečiu tausoti maistą ir neišmesti nesuvalgytų margučių. Iš jų galima pasigaminti ir šaltų užkandžių, ir priedų sriuboms ar karštiems patiekalams“, - sako N. Degutienė.

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Pasak jos, svarbu, kad planuodami sunaudoti visus margučius, namiškiai pasirūpintų kiaušinius po švenčių sudėti į šaldytuvą ir sunaudoti juos artimiausiomis dienomis. O sveikiausi margučiai bus tie, kuriuos dažėte natūraliais dažais, mat tokiu atveju galite būti tikri, kad cheminiai dažai per lukštą nesusigėrė į patį kiaušinį net ir palaikius jį po švenčių.

Dalinamės Nidos Degutienės receptų idėjomis, kurie padės sumaniai panaudoti šventės maisto likučius.

Lukštuose farširuoti kepti kiaušiniai su džiūvėsiais

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės: 6 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais; 2-3 šaukštų smulkintų svogūnų laiškų; 2 šaukštų kambario temperatūros sviesto; druskos, juodųjų pipirų; 3-4 šaukštų džiūvėsių; 2 šaukštų sviesto kepimui.

Nenuluptus kiaušinius atsargiai (geriausia dantytu peiliu) išilgai perpjaukite pusiau. Pjaukite labai lėtai ir nespaudžiant, kad nesutrupėtų lukštas. Atsargiai šaukšteliu išskobkite kiaušinio trynį ir baltymą, sudėkite į nedidelį dubenėlį. Šakute sutrinkite kiaušinių trynius ir baltymus, kol jie virs smulkiais trupinėliais. Suberkite susmulkintus laiškinius svogūnus, minkštą sviestą, ir viską gerai išmaišykite. Masę pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Šiuo įdaru užpildykite visas išskobtas kiaušinių lukštų puseles, kaskart švelniai paspausdami, kad užsipildytų visos ertmės. Išlyginkite kiekvienos puselės įdaro viršų. Lėkštelėje išberkite džiūvėsius ir į juos įspauskite kiekvieno farširuoto kiaušinio įdarą, kad džiūvėsiai gerai priliptų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Dėkite kiaušinių puseles įdaru į apačią ir kepkite, kol džiūvėsiai apskrus, paruduos, ir sušils kiaušinio įdaras.

Patiekite iškart.

Lukštuose farširuoti kepti kiaušiniai su migdolais

Reikės: 6 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais; 2 skiltelių susmulkinto česnako; 2-3 šaukštų smulkintų petražolių; 2 šaukštų riebios grietinės; 50 gr. tarkuoto kieto fermentinio sūrio; druskos, juodųjų pipirų; 3-4 šaukštų plokštelėmis pjaustytų migdolų; 2 šaukštų sviesto.

Kiaušinius atsargiai (geriausia dantytu peiliu) išilgai perpjaukite pusiau. Pjaukite labai lėtai ir nespaudžiant, kad nesutrupėtų lukštas. Atsargiai šaukšteliu išskobkite kiaušinio trynį ir baltymą, sudėkite į nedidelį dubenėlį. Šakute sutrinkite kiaušinių trynius ir baltymus, kol jie virs smulkiais trupinėliais. Suberkite susmulkintus česnakus, petražoles, grietinę, tarkuotą fermentinį sūrį, ir viską gerai išmaišykite. Masę pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Šiuo įdaru užpildykite visas išskobtas kiaušinių lukštų puseles, kaskart švelniai paspausdami, kad užsipildytų visos ertmės, ir išlygindami puselės viršų. Nedidelėje lėkštėje išberkite migdolų plokšteles ir į juos įspauskite kiekvieno farširuoto kiaušinio įdarą, kad kuo daugiau migdolų priliptų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Dėkite kiaušinių puseles įdaru į apačią ir kepkite, kol migdolai apskrus, ir visas kiaušinio įdaras sušils.

Patiekite iškart.

Krienų sriuba su kiaušiniais

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Patiekalui reikės: 1 šaukšto sviesto; 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto svogūno; 4 nuluptų ir supjaustytų kubeliais bulvių; 2 skiltelių susmulkinto česnako; 1 šaukšto mairūno; 4 rūkytų dešrelių (supjaustytų griežinėliais); 1,25 litro karšto sultinio arba vandens; 2 šaukštelių krienų (arba pagal skonį); 100 ml riebios grietinės; druskos, pipirų.

Patiekimui jums reikės 3-4 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais, ir 2-3 šaukštų smulkintų svogūno laiškų.

Dideliame puode ištirpinkite sviestą ir suberkite svogūnus. Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs. Suberkite bulves ir toliau kepinkite, kol jos truputį suminkštės. Tada suberkite česnakus, mairūną ir dešreles, ir dar apie minutę pakepinkite maišydami. Supilkite karštą sultinį (arba vandenį), užvirkite ir uždengę virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių, kol bulvės visai suminkštės. Pabaigoje įmaišykite krienus ir išjunkite.

Grietinę sumaišykite su keliais šaukštais karštos sriubos, ir tada supilkite į puodą, viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais.

Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įdėkite stambiai supjaustytų kietai virtų kiaušinių ir pabarstykite svogūno laiškais. Atskirai patiekite krienų, jeigu kas nors norėtų sriubą pagardinti.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savo namuose ateities laukia su baime: netrukus šalia atsivers didžiausia kloaka (28)

Nerimas dėl ateities – taip trumpai galima apibūdinti nuotaikas, kurios vyrauja nedideliame...

Šalis su 4 500 eurų vidutine alga stebina kainomis (502)

Nors Šveicarijos vidutinis atlyginimas „į rankas“ yra didesnis nei Lietuvoje kone 7 kartus, kai...

Agnė Jagelavičiūtė: paslaptį su Mantu labai saugojome, žinojau, kad dėl to galiu netekti meilės (5)

Stilistės, žurnalo AŠ IKONA vyr. redaktorės ir tiesiog verslios bei užsispyrusios moters Agnės...

Atrado būdą, kuo pakeisti beskonius parduotuvių pomidorus: procesui tereikia trijų ingredientų ir kantrybės išlaukti (34)

Su šeima Vilnių į atokų vienkiemį iškeitusi Ieva Šidlaitė sakosi čia radusi ne tik ramybę,...

Vienos kraupiausių žudynių istorijoje: odekolono vonios – vienintelis būdas atsikratyti kraujo dvoko (746)

„Degtinę, kaip patys suprantate, maukdavo iki sąmonės netekimo. Sakykite, ką norite, bet darbas...

JAV vyriausybė – uždaryta papildyta (87)

JAV federalinės valdžios darbas po vidurnakčio vietos laiku yra oficialiai stabdomas, šalies...

Namų tvarkytojos triukas: kaip sudaryti švarių namų įspūdį vos per 10 minučių (16)

Vis bent kartą esame susidūrę su situacija, kai telefonu gauname puikią žinią apie visai...

Žala: viename posūkyje nušokom į vietinio ūkininko tvorą (39)

13-ajame Dakaro ralio etape iš San Chuano į Kordobą automobilių įskaitos lenktynininkams reikėjo...

Pinigų medžio lapai, pasirodo, plačiai naudojami liaudies medicinoje (7)

Beveik kiekvienuose namuose galima išvysti pinigų medį, kuris, anot legendų, atneša materialinę...

Tragiška avarija prie Kelmės: neatsargiai lenkusiam vairuotojui gresia kalėjimas (5)

Penktadienį policijos pareigūnai gavo pranešimą apie tragišką avariją visai šalia Kelmės....