Nors greitas maistas – tikras išsigelbėjimas nuolat skubantiems ir mažai laiko turintiems miestiečiams, jis laikomas vienu nesveikiausių maitinimosi būdų. Pastaruoju metu Lietuvoje itin išpopuliarėjęs mėsainis turi nemenką kiekį kalorijų, o neretai ir įvairiausių konservantų.
© Organizatorių nuotr.

Kulinarai teigia, kad norint pasimėgauti sveikesniu ir, neretai, skanesniu mėsainiu, jį pasigaminti galima namuose – tereikia tinkamai jį paruošti.

„Namuose gamintam mėsainiui nereikia ypatingų ingredientų – pakanka kruopščiai atsirinkti produktus ir tinkamai juos apdoroti. Geriausia naudoti šviežias, namines daržoves, o padažą pasigaminti patiems, – teigia mėsainių valgymo čempionatui besiruošiantis restorano „The House“ direktorius Linas Jablonskas. Pasak jo, dar viena skanaus mėsainio paslaptis – namuose kepta bandelė, suteikianti patiekalui ne tik ypatingo skonio, bet ir gardaus kvapo.

Restorano direktorius dalinasi nesudėtingu ir sveiku naminio mėsainio receptu ir pažada, kad daugiau mėsainių gaminimo paslapčių bus galima išgirsti mėsainių valgymo čempionato metu.

„The house“ mėsainis:

Jums reikės:

500 g jautienos
100 g mėlynųjų svogūnų
250 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
30 g sviesto
30 g cukraus
15 g mielių
Įvairių daržovių
Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Gamyba:

Mėsa. Jautieną ir svogūnus sumalkite arba supjaustykite smulkiais kubeliais. Į gautą masę įdėkite druskos, pipirų ir viską sumaišę formuokite norimo dydžio kepsnelius. 1 valandą palaikykite juos šaldytuve. Mėsos kepsnelį kepkite 2-3 min., geriausia – grilyje arba ant grotelių virš žarijų. Kepsnelius apverskite ir mėsą švelniai paspauskite mentele.

Bandelės. Į miltus įberkite druskos, cukraus, sviesto ir viską maišykite tol, kol gausite vientisą masę. Vandenyje ištirpinkite mieles, supilkite jas į miltus ir vėl maišykite iki vientisos minkštos masės. Gautą tešlą palikite kambario temperatūroje bręsti apie 20 min.

Tešlai subrendus, suformuokite norimo dydžio rutuliukus, dėkite į kepimo formą, padengtą sviestiniu popieriumi, apipurkškite vandeniu, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite bandelėms pakilti apie 20-30 min. Tuomet vėl apipurkškite vandeniu, užbarstykite sezamo sėklų ir kepkite 60 laipsnių orkaitėje. Kepkite apie 5 min., kol bandelės pakils. Padidinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite apie 8-10 min., kol apskrus vidinė bandelės pusė.

Daržovės. Visas reikiamas daržoves kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu. Pomidorus, svogūnus, agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, salotas – šiaudeliais.

Padažas. Padažą galite pasigaminti iš pusriebio majonezo, česnakų, pomidorų padažo, paprikos, mėlynųjų svogūnų, petražolių, krapų, maltų juodųjų pipirų ir tepamo varškės kremo „Rama creme bonjure“. Visus ingredientus sumaišykite.

Mėsainis. Perpjaukite bandelę, ištepkite padažu, uždėkite daržoves bei mėsos kepsnelius ir pašildykite orkaitėje.

Su mėsainiu rekomenduojama patiekti konservuotų karnišonų ar kitų gurmaniškų konservuotų daržovių. Mėgstantys aštresnį maistą, mėsainį gali pagardinti aitriaisiais pipirais ar „Tabasco“ padažu. Norintys įdomesnio mėsos skonio, gali ant jos uždėti sūrio lapelių – mėlynojo arba baltojo pelėsio sūrio.

Nemėgstate laiko leisti virtuvėje, bet norite paragauti pagal šį receptą pagaminto mėsainio? Tai galėsite padaryti jau šį šeštadienį vyksiančiame „Mėsainių valgymo čempionate“ Druskininkuose. Jo dalyvių laukia ne tik mėsainių valgymo varžybos, bet ir didžiausio mėsainio Lietuvoje rekordo fiksavimas, nauji receptai, ypatingų – garsių Lietuvos kulinarų pagamintų mėsainių – degustacija, koncertas bei daug kitų linksmybių.


Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Svarbiausią akimirką abiturientams – mokyklos antausis (47)

Septyni Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientai nekantriai laukė apeliacijų rezultatų,...

Pokeris dėl sporto ateities – ant ministrės stalo ir po juo (22)

Edis Urbanavičius jau paliko Kūno kultūros ir sporto departamento ( KKSD ) generalinio...

Prasidėjo dvidešimtmečio statybos: Kaune iškils „Continental“ gamykla sukurs 1000 darbo vietų (127)

Penktadienio rytą Kauno LEZ teritorijoje oficialiai duotas startas naujosios „ Continental “...

Analizė parodė žiaurią realybę: tai, kas vyksta Lietuvos ligoninėse, netelpa į jokius rėmus (516)

Apie darbo vietų ir gydymosi paslaugų išsaugojimą regionuose garsiai kalbantys politikai dėl...

Pataria nesimaudyti 6 Lietuvos tvenkiniuose (1)

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai penktadienį pranešė rekomenduojantys...

Vandenyno dugne aptiko aukso prikrautą rusų karo laivą (24)

Vandenyno dugne Pietų Korėjos bendrovė aptiko didžiulio prieš daugiau nei šimtą metų...

Iš cirko pasirodymo vaikai išėjo verkdami: nufilmavo, kaip žiauriai elgiamasi su gyvūnais (24)

Šiandien cirkas ne linksmina, o gąsdina žmones. Tokią išvadą skelbia Audrius Urbonas,...

Šeimą Rusijos rinktinėje suradęs Staučė pravėrė šeimininkų dramos užkulisius (30)

Gintaras Staučė žinojo, kur smūgiuos Koke, Gerardas Pique , Iago Aspasas ir Luka Modričius ....

Putinas pripažino siūlęs Trumpui sandėrį dėl Ukrainos gali sukelti audrą Europoje (607)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas , pasak naujienų agentūros „Bloomberg“ šaltinių,...

Mokslininkai atrado naują žuvų rūšį: aptinkama tik Baltijos jūroje (5)

Esame įpratę manyti, kad Baltijos jūroje negyvena jokios įspūdingesnės žuvų rūšys, todėl...