Turguje ar prekybos centre renkantis žuvis, mėsą, reikia būti akyliems. Ar produktas nėra pasenęs, padeda atskirti tam tikri požymiai.

Žuvis
© Corbis/Scanpix
Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja Dalia Kaveckienė pasakojo, kad šviežių žuvų žiaunos turi būti raudonos. Po kiek laiko jos papilkėja ir pasidaro gleivingos.

Ką tik pagautos žuvys neturi daug gleivių ant žvynų. Vėliau žvynai papilkėja, tampa nebe tokie tvirti.

Mažų žuvų, pavyzdžiui šprotų, papilvės greitai pradeda plyšti, irti.

Žuvų akys turi būti skaidrios. Kiek pastovėjus – akys drumzlėja, pasidaro neryškios.

Geriausia žuvis laikyti nulinėje temperatūroje. Tada negesdamos jos išsilaiko apie 5 dienas.

Šviežios visų rūšių mėsos požymiai yra panašūs.

Jei jautienos, kiaulienos skerdiena kiek ilgiau palaikoma, keičiasi jos paviršiaus spalva. Ji patamsėja, apsitraukia kietesne plėvele. „Jei paviršiaus plėvelė sausa – nereiškia, kad mėsa yra gendanti. Neturėtų būti glitumo“, - aiškino D.Kaveckienė.

Paukštienos šviežumą pagal spalvą sudėtinga nustatyti. Kad ji yra pastovėjusi, parodo jos paviršiaus glitumas.

Paukštienos laikymo temperatūra yra ne aukštesnė kaip 4 laipsniai šilumos, kiaulienos, jautienos – iki 7 laipsnių šilumos.

Jei mėsos laikymo temperatūros režimas nepažeidžiamas, mėsos galiojimo laikas yra iki 5-7 parų.

Rūkytų mėsos, žuvies produktų galiojimo terminas yra ilgesnis, nei šviežių. Jis nurodomas tiek gamintojo ženklinimo, tiek kainos etiketėse.

Galiojimo laiko terminas skiriasi. Jis priklauso nuo gamybos technologijos, maistinių priedų kiekio, pagaminimo būdo – karštas ar šaltas rūkymas.

Pažeidus laikymo temperatūrą, rūkyta mėsa, žuvis pagenda. Jų paviršius gali būti papilkėjęs ar pabalęs, atsiranda gleivių.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Konservatorių ir valstiečių kovoje – intriga: duomenys išsiskyrė (165)

Jau ne pirmą mėnesį populiariausių partijų viršūnėje tarpusavyje besivaržantys valstiečiai...

Pasibaigus pikantiškai istorijai – vėl bus ieškomas vienos didžiausių valstybės įmonių vadovas (18)

Viena didžiausių valstybės įmonių, kurios darbuotojų kiekis pranoksta Prezidentūros, Seimo ir...

Testas: 9 simptomai – gripas ar peršalimas? (3)

Devyni simptomai sieja gripą ir peršalimą . Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai...

Orai: grįš šaltis (20)

Panašu, jog šalyje pagaliau įsitvirtins tikra žiema, su sniegu pasipuošusiomis apylinkėmis. Nors...

„Grei anatomijos“ žvaigždė parduoda prabangų namą (4)

Populiaraus serialo „Grei anatomija“ aktorė Ellen Pompeo parduoda savo prabangų namą...

Kokie naminiai gyvūnai Lietuvoje gali žiemą gyventi be tvarto (7)

Žiemos sezonas – tikras išbandymas tiek ūkininkui, tiek jo guvulių bandai. Iki 15 laipsnių...

Užsikimšo vamzdžiai? Iš jų sklinda blogas kvapas? Padėti gali ir naminės priemonės (7)

Jūsų namuose iš kanalizacijos vamzdžių gana dažnai gali pasklisti blogas kvapas. Paprastai nosį...

Valančiūno ir Drummondo dvikovoje – žvėriški dvigubi dubliai ir lietuvio komandos pergalė (3)

NBA pirmenybėse po nesėkmingos atkarpos pergalės skonį vėl pajuto Toronto „Raptors“ (30-13)...

Po kritikos lavinos atsitiesęs Kuzminskas įrodė savo vertę prieš Plazos auklėtinius „Real“ su Mačiuliu palaužė „Baskonia“ ekipą (15)

Po kritikos bangos Mindaugas Kuzminskas sužaidė rezultatyviausią savo mačą Milano „AX...

Vienuoliktasis Dakaro etapas: Žalą buvo ištikęs techninis krachas, greičiausias – Juknevičius atnaujinta 06.48 val. (455)

Vienuoliktajame jubiliejinio 40-ojo Dakaro ralio etape sportininkams trečiadienį reikėjo iš Beleno...