aA
Nepaisant praėjusių tūkstantmečių, sojų padažo gamybos technologija išliko nepakitusi. Sojų pupelės nuvalomos, garinamos ir sumaišomos su pakeptais maltais kviečių grūdais. Masė užpilama pasūdytu vandeniu ir išmaišoma. Mišinys sudedamas į specialius maišelius, kurie pakabinami ar padedami saulėkaitoje.
Sojos padažas
© Corbis/Scanpix

Tokiu būdu prasideda natūrali fermentacija, ir galiausiai iš maišelių ima tekėti skystis. Priklausomai nuo to, kiek kviečių dedama į masę, gaunamas saldus ar ne itin saldus padažas.

Tačiau natūrali fermentacija (net jei užtrunka mėnesį) - ilgas procesas. Norėdami jį paskubinti, nesąžiningi gamintojai naudoja sieros ar druskos rūgštį. Šios stiprios rūgštys pradeda sojos rūgštinę hidrolizę; taip pagaminamas padažas - pusfabrikatis. Galiausiai rūgštims neutralizuoti į produktą dedama šarmo. Dėl visų šių reakcijų padaže susiformuoja kenksmingi priedai, kurie yra stiprios kancerogeninės medžiagos ir neleistinos maisto produktuose.

Svarbu žinoti, kad surogatinis padažas gali būti pagamintas bet kokioje šalyje, net Kinijoje ar Japonijoje. Negailėkite laiko kokybiško padažo paieškoms. Parduotuvėje atidžiai išstudijuokite produkto sudėtį.
Jeigu ant pakuotės surašyti tik keturi ingerdientai: vanduo, sojos pupelės, kviečiai ir druska - reiškia produktas pagamintas natūralios fermentacijos būdu. Tačiau jei ten dar aptiksite dažiklių, konservantų, kvapiklių - tai pusfabrikatis. Apie tai, kad padažas natūralus gali byloti ir jo kaina: natūraliai fermentuoti sojų padažai brangesni.

Skiriasi ir šio pagardo spalva. Natūralus sojų padažas yra raudonai rudos spalvos, šiek tiek skaidrus, tuo tarpu pusfabrikačio spalva tamsi, jis drumstas, panašus į spiritą.

Šiuo metu Europoje populiariausias silpnai sūdytas sojų padažas. Jo skonis toks pat sodrus kaip ir klasikinio padažo, tačiau jame mažiau druskos. Todėl jį renkasi sveikos mitybos šalininkai. Taip pat yra ir saldus sojos padažas, kurios sudėtyje yra cukraus bei acto; specialiai sušiams skirti padažai.

Krevetės su sojų padažu

Reikės:
- 350-400 g šviežių krevečių (tinka ir šaldytos),
- imbiero šaknies,
- kelių skiltelių česnako,
- 2-3 šaukštai sojų padažo,
- svogūnų laiškų.

Šviežias krevetes nuvalykite, nuplaukite. Keptuvėje aukštais kraštais augaliniame aliejuje pakepkite tarkuotą imbiero šaknį ir kelias česnako skilteles. Sudėkite krevetes ir nuolat maišydami kepkite, kol krevetės taps raudonos spalvos. Įpilkite 2-3 valgomuosius šaukštus sojų padažo ir kepkite dar 2-3 minutes. Paruoštas krevetes sudėkite į indą ir papuoškite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (94)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (14)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (49)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (1739)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (15)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

Kalėdos islandiškai: su trylika senelių, naujais drabužiais ir dvokiančia žuvimi (1)

Net trylika Kalėdų senelių, išpuošti namai, bet kukli miesto eglė, prie parduotuvių sienų...

Esate žema ir putlių formų? Pravers šie laiko patikrinti stiliaus patarimai (10)

Jeigu esate apvalaus kūno sudėjimo ir vos 163 centimetrų ūgio ar dar mažesnė, tuomet jums...

Kai skyrybos neduoda ramybės: kaip pamiršti buvusį mylimąjį? (3)

Santykių pabaiga niekuomet nėra lengva – ir tuomet, kai antra pusė nusprendžia išsiskirti su...

Septynerių, o jau žarsto milijonus dolerių: „YouTube“ daugiausiai uždirbantis vaikas turtus susižėrė žaisdamas Turtingiausių pasaulio „jutuberių“ TOP10 (13)

Nustebsite sužinoję, kad daugiausiai „ YouTube “ uždirba ne grožio žinovė ar žaidimų...

Anglišką gardumyną pamėgo ir lietuviai: nesunkiai pasigaminsite ir patys 3 skirtingi receptai (4)

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, dažnas intensyviai galvojame ne tik kokiomis dovanomis...