aA
Jautiena vertinama dėl savo maistinių ir skoninių savybių. Tačiau kaip išsirinkti išties gerą ir kokybišką šios rūšies mėsą ir kokiose prekybos vietose jos pirmiausia ieškoti?
Kaip atpažinti šviežią ir kokybišką mėsą?
© Shutterstock nuotr.

Gerą jautieną atpažinti nėra paprasta. Tam reikia daug patirties bei edukacijos. Visgi renkantis mėsą atspirtimi gali būti vizualinės savybės, kurių pagalba galite atmesti vakarienę sugadinsiantį produktą.

Specialistai teigia, kad minimaliam jautienos vartojimo standartui svarbu, jog jaučio mėsa nebūtų vyresnio nei dviejų metų galvijo, o po telyčių mėsa nesislėptų apsiveršiavusios ir melžtos karvės mėsa.

„Jautiena pirmiausia turi būti pakankamai drėgna, bent kiek riebalinga ir ne per tamsi. Tokia gali būti ir pieninių, ir mėsinių veislių galvijų mėsa, nepriklausomai nuo jų lyties. Jei jautiena tamsoka, visai be riebalų,raumuo nėra didelis, skurdžios ar suglebusios būsenos – tikėtina tai pienui skirtos ir bent vidutinį amžių pasiekusios karvės mėsa.

Jei jautiena tamsi link juodumo, neriebi tačiau raumuo išsivystęs ir didelis – tai gali būti tiek mėsinės, tiek pieninės kategorijos jautis, kurio amžius yra virš dviejų metų ir kurio mėsa gali būti kietoka ir rūgštoka. Abiem atvejais gerų rezultatų tikėtis neverta“, – pranešime spaudai cituojamas vienas jautiena prekiaujančios parduotuvės „Steak Supply“ įkūrėjų Liutauras Daugirdas.

Nors pakankamai gera gali būti ir mažos dalies pieninių galvijų mėsa, vis tik stabilus aukščiausios kokybės produktas gaunamas iš mėsinių galvijų kategorijos. Jų mėsa prikaupia daug mineralų, geriau vystosi raumuo bei sukaupiama daugiau riebalų tiek raumenų išorėje tiek raumens viduje.

Marmuringumu vadinami raumenyje esantys riebalai ir nustato jautienos kokybės standartą kuris yra skirtas kepimui.

Dėl jų mėsa bus minkštesnė, sultingesnė ir turės geresnes skonines savybes – kepimo metu šie riebalai karamelizuojasi ir suteikia turtingesnį skonį.

Pačios aukščiausios kokybės, premium klasės jautiena, gaunama iš geriausių mėsinių galvijų, dažniausiai galima įsigyti tik specializuotose mėsos parduotuvėse. Vidutinės kategorijos, bet kokybiškai augintosmėsinių galvijų jautienos galima rasti ir turguose.

„Specialių, mėsinių veislių galvijų auginimu Lietuvoje dažniausiai užsiima pakankamai nedideli ūkiai, todėl nuolat aprūpinti produkcija didžiųjų prekybos centrų tinklus jiems būtų per sunku. Todėl dauguma jų renkasi realizavimą turguose, kur nereikalaujama įsipareigojimo nuolat tiekti didelius kiekius produkcijos. Be to, turguje prekiauti mėsa gali ir patys ūkininkai“, – sakė prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta.

Pasak jo, prekybos miestelyje įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje kokybiška jautiena prekiauja daugiau kaip 20 prekybininkų, gaunančių produkciją tiesiai iš Lietuvos ūkininkų. Be to, čia savo užaugintų jaučių mėsą parduoda ir keletas ūkininkų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Oficialu: Klaipėdoje nuo COVID-19 pasveiko šeši pacientai papildyta 20:44 val.  (315)

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle Facebook pasidalino džiugia...

Koronavirusu susirgusi Seimo darbuotoja atsisako pateikti savo kontaktus ir maršrutus papildyta Gaižausko komentaru (1262)

Karantino sąlygomis gyvenančioje Lietuvoje – precedento neturintis skandalas. Nors įstatymas...

Pirmadienį šalyje nustatyti dar 7 užsikrėtimo atvejai iš viso šalyje užfiksuotas 491 atvejis (188)

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti...

Traukiantis šilumai sulauksime sniego ir plikledžio (3)

Antradienio naktį Lietuvos padangėje praplauks nedidelis debesų sūkurys. Vietomis, daugiausia...

Vyrui diagnozavo COVID-19, bet pakartotinai netiria: už kelių dienų į darbą, bet virusą dar gali nešioti (118)

40-metis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas – aut. past.) iš Austrijos, į kurią buvo...

Generalinis komisaras: nubausti už saviizoliacijos pažeidimus patys dar negalime (117)

Šalyje prasidėjus trečiajai karantino savaitei, Lietuvos policija vis dar neturi įstatyminio...

Baltarusiai valdžios sprendimų dėl koronaviruso nelaukia – patys imasi veiksmų (69)

Medikai iš viso pasaulio, įskaitant ir sveikatos priežiūros profesionalus iš Baltarusijos, dėl...

Profesorius papasakojo, kokios apsaugos nuo virusų priemonės yra efektyviausios (77)

COVID-19 pandemijos akivaizdoje susiduriame su asmens apsauginių priemonių trūkumu. Jų...

Italijoje auga nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius, bet užsikrečia vis mažiau pasaulyje jau mirė daugiau nei 35 tūkst. žmonių (94)

Italijoje per pastarąją parą nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) mirė dar 812 žmonių, o...

Malinauskas: buvau asmeniškai Verygos patikintas, kad reagentų nepritrūks (232)

Buvęs premjero patarėjas bei Visuomenės informavimo grupės vadovas dėl koronaviruso Skirmantas...

|Maža didelių žinių kaina