aA
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis, daržovėmis ir kitais produktais. Kaip ir ruošiant maistą namuose, taip ir gaminant gamtoje reikėtų laikytis pagrindinių higienos taisyklių. Be abejo, lauko sąlygomis ruošti maistą ne visada būna taip paprasta, kaip namų virtuvėje, todėl reikėtų iš anksto pagalvoti ar bus galimybė maistą laikyti šaltai bei, ar vietoje galėsite nusiplauti rankas.
© Shutterstock nuotr.

Kartais tai gali pareikalauti specialių pastangų, bet tokiu būdu galima užkirsti kelią pavojingiems apsinuodijimams, todėl reikėtų įsidėmėti keletą svarbių aspektų, pažymi Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.

Plaukite rankas

Visada ir dažnai plaukite rankas: prieš ruošiant valgį, valgio ruošimo metu, pasinaudoję tualetu. Visada nuvalykite maisto ruošimui reikalingą įrangą ir paviršius. Jeigu aplinkui nėra galimybės nusiplauti rankas, prieš ruošiantis į gamtą pasirūpinkite, kad turėtumėte vienkartinių drėgnų dezinfekuojančių servetėlių. Jeigu įmanoma, maisto produktus lieskite su įrankiais. 

Laikykite mėsos produktus šaltai

Prieš vartojimą termiškai neapdorotą mėsą, mėsos produktus bei kitus greitai gendančius produktus, laikykite ne aukštesnėje kaip +2 – +6°C temperatūroje. Nepamirškite, kad marinuotus bei vakuuminiame įpakavime esančius produktus taip pat reikėtų laikyti šaltai. Nevartokite maisto produktų pasibaigus jų galiojimo terminui.

Produktams laikyti geriausia įsigyti nešiojamus šaldymo krepšius ar specialias dėžes su ledo gabaliukais. Tačiau jeigu tokių neturite, maistą pirkite arčiausiai poilsiavietės esančioje parduotuvėje. Neapruoštus kepsnius bei kitus mėsos produktus prieš kepant laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, geriausia – originalioje pakuotėje. Mėsą, žuvį bei daržoves marinuokite vėsioje vietoje. Venkite maistą laikyti aplinkos temperatūroje.

Tinkamai iškepkite 

Ypač svarbu gerai iškepti maltos mėsos kepsnelius, didelius mėsos gabalus. Todėl įsitikinkite, kad mėsos ar paukštienos išskirtos sultys yra šviesios, ne rožinės spalvos. Neragaukite termiškai neapdorotos maltos mėsos. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti produktų, kuriuos valgys vaikai, kepimui (tinkamai iškepti bei neperkepti).

Neapdeginkite maisto, taip pat įsidėmėkite, kad sudegintame maiste gali būti kenksmingų sveikatai policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Kepsninių uždegimo skystį naudokite pagal instrukcijas ir nepamirškite, kad pušies kankorėžiai uždegimui netinkami.

Termiškai apdorotus ir neapruoštus maisto produktus laikykite atskirai

Užkirskite kelią bakterijų patekimui nuo termiškai neapruošto maisto ant termiškai apdoroto. Neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams naudokite skirtingus indus bei įrankius.
Neišpilkite mėsai naudoto marinato ant rankų ar paruošto valgyti maisto.

Visada kruopščiai išplaukite indus bei įrankius, kuriuos naudojote mėsos, žuvies ar daržovių ruošimui, kadangi jie vėliau bus naudojami paruoštam maistui patiekti.

Keptiems produktams naudokite kepimo žnyples. Jas valykite tada, kai iškepami vienos rūšies produktai, pavyzdžiui, iškepus kepsnius, prieš kepant daržovės.

Patiekite karštą maistą

Gamtoje nelaikykite ir pakartotinai nepatiekite maisto likučių. Reikėtų vartoti šviežią maistą ir stengtis jį suvartoti kuo greičiau.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai vartotojams primena, kad kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas iš svarbiausių nitrozaminų susidarymo faktorių – aukšta (aukštesnė nei 110 °C) temperatūra.

Nitritai mėsoje ir mėsos produktuose jau daug dešimtmečių naudojami tam, kad būtų užtikrintas mėsos produktų, visų pirma sterilizuotų, konservavimas bei mikrobiologinė sauga. Taip pat slopinamas ir botulizmą sukeliančių Clostridium botulinum bakterijų dauginimasis.

Nitritai ir nitratai naudojami, siekiant apsaugoti maisto produktus nuo gedimo. Daugumoje šalių, tame tarpe ir Lietuvoje, šių medžiagų, įprastai dedamų kaip kalio ir natrio druskos, vartojimas yra ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais.

Prekyboje galima rasti mėsos gaminių, kurių gamyboje nenaudoti nitritai. Šie gaminiai neturi įprastos rausvos spalvos, tačiau yra tinkami kepti aukštoje temperatūroje.

Kad išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:

• Kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų.

• Prieš kepant mėsą ar jos produktus reikėtų suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo tiesioginės liepsnos.

• Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles.

• Mėsą ir jos produktus rekomenduojama kepti žemesnėje temperatūroje, kad kiek įmanoma sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo galimybės.

• Jeigu vis dėlto produktai apdegė, nuo jų būtina nupjaustyti apdegusias ar suanglėjusias vietas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Egzotines keliones mėgstanti mokytoja Veronika atvira: gyventi tik iš atlyginimo būtų sunku (318)

Jau daugiau nei dvi savaites Švietimo ir mokslo ministerijoje ( ŠMM ) budinti mokytoja Veronika...

„Amerikietiškas“ Putino oligarchas po JAV sprendimo kraujuoja milijardais (48)

Netrukus po to, kai Michaelas Cohenas pasišalino nuo Donaldo Trumpo patvirtinto nekilnojamojo turto...

Žaidimu nusivylęs Jasikevičius: Eurolyga negailestinga, o mes kažkodėl nesiginame specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (31)

Pratęsti pergalių serijos iki trijų Lietuvos čempionams Eurolygoje nepavyko. Kauno „Žalgirio“...

Savaitgalis atneš pūgą ir pusnis sniego (14)

Penktadienį Lietuva atsidurs pietiniame anticiklono pakraštyje. Negausiai pasnyguriuos nebent...

Pagal bavarišką muziką šokęs „Žalgiris“ pralaimėjo Vokietijos čempionams (428)

Kauno „Žalgiris“ (5/7) penktadienio vakarą laikė svarbų egzaminą Vokietijoje. Žalgiriečiai...

14 brangiausiai atsiėjusių klaidų per visą žmonijos istoriją (66)

Nė vienas nesame tobulas, todėl natūralu, kad kartkartėmis darome klaidų, dėl kurių vėliau...

Anglijoje nužudyta ir išniekinta 14-metė lietuvė dar spėjo atsiprašyti tėvų už susidėjimą su netinkama kompanija (127)

Vulverhamptone, Anglijoje , išžagintos, nužudytos ir išniekintos keturiolikmetės iš Lietuvos...

Teisėsaugai – smūgis: teisėjai suabejojo, ar dėl 6 žmonių žūties nuteisė kaltą asmenį (125)

Net šešias gyvybes nusinešio gaisro sostinės Žirmūnų mikrorajono daugiabutyje byla pakrypo...

Miunchene – itin gausios „Žalgirio“ gerbėjų gretos specialiai Krepšinis.lt iš Miuncheno (76)

Penktadienio vakaro Eurolygos rungtynėse Miuncheno „Audi Dome“ arenoje tikrai ryškiai bus galima...

Po visų negandų – Elle ir Žilvinas Grigaičiai švyti drauge: prasitarė apie ateities planus (117)

Penktadienio vakarą būrys pramogų pasaulio garsenybių traukė į Vilniuje trankiai paminėtą...