aA
Visada optimistiškai nusiteikusi TV3 laidos „Paparacai.lt“ vedėja Aistė Paškevičiūtė sako, kad jos geros nuotaikos receptas – valgyti ir savęs neriboti. Tuo patikėti sunku žvelgiant į liekną kaip styga merginą.
Aistė Paškevičiūtė
Aistė Paškevičiūtė
© Žurnalas „Panelė“
„Paprasčiausiai reikia sustoti valgyti ne tada, kai nebetelpa, o tada, kai nebejauti alkio“, – pagrindinę savo mitybos taisyklę aiškino Aistė. Papasakoti apie meilę „sunkiai“ lietuviškai virtuvei, pirmuosius žingsnius kulinarijos pasaulyje ir būdą būti sočiai bei laimingai „TV dieną“ ji pakvietė į sostinės japonų restoraną.

A.Paškevičiūtė yra konservatyvi japonų virtuvės gerbėja – restoranuose visuomet užsisako tą patį, anot jos, laiko ir skrandžio patikrintą rinkinuką. Į tradicinį valgiaraštį įeina sriuba „Natu Miso Shiru“ su šparagais ir tofu, sušių rinkinys „Asagao“, iš sušių „Nigiri“ su lašiša ir tunu bei „Sakemaki“ su lašiša.

Kartais mergina pasmaguriauja sušiais su unguriu ir aštriu tunu. Lyg ir nieko ypatinga, išskyrus vieną keistenybę – nei namie, nei kituose restoranuose Aistė niekada nevalgo žuvies ir aštraus maisto. Restorane „Miyako“ gyvenimą ji pasaldina maskarponės sūrio desertu su aviečių padažu, žaliosios arbatos ledais ar keptu bananu su džiovintais vaisiais ir riešutais.

Japonų virtuvė A.Paškevičiūtę pirmiausia patraukė valgymo tradicijomis. O atrasti sušių skonio harmoniją jai prireikė nemažai laiko, mat pirmieji ragauti sušiai pasirodė labai neskanūs.

Keliaudama neeksperimentuoja

Keliaudama laidos vedėja vadovaujasi griežta taisykle neeksperimentuoti su vietos virtuvių patiekalais. Anot jos, sveikata ir gera savijauta yra tiesiogiai susijusi su kelionės sėkme, todėl bandyti laimę neįprasto maisto „loterijoje“ yra neprotinga ir net pavojinga. Tiesa, Europoje tiesiog gatvėje parduodami užkandžiai Aistei baimės nekelia, tačiau Pietų Amerikoje net gėrimo ledukai gali būti sušaldyti iš užteršto vandens.

Tiesa, paragavusi įspūdingų patiekalų amžino pavasario saloje Gran Kanarijoje mergina itin nusivylė. „Labai neskanu Gran Kanarijoje. Geriausia ten pačiam nusipirkti produktus ir pasidaryti sumuštinį. Atrodo, produktai skanūs, bet juos kažkaip sugeba sugadinti net brangiuose restoranuose“, – pasakojo A.Paškevičiūtė. Europoje įsigalinti sumuštinių kultūra jai patinka. Ypač skanūs sumuštiniai „Paparacai.lt“ vedėjai pasirodė Vokietijoje, o Prancūzijoje, jos nuomone, niekas neprilygsta rageliams ir bandelėms.

„Kregždučių“ kotletai

Stebuklinga „pilka košė“, „kleckiukų sriuba“, „kukuliukų sriuba“ – taip močiutės vadinti patiekalai A.Paškevičiūtei iki šiol kelia sentimentus. Nors ji nė neprisimena, iš ko ir kaip senelė juos gamino. Aistė juokaudama spėjo, kad pilka košė tikriausiai tebuvo paprastos virtos perlinės kruopos, o gardūs „kleckiukai“ – daržovių sriuboje išvirti tešlos gabalėliai. Močiutė anūkę lepino ypatingais bulvių kukuliukais, kuriuos abi darydavo iš tešlos, likusios darant cepelinus. Juos dėdavo į pienišką sriubą.

O tėvai merginą „pamalonindavo“ „kregždučių“ kotletais. „Nuo mažens labai nemėgau žuvies, o tėtis žvejodavo. Todėl tėveliai sumanė klastą – iškepdavo žuvies kotletus, bet žuvies – nei skonio, nei kvapo. Kai pauosčiusi klausdavau, kas čia, sakydavo, kregždutės. Taip ir valgydavau juos“, – juokėsi prisiminusi laidos vedėja.

Žuvies, kaip ir jūrų gėrybių, A.Paškevičiūtė nemėgsta iki šiol. Omaras jai buvo skanus vieną vienintelį kartą. Mergina surizikavo jį paragauti varganame Meksikos žvejų kaimelyje, kur vadinamoji kavinė buvo įrengta prie pat jūros pastatytoje apšiurusioje trobelėje. Po cukrų ten lakstė skruzdėlės, o vienintelis užklydėliams patiekiamas maistas buvo tas, kurį galima sugauti čia pat jūroje.

Vargas su manų koše

„Anksčiau kiekvienas mano ėjimas į virtuvę būdavo tikras pavojus namams. Esu sudeginusi rankšluostį, sudaužiusi bene pusę indų, sudeginusi puodų. Nebūdavo, kad kažko nenumesčiau, neišpilčiau, neišbarstyčiau“, – atvirai apie pirmuosius žingsnius kulinarijos pasaulyje pasakojo „Paparacai.lt“ vedėja. Metams bėgant situacija gerėja, bet Aistė pripažįsta, kad iki šiol viena nesuprantamiausių kulinarų taisyklių – dėti prieskonių ir produktų iš akies ar pagal skonį.

A.Paškevičiūtė pasigyrė neseniai išmokusi skaniai ir gražiai ištroškinti jautieną. Ankstesnių bandymų rezultatas visuomet būdavo tas pats – mėsa skani, bet padažas pilkas ir glitus, panašus į skystą cementą. Vis dėlto didžiausias iššūkis – išvirti manų košę. „Jau antri metai niekaip neišmokstu išvirti manų košės. Visada gabalais sušoka. Be galo sunkus mokslas“, – pasiskundė jaunoji šeimininkė.

Maisto atsargų namie mergina nekaupia, sriubos savaitei neverda, o šaldytuvas tarnauja tik kaip katės Lemputės maisto saugykla ir pasenusi interjero detalė. „Mano mama sako, kad mūsų namuose tik vienintelė katė turi, ką valgyti, nes šaldytuvas tuščias. Anksčiau daug visko pirkdavau, tačiau neprisiruošdavau gaminti arba prigamindavau per daug ir išmesdavau. Dabar jei gaminu, tai vienam kartui. Visi taip daro, pas kuriuos nėra šventų pietų ar vaikų“, – aiškino Aistė.

LIETUVIŠKA VIRTUVĖ. „Man skanu ir cepelinai, ir vėdarai, ir kugelis, ir bulviniai blynai, ir balandėliai, ir sriubos, ir bulvių košė, virtinukai, varškėtukai – viskas. Cepelinus valgau be spirgučių, kugelį – be lašinių, bet su grietine.

SRIUBŲ KULTAS. „Silpnybių neturiu. Svarbiausia – kad būtų sriubos. Tai ir sveika, ir skanu. Mėgstu japoniškas, kiniškas, bet skaniausios – lietuviškos: šaltibarščiai, barščiai, ypač raugintų agurkų, daržovių sriubos. Tik nemėgstu saldžių.“

NĖ DIENOS BE SALOTŲ. „Apie trejus metus valgiau vien graikiškas salotas. Man baisiausia, jei kavinėse į šias salotas pridedama graikinių riešutų. Tai rodo visišką neišprusimą – juk Graikijoje jų niekas nededa. Dabar tapau mocarelos sūrio ir pomidorų salotų su pesto padažu gerbėja. Mano kasdienė tradicija – grįžus jų prisipjaustyti visą lėkštę.“

REKOMENDUOJA. „Patinka „Kinų rožė“ ir „Rytai“, o vasarą – „Kristupo kavinė“ Pilies gatvėje. Skaniausi desertai, pyragai – „Pizza Jazz“ restoranuose. Bet dieviško skonio desertai – restorane „Live Lounge“: sūrio kremo pyragaičiai ir creme brulee. Skanesnio dalyko gyvenime nesu ragavusi.“

NEMĖGSTA. „Dažnai prabangiuose restoranuose patiekiama kepta mėsa su saldžiu padažu – uogų, vaisių. Tikra kankynė eiti „privalomosios“ vakarienės ten, kur tai patieks. Nemėgstu aštraus maisto. Šašlykų suvalgau vieną ar du gabaliukus iš mandagumo. Nemėgstu šerbetų, sušaldytų sulčių, grietinėlės.“

Kaip tapti lieknam ir sveikam

„Yra dvi paprastos sveikos mitybos taisyklės: valgyti įvairų maistą ir nepersivalgyti. Valgyti ne tol, kol nepakilsi nuo stalo, o tol, kol pasijusi sotus, bet kartu „lengvas“. Lietuviai dažnai neturi suvokimo, kad savo kūną reikia pažinti, žinoti, ką į jį dėti. Reikia mylėti save ir nebūti maisto šiukšlių dėžėmis. Meilė sau yra ir rūpinimasis kūnu, ir žinojimas, ko jam reikia, kas naudinga. O naudinga yra įvairiapusė ir saikinga virtuvė. To užtenka, kad nenutuktum ir būtum sveikas.“

Aistei nesiūlyti:

1. Saldžių padažų

2. Kepto, riebaus maisto, lašinių

3. Picos

4. Žuvienės

5. Mangų

Aistė vaišina:

1. Veršienos kotletais

2. Šviežių kopūstų sriuba

3. Šaltibarščiais

4. Ryžiais su vištiena, morkomis ir svogūnais

5. „Tinginiu“

"TV diena"
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pablo Escobaro našlė: buvau paralyžiuota iš baimės ir kaip moteris, ir kaip mama (29)

„Nesu tikra, ar Pablas mirdamas suvokė, kiek iš tikrųjų žalos padarė. Dabar paprašyčiau jo,...

Nufilmuota: Rusijos ir JAV pajėgos aiškinasi santykius Sirijoje

Viename iš Sirijos kelių buvo nufilmuotas incidentas, įvykęs tarp Rusijos ir JAV šarvuotų...

Kraupiai nužudytos Strazdauskaitės byla – baigta: pusbroliai savo kaltę pripažįsta tik iš dalies (137)

Kauno apygardos teismas penktadienį baigė nagrinėti didelio atgarsio sulaukusią jaunos...

Piktnaudžiaujate aikštele prie namų? Jūsų automobilis gali būti konfiskuotas (261)

Prie namų laisvos vietos automobiliui pastatyti nerandantys miestiečiai gali kaltinti...

Belgų pajėgumą įvertinęs Matkevičius įvardino pagrindinę Lietuvos rinktinės užduotį specialiai Krepšinis.lt iš Monso

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė penktadienio vakarą žais pirmąsias 2021 metų Europos...

Sužinojusi, kad augintinis bus išvežtas į Vokietiją, šeimininkė kyla į kovą: vilko ir šuns mišrūną nori susigrąžinti į savo namus

Precedento neturinti istorija, kai gyvūnų prieglaudoje atsidūrus šuniui paaiškėjo, jog tai nėra...

Viceministras: šiuo metu Lietuvoje yra apie 100 žmonių, su kuriais kasdien bendraujama dėl koronaviruso (57)

Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos viceministras Algirdas Šešelgis informavo, kad šiuo metu...

„Baskonia“ vedlys gyrė Ulanovą ir pliekė išsiblaškiusius saviškius: gynėmės tik 28 minutes (4)

Vitorijos „Baskonia“ (9/16) strategas Duško Ivanovičius po pralaimėjimo 60:74 Kauno...

Tyrimas parodė, kokį būstą renkasi Kauno ir Vilniaus gyventojai: poreikių skirtumas – didžiulis

Vieta, vieta ir dar kartą vieta – taip dažnai įvardijami esminiai būsto pasirinkimo...

|Maža didelių žinių kaina