aA
Kiekvienas nors šiek tiek sveika mityba besidomintis žmogus žino, kad žuvį valgyti sveika ir į savo racioną ją reiktų įtraukti bent porą kartų per savaitę. Tačiau gali kilti klausimas, kaip išsirinkti pačią sveikiausią žuvį ir paruošti ją taip, kad ji išlaikytų visas skonines ir maistines savybes. Sveikos mitybos žinovų ir kulinarų teigimu, pasirinkusieji upėtakį nesuklys.
© Shutterstock nuotr.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vedėjos Elenos Sereičikienės, upėtakį galima vadinti vienu iš sveikos mitybos simbolių.

„Upėtakis yra puikus pasirinkimas visiems, kurie nori lengvai paruošiamos, maistingos ir sočios žuvies savo raciono paįvairinimui. Ši žuvis ne tik skani, bet ir labai sveika – joje gausu žuvų taukų, proteinų, Omega-3 rūgščių, kurios padeda greitai pasisotinti ir tuo pačiu skatina medžiagų apykaitą“, – sako E. Sereičikienė.

Štai meistrės patarimai, ką reiktų žinoti apie upėtakius, prieš juos ruošiant:

1. Geriau ferminiai nei laukiniai. Sveikesnės gyvensenos šalininkai turėtų rinktis ne laukinius, o ferminius, ypatingai vaivorykštinius upėtakius, nes jie yra išauginti šviežiame vandenyje ir yra labiau apsaugoti nuo aplinkos teršalų.

2. Rekomonduojama virti, o ne kepti. Norint paruošti upėtakį sveikai, rekomenduojama jį geriau virti vandenyje ar garuose, taip pat kepti ant grotelių. Tačiau patariama vengti rūkyto ar aliejuje kepto upėtakio.

3. Šviežias – tvirtas ir blizgus. Renkantis šviežią upėtakį, būtina atkreipti dėmesį į jo išvaizdą: oda turi būti blizgi ir tvirta, akys – skaidrios. Paspaudus upėtakio oda turi atšokti atgal. Jo pagurklis turi būti skaisčiai raudonas.

4. Šaldytas – be taškelių. Renkantis šaldytą upėtakį, taip pat reiktų panagrinėti jo išvaizdą. Visų pirma, ant upėtakio neturėtų būti jokių baltų taškelių – tai parodo per aukštą šaldymo temperatūrą. Jei žuvis yra pakuotėje, ji turėtų būti sandariai uždaryta.

5. Tinkamiausi prieskoniai. Jei dvejojate, kuo pagardinti gaminamą upėtakį, turėkite omenyje, kad geriausi šios žuvies kompanionai yra mėta, raudonėlis, sviestas, kaparėliai, pomidorai, kumpis (tarkime, Parmos), citrina, mažieji svogūnėliai.

6. Nereikia nuimti žvynų. Gaminti patiekalus su upėtakiu yra vienas malonumas, nes su juo nereikia daug vargti. Pavyzdžiui, nuo šios žuvies nereikia nuimti žvynų, nes nuvalius mažus žvynelius, nusiima ir plonas natūralios želė sluoksnis, kuris yra po žvynais ir padeda išlaikyti natūralią drėgmę gaminant.

7. Naudoti švelnaus skonio aliejus. Gaminant upėtakį, reiktų naudoti švelnaus skonio aliejus – stiprių kvapų aliejai gali susimaišyti su upėtakio skoniu. Geriausi riebalai šios žuvies gaminimui yra sviestas, žemės riešutų ir kukurūzų aliejai.

8. Negalima perkepti. Jeigu nusprendėte upėtakį kepti, jokiu būdu jo neperkepkite. Pagamintas upėtakis turi būti drėgnas ir minkštas, tinkamas kabinti šakute. Perkepimas žuvį išsausina ir sukietina.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
2.5000

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (137)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (4)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (168)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (4)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (68)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (51)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (164)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (49)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...