aA
Kiekvienas nors šiek tiek sveika mityba besidomintis žmogus žino, kad žuvį valgyti sveika ir į savo racioną ją reiktų įtraukti bent porą kartų per savaitę. Tačiau gali kilti klausimas, kaip išsirinkti pačią sveikiausią žuvį ir paruošti ją taip, kad ji išlaikytų visas skonines ir maistines savybes. Sveikos mitybos žinovų ir kulinarų teigimu, pasirinkusieji upėtakį nesuklys.
© Shutterstock nuotr.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vedėjos Elenos Sereičikienės, upėtakį galima vadinti vienu iš sveikos mitybos simbolių.

„Upėtakis yra puikus pasirinkimas visiems, kurie nori lengvai paruošiamos, maistingos ir sočios žuvies savo raciono paįvairinimui. Ši žuvis ne tik skani, bet ir labai sveika – joje gausu žuvų taukų, proteinų, Omega-3 rūgščių, kurios padeda greitai pasisotinti ir tuo pačiu skatina medžiagų apykaitą“, – sako E. Sereičikienė.

Štai meistrės patarimai, ką reiktų žinoti apie upėtakius, prieš juos ruošiant:

1. Geriau ferminiai nei laukiniai. Sveikesnės gyvensenos šalininkai turėtų rinktis ne laukinius, o ferminius, ypatingai vaivorykštinius upėtakius, nes jie yra išauginti šviežiame vandenyje ir yra labiau apsaugoti nuo aplinkos teršalų.

2. Rekomonduojama virti, o ne kepti. Norint paruošti upėtakį sveikai, rekomenduojama jį geriau virti vandenyje ar garuose, taip pat kepti ant grotelių. Tačiau patariama vengti rūkyto ar aliejuje kepto upėtakio.

3. Šviežias – tvirtas ir blizgus. Renkantis šviežią upėtakį, būtina atkreipti dėmesį į jo išvaizdą: oda turi būti blizgi ir tvirta, akys – skaidrios. Paspaudus upėtakio oda turi atšokti atgal. Jo pagurklis turi būti skaisčiai raudonas.

4. Šaldytas – be taškelių. Renkantis šaldytą upėtakį, taip pat reiktų panagrinėti jo išvaizdą. Visų pirma, ant upėtakio neturėtų būti jokių baltų taškelių – tai parodo per aukštą šaldymo temperatūrą. Jei žuvis yra pakuotėje, ji turėtų būti sandariai uždaryta.

5. Tinkamiausi prieskoniai. Jei dvejojate, kuo pagardinti gaminamą upėtakį, turėkite omenyje, kad geriausi šios žuvies kompanionai yra mėta, raudonėlis, sviestas, kaparėliai, pomidorai, kumpis (tarkime, Parmos), citrina, mažieji svogūnėliai.

6. Nereikia nuimti žvynų. Gaminti patiekalus su upėtakiu yra vienas malonumas, nes su juo nereikia daug vargti. Pavyzdžiui, nuo šios žuvies nereikia nuimti žvynų, nes nuvalius mažus žvynelius, nusiima ir plonas natūralios želė sluoksnis, kuris yra po žvynais ir padeda išlaikyti natūralią drėgmę gaminant.

7. Naudoti švelnaus skonio aliejus. Gaminant upėtakį, reiktų naudoti švelnaus skonio aliejus – stiprių kvapų aliejai gali susimaišyti su upėtakio skoniu. Geriausi riebalai šios žuvies gaminimui yra sviestas, žemės riešutų ir kukurūzų aliejai.

8. Negalima perkepti. Jeigu nusprendėte upėtakį kepti, jokiu būdu jo neperkepkite. Pagamintas upėtakis turi būti drėgnas ir minkštas, tinkamas kabinti šakute. Perkepimas žuvį išsausina ir sukietina.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gavo baudą už stovėjimą, bet kai paprašė nuotraukų, išgirdo absurdišką pasiūlymą (17)

Gaunate baudą už tai, kad pažeidėte kelių eismo taisykles ( KET ), tačiau ką tiksliai padarėte...

Ekspertai: Mozambiko sukčiai taikėsi į tuos, kurie gali susimokėti (5)

„Žmonės prigąsdinti, kad vien už praleistą skambutį, kaip iš kokio siaubo filmo, dings...

Jurgita Petrauskienė: įvedus reformą mokyklas paliko tik kelios dešimtys mokytojų (202)

Šių metų rugsėjo mėnesį mokyklas pasiekusi naujiena – etatinis darbo užmokestis – sukėlė...

Jaunimas neskuba ieškoti būsto – kainos per didelės

Būsto kainos Lietuvoje yra tarp labiausiai padidėjusių visoje Europoje, įsilieti į darbo rinką...

Prieštaringai vertinama Kalvarijų gatvė: kokį būstą čia siūlo įsigyti ir už kiek? (5)

Kalvarijų gatvė , nors ir nėra pati ilgiausia Vilniuje, bet neabejotinai viena iš tų, kur...

Be dviejų lyderių žaidęs „Žalgiris“ nepaliko vilčių dzūkams Grigonio sezono rungtynės (16)

Pirmadienį vakare „Betsafe-LKL“ čempionato X turą užbaigė akistata Alytuje – „Dzūkija“...

Adomaitis įvardino didžiausią reikšmę „Rytui“ turėsiančią statistikos grafą (11)

Vilniaus „Rytas“ antradienį Europos taurės varžybose sieks revanšo prieš D grupės lyderę...

Šiaurės Korėjos paslaptys: šalis vis dar slepia raketų bazes? (1)

Šiaurės Korėja turi mažiausiai 13 nedeklaruotų bazių mobilioms, branduolinį užtaisą nešti...

Apsipirko internete: už šlamštą pinigų negrąžina (76)

Elektroninėje parduotuvėje Pačiupk.lt įsigytų prekių kokybe nepatenkinta vilnietė Ligita...

Ar vaisiai lygu desertui: kiek cukraus turi skirtingi vaisiai

Vaisiai saldūs natūraliai, bet ne visuose cukraus kiekis vienodas. Žinoti, kiek vaisiai turi...