aA
Norint, kad prasidėjęs iškylų gamtoje sezonas neapkarstų, renkantis produktus vertėtų įsidėmėti keletą iškylos valgiaraščio taisyklių.
© Shutterstock nuotr.

Šašlykui ar kepsniams skirtą mėsą rinkitės tik šviežią – atvėsintą, bet neužšaldytą, nes užšaldyta mėsa praranda skonį. Atvėsinta mėsa geriau marinuosis ir joje išliks daugiau naudingų medžiagų.

Renkamės mėsą

Šašlykui ar kepsniams skirtą mėsą rinkitės tik šviežią – atvėsintą, bet neužšaldytą, nes užšaldyta mėsa praranda skonį. Atvėsinta mėsa geriau marinuosis ir joje išliks daugiau naudingų medžiagų.

Salotų įvairovė

Ne visos salotos tinka iškylai. Bet kokios perdirbtų produktų (pavyzdžiui, dešros arba kumpio) mišrainės, juo labiau pagardintos riebiais padažais (pavyzdžiui, majonezu) visada, o ypač karštą dieną, gali kelti apsinuodijimo pavojų, tad tokias salotas geriausia palikti namie.

Geriau į lauknešėlį įsidėkite šviežių daržovių – paprastai supjaustytų arba jau paruoštų, pagardintų augaliniu aliejumi, citrinų sultimis arba balzaminiu actu.

Kas tiks užkandžiams

Jeigu ketinate žaisti judrius žaidimus arba maudytis, jų vertėtų pasiimti kuo daugiau, nes grynas oras ir aktyvus poilsis gerokai padidina apetitą. Vietoj nesveikų traškučių verčiau rinktis šviežiai paruoštus visagrūdės duonos, duonos su sėlenomis ir kietojo sūrio arba tepamosios varškės su žolelėmis sumuštinius. Taip pat smulkintų žolelių ir sūrio mišiniu galima įdaryti daržoves (saldžiąsias paprikas, mažas cukinijas arba baklažanus). Iškylai puikiai tiks ir kietai virti kiaušiniai.

Ruošdami tešlos pagrindo užkandžius, pirmenybę teikite tiems, kurių įdaruose nėra mėsos ar žuvų (jie greičiau genda). Kad būtų patogiau, įdarus galima paruošti namie ir jais mėgautis, kol marinuojama mėsa, arba pasiimti visus reikiamus produktus ir drauge tiesiog gamtoje paruošti užkandą.

Kuo atsigaivinti?

Ruošiantis į visos dienos iškylą vietoj saldžių gazuotų gėrimų arba sulčių reikėtų rinktis paprastą geriamąjį vandenį. Saikingai rinkitės alkoholinius gėrimus, nemaišykite jų. Kuo aukštesnė oro temperatūra, tuo silpnesni alkoholiniai gėrimai turėtų būti vartojami.

Tarp kitko

Aštrumo mėgėjams siūloma susukti į lavašą korėjietiškai paruoštas morkas. Kad būtų gardžiau, į jas įmaišykite smulkiai pjaustytų saldžiųjų paprikų, stambiai tarkuoto kietojo sūrio, žalumynų ir česnakų.

Norintieji egzotikos lavašą įdaryti gali avokadu, pomidorų, saldžiųjų paprikų ir minkštojo sūrio salotomis, pagardintomis smulkiai pjaustytais krapais.

Beveik sveikuoliškas pikniko krepšys

Kulinarinių laidų ir knygų autorė Beata Nicholson:

– Truputis pastangų, ir draugai prašys pasidalyti receptais. Puikus derinys, nes šio krepšio turinys patiks ir sveikuoliams, ir jiems tik prijaučiantiesiems. Granola su džiovintomis uogomis – puikus paplūdimio desertas – lepina saldumu, bet nesukelia troškulio.

Lavašo suktinukas su vištiena – susisukite juos prieš iškylą. Paplūdimyje šie suktinukai puikiai pasotins vandenyje prisidūkusį vaiką ar po maudynių praalkusius suaugusiuosius.

Naminė granola – energijos ir sveikatos užtaisas. Ant keptuvės trumpai paskrudinkite sėklas, riešutus, galite ir avižinių dribsnių įdėti, kol pasklis malonus kvapas. Tuomet pagardinkite šaukšteliu medaus, ir viskas. Įberkite razinų, džiovintų serbentų ar spanguolių. Saldus ir labai maistingas užkandis.

Madingiausios sezono daržovės ir vaisiai – morkos, salierai, agurkai, obuoliai iš sodo, persikai iš parduotuvės, avietės nuo krūmo, gervuogės...

Šaldytos vynuogės ir geriamasis jogurtas – gaiviems pavakariams ar priešpiečiams.

Maža gudrybė – vakare įdėkite kelis plastikinius butelius vandens į šaldymo kamerą, o ryte įsidėkite juos į šaltkrepšį (jei nėra greitai gendančių produktų, galite ir į kitokį krepšį) – vanduo ilgai palaikys vėsą ir prireikus atgaivins jus pačius.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Agnė Zuokienė – apie sunkų rinkimų laikotarpį ir gandus: buvo baisesnių dalykų už skyrybas (160)

„Buvo tikrai labai daug įvairių dalykų išsakyta apie mūsų šeimą ir mano vyrą“, –...

Knygą rašantis Kunigėlis – apie Valančiūno dėl Lietuvos galimai atsisakytus milijonus ir savo klausimą Jordanui (37)

Ar prisimenate nors vieną epizodą, kad tiksint paskutinėmis rungtynių sekundėms kas nors būtų...

Sinoptikai turi gerų naujienų: pavasario sulauksime dar šią savaitę (3)

Šiandien mūsų šalies link artės atmosferos frontas. Didesnę dienos dalį vyraus debesuoti su...

Grubliauskas apie liberalų paramą Vaitkui: tai primena savotišką politinį Stokholmo sindromą (96)

Praėjusį sekmadienį įvyko savivaldos rinkimų antrasis turas, kuriame visi penki didmiesčių...

Kraujomaišos tabu nepaisė ne tik Europos, bet ir Lietuvos didikai: Vytautui Didžiajam teko prašyti popiežiaus malonės (32)

Ką bendro turi išprotėjęs bei orgijomis pagarsėjęs Romos imperatorius Kaligula , Kleopatra ,...

Paryžius – brangiausias Europos miestas: moterų kirpimas čia kainuoja 105 eurus brangiausi pasaulio miestai (101)

Paskelbtame brangiausių pasaulio miestų sąraše pirmą kartą pirmąją vietą dalijasi trys...

Ivaškevičius: aš turiu savo versiją, žinau, kad tai buvo uždelstas kerštas (442)

Politinių kalinių, tremtinių bei kitos organizacijos sausio pradžioje reikalavo sušaukti premijų...

Vertinkite patys: Gabrielė Grygolaitytė-Vasha pristatė limituoto leidimo drabužių kolekciją (76)

„Dar gruodžio mėnesį užsiminiau, jog esu sulaukusi itin viliojančio pasiūlymo. Kadangi darbus...

Avarija Vilniuje sukėlęs girtutėlis vairuotojas galva rėžėsi į stiklą (24)

Bendrasis pagalbos centras informavo, kad Vilniuje, Salininkų g., susidūrė du lengvieji...

Grįžusi iš pasivaikščiojimo moteris negalėjo patikėti savo akimis: nuo savo ir sūnaus kūno nurinko 118 erkių (104)

Neseniai pabudusios erkės po žiemos miego išties praalko – nenustebkite, jei apsilankę miške...