aA
Tobulėjant holistinei medicinai vis dažniau prisimenama Rytų (kinų medicinos bei filosofijos ir vedų raštų dalies – ajurvedos) išmintis. Senovės Rytai skoniui teikė ypatingą reikšmę.
Maisto skonis
© "Gurmano gidas"
Sanskrito kalbos žodis rasa (skonis) yra daugiareikšmis. Rasa – tai visa ko esmė, kūrybinis įkvėpimas, muzikinė nata. Analogiškai skonis parodo maisto “esmę”, jo paskirtį, energetines savybes, poveikį fiziologinėms funkcijoms.

Kinų medicina teigia, kad rūgštus skonis veikia kepenų energetinį (akupunktūrinį) kanalą (aišku, ir pačias kepenis), saldus – kasos ir blužnies, kartus – širdies, sūrus – inkstų, aštrus – plaučių energetinius kanalus. Diferencijuotą skonių poveikį atskiroms žmogaus organizmo sistemoms patvirtina kompiuterizuoti žmogaus fiziologinių funkcijų tyrimo metodai – Nakatani, Folio, Vega-test, kurie yra Vakarų ir Rytų medicinos sintezės išdava. Kiekvienas skonis turi tiek teigiamą (vartojant optimaliai), tiek ir neigiamą (vartojant per daug) poveikius. Pagal ajurvedą, jie aiškinami taip:

Saldus (kviečiai, ryžiai, pienas, kai kurie vaisiai ir daržovės): turi gydomosios galios, stiprina, didina kūno jėgas (teigiamas poveikis). Didina svorį, sukelia mieguistumą, sunkumą, apetito netekimą, diabetą (neigiamas poveikis).

Rūgštus (jogurtai, sūriai, citrusiniai vaisiai ir kt.): gaivina, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, valo kepenis. Toksiškas kraujui, sukelia opas, rėmenį, didina jausmingumą. Kartus (pelynas, alijošius, cikorija, dalis prieskonių): gerina virškinimą ir apetitą, plečia kraujagysles, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio, pasižymi anti-uždegiminiu, antibakteriniu veikimu. Silpnina kaulų čiulpus, sėklą, liesiems žmonėms skatina išsekimą, gali būti galvos svaigimo priežastimi.

Sūrus (druska, jūros dumbliai, sūrūs maisto produktai): mažos dozės gerina apetitą, padeda rezorbuotis pūliniams, naikina sukietėjimus kūne. Padidina kraujospūdį, trikdo normalią kraujotakos veiklą, inkstų darbą.

Aštrus (svogūnai, ridikai, imbieras ir kt.): stabdo pūliavimą, gydo žaizdas, gerina odos būklę, kraujo cirkuliaciją, tonizuoja plaučius ir storąją žarną. Sukelia gerklės peršėjimą, deginimą skrandyje.

Aitrus, gaižus (granatai, neprinokę bananai ir kt.): turi raminamųjų savybių, stabdo viduriavimą, vėmimą, padeda skysčiams rezorbuotis audiniuose. Gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, stemplės spazmus. Žmogus turi valgyti daugiausia saldaus skonio maistą (tik ne cukraus!). Saldus skonis yra tas, kurį neperdirbtu pavidalu mums duoda gamta. Jis maitina, stiprina visus organus, kitų skonių maisto reikėtų valgyti mažiau.

Lietuviai turėtų vartoti daugiau aštraus skonio maisto negu įpratę (ypač rudenį ir žiemą), nes jis tonizuoja plaučius, kurie yra energijos maestro. Gerkite žaliąją arbatą su imbieru ir nesirgsite peršalimo ligomis, būsite energingi, iš organizmo valysis šlakai.

Neužmirškite kartaus skonio maisto: pavasarį vartokite smiltyninio šlamučio arbatą, į arbatą ar apelsinų sultis įsispauskite šaukštelį alijošiaus sulčių. Gerkite ciberžolės (kurkumos) arbatą (galite su medumi ar su citrina), nes ji turi antimikrobinį, antiuždegiminį poveikį. Beje, naikina tik patogeninę žarnyno mikroflorą ir padeda gydyti disbakteriozę. Ciberžolė mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina sąnarių būklę. Valgydami, rinkdamiesi produktus vadovaukimės ne vien protu, bet ir intuicija, įsiklausykite į kūno poreikius, jo nebylų šauksmą.

Skonis turi šildantį ar šaldantį poveikį – aštrus, rūgštus ir sūrus – šildo, aštrus – labiausiai. Saldus, aitrus ir kartus šaldo – kartus labiausiai.

Skonių perteklius (harmonijos mityboje nebuvimas) veikia ir psichiką. Vakarų kultūra vartoja pernelyg daug cukraus skonio, sūrumo ir rūgštumo. Cukraus saldumo (ir saldiklių) perteklius sukelia įkyrias mintis, “apsėdimą”, sūrumo perteklius – baimę, rūgštumo – agresiją, smurtą. Optimaliais kiekias vartojami skoniai generuoja teigiamus jausmus: kartus – gyvenimo džiaugsmą, sūrus – atsakingumą, tvirtumą, rūgštus – apsisprendimą, ryžtą, aštrus – teigiamus prisiminimus, saldus – aktyvina mąstymo procesus.

Turėdami tiek informacijos apie tai, kokį poveikį turi skonis, kūrybiškai naudokime maisto skonio galią. Tapsime sveikesni ir laimingesni.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Triuškinantis JK rinkimų rezultatas ir keisčiausios jo detalės: ekspertas išskyrė tris svarbias žinias Lietuvai (31)

Jungtinės Karalystės (JK) rinkimuose niekas nesitikėjo tokio torių pergalės masto. Premjero...

Gyvai / DELFI Diena: kodėl didėjant pensijoms senjorai ruošiasi išeiti į gatves? kita tema: kokias nepatikusias dovanas galima grąžinti pardavėjams?

Naujakurės džiaugsmą aptemdė netikėtai sienoje atsiradęs įtrūkimas: kas už viską turės sumokėti? (42)

Įsigijus naują būstą, gavus raktus ir pirmą kartą pravėrus jo duris, ima didelis džiaugsmas....

Atsirado pirkėjas: už Vilniaus centrinį paštą pasiūlyta daugiau nei 11 mln. eurų (41)

Penktadienį pasibaigus Vilniaus Gedimino prospekte esančio centrinio pašto pardavimo aukcionui, jį...

Jungtinės Karalystės politiniame žemėlapyje – sunkiai įsivaizduojami pasikeitimai (159)

Anglijos šiaurėje esančius miestus sieja kasybos verslas, mirštanti pramonė ir gyventojų...

87-erių mokslininkė griauna sveikuolių mitus: kava yra vaistas (13)

Laidos „Alfas live“ vedėjas, skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas buvo pakviestas į...

Skambina pavojaus varpais – paslapties šydu Seimas gali grįžti į Viduramžius (26)

Ketvirtadienį Seimas nepriėmė galutinio sprendimo dėl parlamentaro Povilo Urbšio pasiūlymo...

Perspėja būti atsargiems: apsimetant lietuviška įmone platinamas pavojingas virusas

Istorija kartojasi: kaip ir šiais metais liepą, interneto vartotojams yra platinami laiškai,...

NEJAUKIAI su Tomu Sinickiu: svečiuose – Stanislavas Stavickis–Stano

Šiame epizode Stano pasakoja apie savo knygą ir atskleidžia populiarios lietuviškos dainos...