aA
Tobulėjant holistinei medicinai vis dažniau prisimenama Rytų (kinų medicinos bei filosofijos ir vedų raštų dalies – ajurvedos) išmintis. Senovės Rytai skoniui teikė ypatingą reikšmę.
Maisto skonis
© "Gurmano gidas"
Sanskrito kalbos žodis rasa (skonis) yra daugiareikšmis. Rasa – tai visa ko esmė, kūrybinis įkvėpimas, muzikinė nata. Analogiškai skonis parodo maisto “esmę”, jo paskirtį, energetines savybes, poveikį fiziologinėms funkcijoms.

Kinų medicina teigia, kad rūgštus skonis veikia kepenų energetinį (akupunktūrinį) kanalą (aišku, ir pačias kepenis), saldus – kasos ir blužnies, kartus – širdies, sūrus – inkstų, aštrus – plaučių energetinius kanalus. Diferencijuotą skonių poveikį atskiroms žmogaus organizmo sistemoms patvirtina kompiuterizuoti žmogaus fiziologinių funkcijų tyrimo metodai – Nakatani, Folio, Vega-test, kurie yra Vakarų ir Rytų medicinos sintezės išdava. Kiekvienas skonis turi tiek teigiamą (vartojant optimaliai), tiek ir neigiamą (vartojant per daug) poveikius. Pagal ajurvedą, jie aiškinami taip:

Saldus (kviečiai, ryžiai, pienas, kai kurie vaisiai ir daržovės): turi gydomosios galios, stiprina, didina kūno jėgas (teigiamas poveikis). Didina svorį, sukelia mieguistumą, sunkumą, apetito netekimą, diabetą (neigiamas poveikis).

Rūgštus (jogurtai, sūriai, citrusiniai vaisiai ir kt.): gaivina, žadina apetitą, padeda virškinti maistą, valo kepenis. Toksiškas kraujui, sukelia opas, rėmenį, didina jausmingumą. Kartus (pelynas, alijošius, cikorija, dalis prieskonių): gerina virškinimą ir apetitą, plečia kraujagysles, padeda pašalinti toksinus iš riebalinio audinio, pasižymi anti-uždegiminiu, antibakteriniu veikimu. Silpnina kaulų čiulpus, sėklą, liesiems žmonėms skatina išsekimą, gali būti galvos svaigimo priežastimi.

Sūrus (druska, jūros dumbliai, sūrūs maisto produktai): mažos dozės gerina apetitą, padeda rezorbuotis pūliniams, naikina sukietėjimus kūne. Padidina kraujospūdį, trikdo normalią kraujotakos veiklą, inkstų darbą.

Aštrus (svogūnai, ridikai, imbieras ir kt.): stabdo pūliavimą, gydo žaizdas, gerina odos būklę, kraujo cirkuliaciją, tonizuoja plaučius ir storąją žarną. Sukelia gerklės peršėjimą, deginimą skrandyje.

Aitrus, gaižus (granatai, neprinokę bananai ir kt.): turi raminamųjų savybių, stabdo viduriavimą, vėmimą, padeda skysčiams rezorbuotis audiniuose. Gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, stemplės spazmus. Žmogus turi valgyti daugiausia saldaus skonio maistą (tik ne cukraus!). Saldus skonis yra tas, kurį neperdirbtu pavidalu mums duoda gamta. Jis maitina, stiprina visus organus, kitų skonių maisto reikėtų valgyti mažiau.

Lietuviai turėtų vartoti daugiau aštraus skonio maisto negu įpratę (ypač rudenį ir žiemą), nes jis tonizuoja plaučius, kurie yra energijos maestro. Gerkite žaliąją arbatą su imbieru ir nesirgsite peršalimo ligomis, būsite energingi, iš organizmo valysis šlakai.

Neužmirškite kartaus skonio maisto: pavasarį vartokite smiltyninio šlamučio arbatą, į arbatą ar apelsinų sultis įsispauskite šaukštelį alijošiaus sulčių. Gerkite ciberžolės (kurkumos) arbatą (galite su medumi ar su citrina), nes ji turi antimikrobinį, antiuždegiminį poveikį. Beje, naikina tik patogeninę žarnyno mikroflorą ir padeda gydyti disbakteriozę. Ciberžolė mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina sąnarių būklę. Valgydami, rinkdamiesi produktus vadovaukimės ne vien protu, bet ir intuicija, įsiklausykite į kūno poreikius, jo nebylų šauksmą.

Skonis turi šildantį ar šaldantį poveikį – aštrus, rūgštus ir sūrus – šildo, aštrus – labiausiai. Saldus, aitrus ir kartus šaldo – kartus labiausiai.

Skonių perteklius (harmonijos mityboje nebuvimas) veikia ir psichiką. Vakarų kultūra vartoja pernelyg daug cukraus skonio, sūrumo ir rūgštumo. Cukraus saldumo (ir saldiklių) perteklius sukelia įkyrias mintis, “apsėdimą”, sūrumo perteklius – baimę, rūgštumo – agresiją, smurtą. Optimaliais kiekias vartojami skoniai generuoja teigiamus jausmus: kartus – gyvenimo džiaugsmą, sūrus – atsakingumą, tvirtumą, rūgštus – apsisprendimą, ryžtą, aštrus – teigiamus prisiminimus, saldus – aktyvina mąstymo procesus.

Turėdami tiek informacijos apie tai, kokį poveikį turi skonis, kūrybiškai naudokime maisto skonio galią. Tapsime sveikesni ir laimingesni.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

DELFI Dėmesio centre: ar tikrai gyvenimas Lietuvoje sustotų, jei 2019 m. valstybės biudžetas bent kol kas nebūtų priimtas? (27)

DELFI Dėmesio centre - pokalbis su finansų ministru Viliumi Šapoka ir Seimo biudžeto ir finansų...

Andrius Tapinas. Spjausit mokytojams į akis? Nesistebėkit, jei bus atsakymas (841)

„Išėjo ne tiek ir daug žmonių “ – viešai sako premjeras Saulius Skvernelis .

LKL teisėjų galva – apie peštynes Kaune ir Šaro veiksmus jose, skandalą Pasvalyje bei galimas sankcijas laida „Krepšinio zona“ (4)

Pastarosios dienos Lietuvos krepšinyje buvo tokios karštos ir aistringos, kad suvaldyti aikštėse...

Statkevičiui nepatiko Julijos Janus kritika, tad šis rėžė atgal: stora esi, bulvės veidu ir kugelio smegenim (69)

Prieš keletą dienų dizainerė Julija Janus išreiškė savo nuomonę apie Juozo Statkevičiaus...

Sinoptikai žada tikrą žiemą: Lietuvą užgrius sniegas ir šaltis (57)

Antradienio dieną bus debesuota su pragiedruliais. Kritulių nedaug ir tik vietomis, didžiausia...

Aplinkos ministerija gali atitekti Kirkilo socialdarbiečiams (205)

Skiriant naujuosius ministrus, neatmetama, kad Aplinkos ministerijos kuravimas bus perleistas Lietuvos...

Lietuvė išdavė priežastį, kodėl tautiečiai taip pamėgo Turkiją: atostogos tik priedanga (118)

Kelionės po Turkiją keičia savo veidą. Anksčiau poilsiauti Antalijos ar Kemero viešbučiuose su...

Po metų darbo Tokijuje lietuvis suprato: japonai pažengę ne visose srityse (7)

„Mane labiausiai sužavėjo japonų mentalitetas. Jie visada galvoja apie žmones aplinkui. Japonai...

Lietuvos miestų eglių kova: išrinkite gražiausią žaliaskarę! (94)

Eglučių įžiebimo maratonas jau pasibaigė – tikriausiai Lietuvoje neliko nė vienos miestelio...

Tėvas vėl verčia raudonuoti Meghan Markle: patvirtino skandalingą bičiulio pasakojimą apie dukros tikrąjį veidą (12)

Meghan Markle tėvas jaučiasi įskaudintas dukters dėmesio stokos ir viešai jai primena, kad net...