aA
Kitą savaitę minimas Jonines „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG) kvies sutikti netradiciškai – su griliaus patiekalais ant prekybos ir pramogų centro „Ozas“ stogo. Čia visus, nusprendusius per šią šventę likti mieste, jos išvakarėse, birželio 23 d., Alfas Ivanauskas su komanda mokys, kaip išsirinkti mėsą kepimui, kaip taisyklingai pasiruošti kepsninę bei kaip ant jos išsikepti netradicinį patiekalą – desertą.
© Shutterstock nuotr.

„Gilias tradicijas Lietuvoje turinčios Joninės neįsivaizduojamos be laužų, dainų, gausių susibūrimų. Su pastaruoju metu labai išpopuliarėjusiomis kepsninėmis ir ant jų kepamais patiekalais ši šventė įgyja naujų spalvų bei daugiau skonio. Be to, naudojant kepsninę nesunku pavaišinti didelį kiekį žmonių. Jiems galite pagaminti šonkauliukų, jei norite sveikesnio ir lengvesnio varianto – iškepkite lašišos kepsnių ar kitą žuvį, pavyzdžiui, upėtakį ar skumbrę“, – sako Alfas Ivanauskas.

Joninės – su kepsninėmis ant stogo ir originaliais lauko kepsniais
© Organizatorių nuotr.

Pasak jo, kepimas ant kepsninės gali tapti ir smagia bei originalia šventės pramoga. „Pasirūpinkite marinuota vištiena, krevetėmis, šukutėmis, marinuotomis daržovėmis, nedideliais pomidorais. Šiuos produktus ant iešmelių lai susiveria ir kepa patys šventės dalyviai. Jei vis tik imsitės šeimininkų vaidmens ir svečius vaišinsite mėsos kepsniais, rinkitės ne tradicinę kiaulieną, o liesesnę vištieną ar kalakutieną”, – pataria VMG lyderis, praėjusią vasarą kartu su komanda išleidęs specialų žurnalo numerį „VMG: Griliaus Biblija“, o šias Jonines sutiksiantis ant ppc „Ozas“ stogo, kur miesto panoramoje vilniečiai galės patys išsikepti maisto ant kepsninių, pramogauti grojant DJ.

Daug keliaujantis A. Ivanauskas svečiose šalyse sužinojo ne vieną lietuviams neįprasto patiekalo ant griliaus receptą. Pavyzdžiui, Vietname ant griliaus kepami vaisiai ir žuvis palmių lapuose, Graikijoje – jūros gėrybės, net aštuonkojai, Amerikoje – mėsainiai ir šonkauliukai, o Gruzijoje – duona, įdaryta sūriu. Artėjantį savaitgalį ją išsikepti Alfas kviečia kiekvieną, namie turintį kepsninę.

Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu

Joninės – su kepsninėmis ant stogo ir originaliais lauko kepsniais
© Organizatorių nuotr.

Tešlai reikės:

2,5 stiklinės miltų
100 ml grietinėlės
100 ml vandens
4 g sausų mielių
1 šaukšto cukraus
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos

Įdarui:

2 gabalėlių (po 125 g) mocarelos

1. Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite. Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.

2. Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.

3. Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.

4. Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.

5. Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite. Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų. Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą.

6. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.

Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (45)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (5)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Nepaklausė medikų ir šiandien džiaugiasi dešimtmečiu sūnumi: nuvykus į klinikas, nėštumą siūlė nutraukti (10)

Ką reiškia rankose laikyti nė kilogramo nesveriantį kūdikį, niekaip nesupras tie, kas to...

Laukiantiems didžiųjų metų švenčių – puikios žinios: galite turėti 11 laisvadienių (4)

Kalėdos ir Naujųjų metų sutikimas šįmet gali tapti itin įsimintinas. Ypač tiems, kurie yra...

Gėrimo, šildžiusio Pirmojo pasaulinio karo karius, paskutinė stotelė – Indijoje (2)

Gerą šimtmetį šeimos savo vaikus Indijoje girdė salyklo skonio pieno gėrimais, kurie, kaip kad...

Reforma iš vidaus: prabilo apie ligoninėse apgyvendinamus paimtus vaikus, dėl kursų metamus darbus ir pareigūnų patyčias (456)

Iš nesaugios aplinkos paimtų vaikų apgyvendinimas ligoninėse, budinčių globotojų trūkumas,...

Buto pirkimas miesto centre: ekspertė išvardijo didžiausius privalumus (18)

Mes gyvename amžiuje, kai informacijos srautai kasdien tik didėja ir tam, kad neatsiliktume, turime...

Ar iš tiesų kaime sunku rasti darbo? (5)

Skurdas, nedarbas, alkoholizmas – tokiais žodžiais dažnai apibūdinamas šiandieninis Lietuvos...

Po 30 metų į Lietuvą grįžusi moteris atvira: nuskurusiame sovietiniame mieste esama šio to nauja (175)

„Iš Lietuvos su meile“. Taip savo straipsnį, publikuotą svetainėje „Roads &Kingdoms“,...

Į Lietuvą veržiasi šaltis ir sniegas – gruodžio mėnuo bus kitoks nei įprasta (54)

Nors ruduo dar nesibaigė, daugeliui smalsu, kokia laukia žiema. Kai kurių klimatologų teigimu,...