aA
Pasiilgusiems vasaros dvelksmo nebūtina keliauti į šiltus kraštus. Tropikuose itin mėgstami jauni kokosai – tikra vitaminų bomba, ne tik priminsianti jums atostogas, bet ir aprūpinsianti organizmą naudingosiomis medžiagomis.
© Shutterstock nuotr.

„Jauni kokosiukai – daugeliui lietuvių dar neįprasti vaisiai, sutinkami tik kelionių metu į šiltuosius kraštus. Tačiau dabar šiuos vitaminų ir mineralų gausius vaisius galima rasti ir Lietuvoje. Yra daugybė jaunų kokosų panaudojimo būdų –jų „mėsa“ puikiai tiks įvairiems patiekalams ir desertams, suteiks egzotinio ir gaivaus skonio. Itin vertingas yra ir kokosų vanduo – jį galima panaudoti gaminant vasariškus vaisių kokteilius, glotnučius. Savo šeimos narius ar draugus nustebinsite kokteilius patiekdami pačiame kokose – svečiai pasijaus lyg atsidūrę vasaros kurorte“, - apie egzotinį vaisių pasakoja „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičkienė.

Anot kulinarės, tai – puikus sveikuolių maistas, suteikiantis energijos. „Savo maistine verte mažieji kokosiukai yra ir vertingesni nei didieji kokosai, tačiau tik atidarius kokosiukus būtina greitai suvartoti jų vandenį, kadangi jis greitai praranda daugelį savo maistingųjų savybių ir pradeda fermentuotis“ – sako E. Sereičkienė.

Kulinarė E. Sereičkienė dalijasi sveikuoliškais receptais su jaunaisiais kokoso vaisiais.

Pina Colada jogurtas žaliavalgiams

Jauni kokosai – egzotinis maistas ne tik sveikuoliams
© Shutterstock nuotr.

(2 porcijoms)

2 jaunų kokosų „mėsa“
1/4 puodelio kokosų vandens
2 v.š. laimo sulčių
1 v.š. tarkuotos laimo žievelės
1 a.š. priobiotikų miltelių

Atsargiai atidarykite jauno kokoso viršūnę, į stiklinę supilkite kokoso vandenį ir šaukštu išimkite kokoso „mėsą“. Sudėkite visus ingredientus į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Ją supilkite į švarų indelį, uždenkite ir palikite 1-2 dienas stovėti kambario temperatūroje. Kai jogurtas jau bus jums patinkančio skonio – įdėkite į šaldytuvą ir atvėsinus skanaukite.

Jaunų kokosų kremo ir laimo pyragas

Jauni kokosai – egzotinis maistas ne tik sveikuoliams
© Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

Pagrindas:

3/4 puodelio kanapių sėklų
3/4 puodelio datulių

Kremas:

1/2 jauno kokoso „mėsos“
1/4 puodelio jauno kokoso vandens
2 v.š. ištirpinto kokosų aliejaus
1 laimas
Žiupsnelis Himalajų druskos
1/2 a.š. malto imbiero
1/2 a.š. vanilės miltelių

Sutrinkite kanapių sėklas į miltelius elektrinėje trintuvėje, tuomet sudėkite datules ir sutrinkite iki vientisos masės. Ja išklokite pyrago indą. Tuomet elektrinėje trintuvėje vėl sutrinkite visus kremui reikalingus ingredientus iki vientisos masės. Jei masė per tiršta – įpilkite dar šiek tiek jauno kokoso vandens. Kremą tolygiai supilkite ant pyrago pagrindo ir palikite šaldytuve stovėti 48 valandoms.

Vaisių ir jaunų kokosų kokteilis

Jauni kokosai – egzotinis maistas ne tik sveikuoliams
© Shutterstock nuotr.

Ingredientai:

1 puodelio jauno kokoso vandens
1 jauno kokoso „mėsos“
1 a.š. kokoso aliejaus
1/5 puodelio mango vaisiaus
1 banano
1/5 puodelio ananasų skiltelių
1/2 a.š. puodelio vanilės ekstrakto
1 a.š. čijos sėklų

Atidarykite jauno kokoso viršūnę, į puodelį išpilkite jo vandenį ir su šaukštu atsargiai išimkite kokoso „mėsą“. Visus ingredientus sudėkite į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei ji per tirštą – įpilkite daugiau kokoso vandens.

Kokteilį išpilstykite į tuščius mažuosius kokosiukus. Jei norite, įdekite kelis ledo kubelius, papuoškite skėtukais kokteiliams. Gėrimas puikiai tik vaikų gimtadieniams, jūsų pusryčiams ar norint nustebinti svečius neįprastu pateikimu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš Alytaus mero – nerimą keliančios žinios: mūsų vyrai po truputį krenta (45)

Alytaus meras Nerijus Cesiulis ir toliau aktyviai informuoja žmones apie situaciją gaisro...

Po slapto STT tyrimo – kaltinimai garsiam verslininkui: dovanų maišelyje – butelis alkoholinio gėrimo ir vokelis (53)

Lietuvos transporto ir logistikos paslaugų bendrovių grupės „ Transekspedicija “ generalinis...

Skvernelis: aš esu priešlaikinių rinkimų šalininkas (107)

Šiuo metu Lietuvoje egzistuoja trys ugniagesių gelbėtojų grandys – vieni pavaldūs...

Kelionė į Keniją šeimai neapsiėjo be nuotykių: batai iš padangų, akistata su medžiojančia liūte ir pasikeitęs vaikų elgesys (10)

Jei dar visai neseniai motinystė siejosi su dvejų metų namų rutina, tai šiandien vis daugiau...

JAV bombonešių skrydžiai virš Lietuvos ir Estijos: šį kartą rusams paspendė ir spąstus (434)

Trečiadienio popietę virš Lietuvos jau antrą kartą šiais metais pasirodė JAV strateginis...

Dar viena pergalė: pajėgų kroatą palaužęs Maslobojevas užsitikrino pasaulio čempionato medalį (7)

Savo pergalingą žygį WAKO pasaulio kikbokso čempionate Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) pratęsė...

Užkalnis. Ši vyriausybė klyno nesugebėtų užsisegti (314)

Žiūrim, ką turim. Alytuje tai dega, tai smilksta, tai rūksta senos padangos, gyventojai...

Mantas Stonkus paviešino savo susirašinėjimą su Alytaus meru: jis galėtų būti neblogas komikas (53)

Praėjusią savaitę vienoje Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kilęs gaisras tapo rimta...

Vyras jaučiasi atsidūręs kvailio vietoje: bandė guosti išsiskyrusią draugę, bet jos lūkesčiai tik augo

Taip jau nutiko, kad susipažinau su moterimi, kuri jau turi vaiką iš ankstesnių santykių. Iš...

ES narės pritarė siūlymui atidėti „Brexit“ (37)

Europos Sąjungos narės trečiadienį iš principo pritarė siūlymui atidėti Didžiosios...