Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigaminti iš Italijos kilusių brusketų.
© Shutterstock nuotr.

Nuo varguolių pas turtuolius

Paprastas ir kaskart vis kitoks tradicinis itališkas užkandis brusketa atsirado maždaug XV amžiuje Italijoje. Tiesa, esama teorijų, kad šis skanumynas pradėtas valgyti dar senovės Romoje. Esą alyvuogių aliejaus spaudikai ant duonelės šlakstydavo aliejų, norėdami pajusti tikrąjį aliejaus skonį.

Italijoje iš pradžių brusketos buvo patiekiamos tik ant kaimuose gyvenančių nepasiturinčių žmonių stalų. O šiandien toks užkandis ruošiamas tik su aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi ir patiekiamas net prabangiuose restoranuose.

Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.

Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų. Paprasčiausias variantas – ant skrudintos duonelės viršaus atsiduria nuplikyti pomidorai su žalumynais ir prieskoniais, bazilikai bei mocarela.

Tačiau duonelę galima patiekti ir su kreminės konsistencijos užtepėlėmis, paruoštomis iš rūkytos paukštienos, ožkų sūrio su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, su žuvimis ir sūriais, įvairiomis daržovėmis.

Galimos net saldžios variacijos: alyvuogių aliejus pakeičiamas sviestu su braškių ir persikų gabalėliais, uogomis ir kitais saldžiais įdarais.

Visais gyvenimo atvejais

Nustatyta, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tad, matyt, nieko keista, kad brusketos taip greitai paplito ir po viešojo maitinimo įstaigas.

Su brusketomis galite sukurti ne tik puikų šeimos pusryčių stalą, greitai pagaminamų užkandžių popietę arba elegantiškai išsisukti užgriuvus netikėtiems svečiams. Tai gali būti užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba gardi ir lengva užkandėlė prie vyno.

Vasara – iškylų metas, tad vis dažniau traukiame pasimėgauti maistu į gamtą. Tuomet duoną brusketoms galima skrudinti tiesiog ant laužo grotelių: gi ne atsitiktinai šio itališko užkandžio pavadinimas yra kildinamas iš italų kalbos žodžio „bruscare“, reiškiančio „kepti virš anglių“.

Be to, lėtai užkandžiaujant, toks patiekalas visai draugiškas ir bandantiems išsaugoti tobulus figūros linkius.

Užtepėlių įvairovė

Štai kelios netradicinės idėjos, ką galima užtepti ant skaniųjų brusketų.

Humusas

Reikės:

250 g avinžirnių,
2 šaukštų sezamų sėklų,
2 skiltelių česnako,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
citrinos,
druskos,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Avinžirnius užpilkite vandeniu ir mirkykite per naktį. Tada perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 valandas, kol suminkštės. Sezamų sėklas kepinkite apie 2 minutes. Išvirus avinžirniams, vandenį nupilkite į atskirą indą ir atidėkite.

Avinžirnius sudėkite į smulkintuvą, įpilkite kelis šaukštus nuo virimo likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, sezamų sėklas, supilkite alyvuogių aliejų, išspaustas citrinos sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

Paskui laikykite šaldytuve, kol atvės. Humusą galima pagardinti svogūnais, saldžiomis paprikomis arba saulėje džiovintais pomidorais. Skanaus!

Varškės kremo ir rūkytos vištienos užtepėlė

Reikės:

300 g rūkytos vištienos,
1 vidutinio dydžio svogūno,
400 g varškės kremo,
alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
druskos,
juodųjų pipirų.

Vištieną atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite kubeliais. Pusžiedžiais supjaustytą svogūną keptuvėje aliejuje kepinkite tol, kol suminkštės. Atvėsinkite. Vištieną, svogūną, varškės kremą ir garstyčias dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska bei pipirais. Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gabrieliaus Landsbergio 750 tūkst. eurų investicijos istorija: kaip vystėsi Austėjos verslas (583)

Konservatorius Gabrielius Landsbergis sako, kad pinigų 750 tūkst. eurų investicijai į „SEB...

Valdas Adamkus: didžiausios grėsmės Vakarams – terorizmas, ekonominis nesaugumas ir migracija (64)

Didžiausios grėsmės, su kuriomis susiduria tiek Europa, tiek Jungtinės Valstijos , yra...

Savaitės orai: vasara trauktis atsisako (19)

Po gaivaus trečiadienio į Lietuvą plūstelės gerokai šiltesni orai. Ketvirtadienį termometrai...

Pranckiečio išmintis: neiškirstas miškas supūva (120)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, jog miško kirtimo normos didinimas leidžia atjauninti...

Košmariškas Donaldo Trumpo antradienis: vienas jo padėjėjų kaltę verčia pačiam prezidentui du padėjėjai pripažinti kaltais (25)

Donaldas Trumpas buvo apkaltintas sąmokslu sukčiauti per rinkimų kampaniją, o du jo buvę...

DELFI TV Gyvai: kada plastinė operacija — būtinybė, o ne užgaida?

Išgirdę „plastinė operacija“ tikriausiai pirmiausia pagalvojate apie išpuoselėtos išvaizdos...

Išskirtinis Kauno biurų augimas: tokio istorijoje dar nebuvo (1)

2018 metų pirmąjį pusmetį sparčiausia biurų plėtra fiksuojama Kauno mieste. Nekilnojamojo turto...

Sekmadieniais nedirbti norėtų visi parduotuvių darbuotojai: kodėl kalbama tik apie didžiuosius tinklus (136)

Nors viešosiose diskusijose apie nedarbą sekmadieniais bei švenčių dienomis kalbama apie...

Širinskienė Seimo etikos sargų prašo atlikti tyrimą dėl Gabrieliaus Landsbergio elgesio (361)

Paaiškėjus, kad turėdamas privatų interesą Gabrielius Landsbergis nenusišalino ir dalyvavo...