aA
Šiandien kavinėse itin paplitęs užkandis – skrudinta duonelė su įvairiomis užtepėlėmis ir kitais pagardais, vadinama brusketa. Ją drąsiai galima vadinti sumuštinio giminaite. Tokį gardėsi visuomet galima pasiūlyti ir svečiams, o pagaminti paprasta ir greita. Be to, kiekvienas galės išsirinkti labiausiai patikusį skonį. Tad ilgiems pasisėdėjimams su draugais ar šeima siūlome pasigaminti iš Italijos kilusių brusketų.
© Shutterstock nuotr.

Nuo varguolių pas turtuolius

Paprastas ir kaskart vis kitoks tradicinis itališkas užkandis brusketa atsirado maždaug XV amžiuje Italijoje. Tiesa, esama teorijų, kad šis skanumynas pradėtas valgyti dar senovės Romoje. Esą alyvuogių aliejaus spaudikai ant duonelės šlakstydavo aliejų, norėdami pajusti tikrąjį aliejaus skonį.

Italijoje iš pradžių brusketos buvo patiekiamos tik ant kaimuose gyvenančių nepasiturinčių žmonių stalų. O šiandien toks užkandis ruošiamas tik su aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi ir patiekiamas net prabangiuose restoranuose.

Tradiciškai brusketoms gaminti naudojama traški ir karšta itališka duonelė – čiabata. Ji įtrinama česnakais, gardinama aukščiausios rūšies nerafinuotu, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.

Pagardai ruošiami iš įvairiausių produktų. Paprasčiausias variantas – ant skrudintos duonelės viršaus atsiduria nuplikyti pomidorai su žalumynais ir prieskoniais, bazilikai bei mocarela.

Tačiau duonelę galima patiekti ir su kreminės konsistencijos užtepėlėmis, paruoštomis iš rūkytos paukštienos, ožkų sūrio su kriaušėmis ir graikiniais riešutais, su žuvimis ir sūriais, įvairiomis daržovėmis.

Galimos net saldžios variacijos: alyvuogių aliejus pakeičiamas sviestu su braškių ir persikų gabalėliais, uogomis ir kitais saldžiais įdarais.

Visais gyvenimo atvejais

Nustatyta, kad populiariausi lietuvių užkandžiai yra sumuštiniai ir vaisiai. Tad, matyt, nieko keista, kad brusketos taip greitai paplito ir po viešojo maitinimo įstaigas.

Su brusketomis galite sukurti ne tik puikų šeimos pusryčių stalą, greitai pagaminamų užkandžių popietę arba elegantiškai išsisukti užgriuvus netikėtiems svečiams. Tai gali būti užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba gardi ir lengva užkandėlė prie vyno.

Vasara – iškylų metas, tad vis dažniau traukiame pasimėgauti maistu į gamtą. Tuomet duoną brusketoms galima skrudinti tiesiog ant laužo grotelių: gi ne atsitiktinai šio itališko užkandžio pavadinimas yra kildinamas iš italų kalbos žodžio „bruscare“, reiškiančio „kepti virš anglių“.

Be to, lėtai užkandžiaujant, toks patiekalas visai draugiškas ir bandantiems išsaugoti tobulus figūros linkius.

Užtepėlių įvairovė

Štai kelios netradicinės idėjos, ką galima užtepti ant skaniųjų brusketų.

Humusas

Reikės:

250 g avinžirnių,
2 šaukštų sezamų sėklų,
2 skiltelių česnako,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
citrinos,
druskos,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Avinžirnius užpilkite vandeniu ir mirkykite per naktį. Tada perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 valandas, kol suminkštės. Sezamų sėklas kepinkite apie 2 minutes. Išvirus avinžirniams, vandenį nupilkite į atskirą indą ir atidėkite.

Avinžirnius sudėkite į smulkintuvą, įpilkite kelis šaukštus nuo virimo likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, sezamų sėklas, supilkite alyvuogių aliejų, išspaustas citrinos sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

Paskui laikykite šaldytuve, kol atvės. Humusą galima pagardinti svogūnais, saldžiomis paprikomis arba saulėje džiovintais pomidorais. Skanaus!

Varškės kremo ir rūkytos vištienos užtepėlė

Reikės:

300 g rūkytos vištienos,
1 vidutinio dydžio svogūno,
400 g varškės kremo,
alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
druskos,
juodųjų pipirų.

Vištieną atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite kubeliais. Pusžiedžiais supjaustytą svogūną keptuvėje aliejuje kepinkite tol, kol suminkštės. Atvėsinkite. Vištieną, svogūną, varškės kremą ir garstyčias dėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska bei pipirais. Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Jakilaitis tikisi, kad Skvernelis savo prašymą atsiims (124)

„Mes negalvojome, kad tai tyliai praeis ar kažkaip kitaip. Mes galvojome, kad vienintelis Saulius...

Pasaulio žemėlapis 2020 metams: kur ekonomika augs sparčiausiai (42)

Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, kitais metais bendrasis vidaus produktas labiausiai augs...

Orijaus kelionės. Turtuolių dangoraižis virto landyne: norėdami čia vykti pasisamdykite apsauginį (3)

Pietų Afrikos Respublikoje keliavęs Orijus Gasanovas apsilankė aukščiausiame dangoraižyje visame...

Eglė Juozėnaitė

Filosofas apie gyvenimo prasmės paieškas: tai ne karjera, didelė alga ir net ne šeima

Bet kuris iš mūsų gali labai daug ką. Gali pasikeisti iš visiško lūzerio į absoliutų...

Užkalnis. Niekas nenorėjo dirbti (251)

Buvo toks filmas iš sovietinių laikų: „Niekas nenorėjo mirti“. Su šiomis dienomis niekaip...

Reto grožio eglės puošia ne tik Vilnių ir Kauną: išrinkite mieliausią Lietuvos eglutę (76)

Kalėdinės nuotaikos pasklido po visą Lietuvą – šventėms ruošiasi ir didesni, ir mažesni...

Drabužiai, kuriuos privalu turėti: atsižvelkite, kuriam iš šių 4 tipų priklausote (3)

Nesvarbu, ar esi rimtos advokatų firmos partnerė, ar dirbi jaunimo start-up‘e – vis tiek...

Su bičiule prabangų butiką atidariusi Tatjana Lavrinovič konkurencijos nebijo: padeda ir vyrai, ir vaikai

Trečiadienio vakarą savo vestuvinių ir proginių drabužių drabužių nuomos saloną „D'dress“...

Rezultatyvus Kuzminskas tempė „Lokomotiv“ į pergalę Europos taurėje

Europos taurės B grupės priešpaskutinio turo rungtynėse Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (4/5) su...

Dėl kokių priežasčių moterys skiriasi su vyrais (4)

Dėmesio, vyrai – dar nė vienas vyras nebuvo paliktas moters todėl, kad buvo pernelyg dėmesingas.