Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja J. Kondrotienė mums atsakė, kad žuvys dažniausiai užšaldomos dar jūroje, o šaldymo metu glazūruojamos (padengiamos apsauginiu ledo sluoksniu), kad būtų apsaugotos nuo išdžiūvimo ir oksidacijos (riebalų gedimo, t. y. kad nepagelstų, neapkarstų, neįgautų nemalonaus kvapo).

Jeigu žuvys prieš sušaldymą buvo kokybiškos, sušaldymas vyko tinkamai ir po to jos buvo laikomos pastovioje žemoje (ne aukštesnėje kaip minus 18 ºC) temperatūroje, žuvų kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežių žuvų. Tačiau maistiniu požiūriu žuvų vertė šiek tiek gali sumažėti priklausomai nuo atitirpinimo proceso, nes atitirpinus su vandeniu gali pasišalinti ir natūraliai žuvyje esantis skystis, tuomet žuvys trupa ir būna sausos, be to, dėl susidariusių ledo kristalų šiek tiek pakinta audinių struktūra.

Užšaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos (stuksenant girdimas skambus garsas) ir turi blizgėti. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo minus 18 ºC. Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai. Radus pažeistą pakuotę ar glazūros sluoksnį – tokie produktai greičiau genda, – yra tikimybė nusipirkti nekokybišką produktą.

J. Kondrotienė nenorėjo sutikti, kad pastaruoju metu atšildyta sušaldyta žuvis yra visiškai ištižusi, nes šiais metais iš viso dėl sušaldytų žuvų gauti tik 4 pagrįsti vartotojų skundai, iš jų 2 – dėl kokybės (pernai dėl sušaldytų žuvų pagrįstai skundėsi 20 vartotojų, iš jų 8 – dėl kokybės).

Žuvų konsistencija dažniausiai pakinta dėl temperatūros režimo nesilaikymo, kai žuvis keliskart atitirpinama ir vėl užšaldoma, kai per ilgai užsitęsia atšildymo procesas, kai yra didelis drėgmės kiekis žuvienoje. Žuvienos konsistenciją galima įvertinti tik atšildžius žuvį. Kai žuvienos konsistencija yra per daug drebutinė, ji maistui netinkama.