aA
Pastaruoju metu kelis kartus nusipirkau šaldytos žuvies, kuri atšildžius visiškai ištižo. Kas su ja daroma? Kokie yra žuvies kokybės reikalavimai?
Žuvis, žuvys
Žuvis, žuvys
© A.Didžgalvio nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja J. Kondrotienė mums atsakė, kad žuvys dažniausiai užšaldomos dar jūroje, o šaldymo metu glazūruojamos (padengiamos apsauginiu ledo sluoksniu), kad būtų apsaugotos nuo išdžiūvimo ir oksidacijos (riebalų gedimo, t. y. kad nepagelstų, neapkarstų, neįgautų nemalonaus kvapo).

Jeigu žuvys prieš sušaldymą buvo kokybiškos, sušaldymas vyko tinkamai ir po to jos buvo laikomos pastovioje žemoje (ne aukštesnėje kaip minus 18 ºC) temperatūroje, žuvų kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežių žuvų. Tačiau maistiniu požiūriu žuvų vertė šiek tiek gali sumažėti priklausomai nuo atitirpinimo proceso, nes atitirpinus su vandeniu gali pasišalinti ir natūraliai žuvyje esantis skystis, tuomet žuvys trupa ir būna sausos, be to, dėl susidariusių ledo kristalų šiek tiek pakinta audinių struktūra.

Užšaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos (stuksenant girdimas skambus garsas) ir turi blizgėti. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo minus 18 ºC. Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai. Radus pažeistą pakuotę ar glazūros sluoksnį – tokie produktai greičiau genda, – yra tikimybė nusipirkti nekokybišką produktą.

J. Kondrotienė nenorėjo sutikti, kad pastaruoju metu atšildyta sušaldyta žuvis yra visiškai ištižusi, nes šiais metais iš viso dėl sušaldytų žuvų gauti tik 4 pagrįsti vartotojų skundai, iš jų 2 – dėl kokybės (pernai dėl sušaldytų žuvų pagrįstai skundėsi 20 vartotojų, iš jų 8 – dėl kokybės).

Žuvų konsistencija dažniausiai pakinta dėl temperatūros režimo nesilaikymo, kai žuvis keliskart atitirpinama ir vėl užšaldoma, kai per ilgai užsitęsia atšildymo procesas, kai yra didelis drėgmės kiekis žuvienoje. Žuvienos konsistenciją galima įvertinti tik atšildžius žuvį. Kai žuvienos konsistencija yra per daug drebutinė, ji maistui netinkama.

„Savaitė“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Malinauskas apie Nausėdos patarėjo žodžius: to Lietuvos politikoje dar nebuvo (113)

Vyriausybė sureagavo į prezidento patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus kritiką premjerui Sauliui...

Laukia tikras orų kokteilis: Lietuvą siaubs smarkus vėjas, gali nugriaudėti perkūnija, o paskui pasnigs (11)

Dėl stipraus vėjo Klaipėdos uostas nuo ryto riboja laivybą. Kaip skelbia sinoptikai, itin...

Pramonės stebuklas šalia Kauno: 2020 metais čia dirbs 5 tūkst. darbuotojų, grįžta daug emigrantų (620)

Kauno Laisvoji ekonominė zona (LEZ) išgyvena aukso amžių. Čia įsikūrė ne tik Lietuvos...

Nelengvas pasirinkimas: Nausėda seka kaimynų pėdomis – į Izraelį nevyks (387)

Prezidentas Gitanas Nausėda persigalvojo – nevyks į Izraelyje vyksiantį renginį, skirtą...

Turtingiausiųjų ir įtakingiausiųjų temos Davose: ruoškitės „piko dešimtmečiui“ (2)

Pasaulio ekonomikos forume (PEF), prasidėjusiame šią savaitę Alpių kalnų apsuptame Šveicarijos...

Prieš „Ryto“ mūšį su atletiškais prancūzais – atsargus optimizmas dėl Echodo: išvengta blogiausio (2)

Europos taurės Top-16 etape po įspūdingos pergalės prieš Stambulo „Galatasaray“ Vilniaus...

Dėl galingų stichijų – chaosas Ispanijoje žuvo mažiausiai 4 žmonės (1)

Ispaniją siaubianti audra Gloria nusinešė mažiausiai keturių žmonių gyvybes. Dėl stipraus...

Paaiškėjo naujų detalių apie netikėtą vaiko mirtį Ukmergėje (139)

Sekmadienį Policijos departamentas informavo, kad Ukmergės ligoninėje dėl vangumo ir vėmimo mirė...

Kaunietę pašiurpino už lango girdimi šūviai: ryte mieste aptiko nemalonią staigmeną

Sausio 18 d. vakarą kaunietė pasijuto nejaukiai – netoli jos namų aidėjo šūviai. „Kauno...