aA
Keptų pastarnokų ir morkų sriuba kaip tik tokia – tiršta ir šilkinės tekstūros, o daržovių saldumas smagiai susilieja su imbiero ir kajeno aštriu pasikandžiojimu ir maloniai sušildo nuo liežuvio galiuko iki skrandžio gilumų.
© Valgykime sveikiau

Sriuba paruošta visiškai augaliniu pagrindu. Daržovės – vietinės mylimos morkos ir pastarnokai, svogūnai ir česnakai. Prieskoniai egzotiškesni – imbieras, kuminas ir kajeno pipirai. Vietoje įprastos tirštose sriubose naudojamos grietinėlės naudojau anakardžių riešutų grietinėlę.

Trumpai apie anakardžių grietinėlę/pieną. Jei negalite/nenorite naudoti karvės pieno, pamėginkite anakardžių pieną. Jis yra labai universalus, nes turi gana neutralų skonį ir labai lengvai pagaminamas. 1 stiklinė anakardžių riešutų išmirkomi vandenyje 2 – 6 valandas, perplaunami ir įbėrus žiupsnelį druskos suplakami su 2 stiklinėmis vandens trintuve/blenderyje (suplaka net ir pats elementariausias ir ne pačio didžiausio galingumo blenderis).

Gaunasi riebokas pienas, aš jį vadinu grietinėle. Nuo įdėto vandens kiekio priklauso anakardžių grietinėlės/pieno riebumas. Galima papildomai įpilti dar 1-2 stiklines vandens, suplakti ir turime anakardžių pieną.
Supilame į stiklinį indą ir dedame į šaldytuvą. Laikosi apie 4 dienas. Naudoti galima bet kur – į košes, kavą, kakavą, sriubas, padažus…

Sriuba gaunasi gana aštri, tad priklausomai nuo meilės aštrumui koreguokite dedamo imbiero ir kajeno pipirų kiekį.

KEPTŲ PASTARNOKŲ IR MORKŲ SRIUBA SU IMBIERU

apie 8 porcijos

1 stiklinė anakardžių riešutų
3 vidutinio dydžio pastarnokai, supjaustyti išilgai į 4-6 dalis
3 didesnės morkos, supjaustytos išilgai į 4-6 dalis
1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1/2 šaukštelio malto kumino
1/4 šaukštelio kajeno pipiro
1,5 šaukšto smulkiai pjaustytos imbiero šaknies
alyvuogių aliejus kepimui
4 stiklinės daržovių sultinio arba vandens
žalumynų papuošimui

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasigaminame anakardžių grietinėlę. Galima ją pasidaryti iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Anakardžius užpilame vandeniu ir mirkome mažiausiai dvi valandas. Tada gerai praplauname ir suberiame į maisto trintuvą/blenderį. Užpilame dviem stiklinėmis vandens, įberiame žiupsnelį druskos ir suplakame iki vientisos masės. Grietinėlę supilame į stiklinį indą ir dedame į šaldytuvą.

2. Orkaitę įkaitiname iki 200 C. Pastarnokus ir morkas suberiame į kepimo skardą, apšlaktome keliais šaukštais alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Daržoves rankomis gerai išmasažuojame, kad tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais. Šauname kepti apie 25 minutes, kol daržovės bus minkštos ir lengvai apskrudusios.

3. Kol orkaitėje kepa daržovės, keptuvėje įkaitiname keletą šaukštų aliejaus ir sudedame svogūną. Kepame ant nedidelės ugnies apie 10 minučių, kol suminkštėja ir švelniai paruduoja.

4. Į keptuvę suberiame česnakus, kuminą, kajeną ir imbierą ir vis pamaišant dar pakepame keletą minučių, kol pasklinda malonus prieskonių aromatas.

5. Palaukiame, kol orkaitėje keptos daržovės šiek tiek pravės. Tada suberiame jas į maisto trintuvą/blenderį, sudedame keptus svogūnus su prieskoniais, užpilame 4 stiklinėmis sultinio/vandens ir plakame iki vientisos tekstūros.

6. Išplaktą sriubą suverčiame į puodą. Įpilame maždaug 1,5 stiklinės anakardžių grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, papildomai įpilame anakardžių grietinėlės arba sultinio. Sriubą pašildome, bet neužverdame. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame druska, pipirais ir prieskoniais.

7. Sriubą pilame į lėkštes, papuošiame žalumynais ir keliais šaukštais anakardžių grietinėlės.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: ypač šals Rytų Lietuva

Ketvirtadienio dieną šalyje bus dar ganėtinai šilta, tačiau artėjanti žiema apie save mums...

Politologas Girnius: manau, kad Skvernelis nekandidatuos (412)

Politologas Kęstutis Girnius , vertindamas dvejus praėjusius šio Seimo kadencijos metus juokavo,...

Dėl laisvės kovojančio Tibeto ypatumai: du broliai dalijasi viena žmona, o šildosi kūrendami mėšlą (56)

Lietuviui pavyko nuvykti į griežtai kontroliuojamą Tibetą, nors ten laisvai keliauti draudžiama....

Britanijos vyriausybė pritarė „Brexit“ susitarimo projektui  paskelbė 585 puslapių „Brexit“ sutarties projektą, papildyta 23.22 (49)

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį vakare paskelbė, kad jos...

Aistros dėl vaikų paėmimų nerimsta: tėvų forumas reikalauja atšaukti įstatymą (624)

Seime ir toliau narstoma vaiko teisių apsaugos reforma. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija...

„Mirusios“ trenerių draugystės fone Valančiūnas pažvelgė į skaudžiąją NBA realybės pusę (5)

Kyle‘as Lowry ir Jonas Valančiūnas kartu sudėjus praleido net dvylika metų tobulėdami savo...

Cukriniu diabetu suserga ne tik nutukę ir pasyvūs žmonės: Aistė papasakojo, kaip 18 metų gyvena su šia liga (29)

Kas antras pasaulyje diabetu sergančiųjų žmonių nežino, kad turi šią ligą. Lietuvoje...

Kunigas savo parapijiečius šiurpino „Porsche“ automobiliu, kurį traukė įkinkyti mažamečiai vaikai (61)

Maltos Gozo salos kunigas, sukėlęs nemenką skandalą savo sprendimu po parapiją pasivažinėti...

Psichologė išskyrė 7 mąstymo įpročius, kurie nėra teisingi, bet daro įtaką mūsų savijautai (9)

Nepaisant patirčių, amžiaus ar statuso, visus žmones retkarčiais aplanko mintys, kurios ne visada...

Skandalingasis rusų milijonierius už dyką atiduoda Kurtinaičio treniruoto klubo akcijas Rusijoje paskelbtas bankrotas (3)

Skandalingais pareiškimais ir elgesiu pagarsėjęs rusų milijonierius Dmitrijus Gerasimenka...