aA
Skaitytoja Aušra dalijasi meduolinių namukų receptu.
Namukas iš meduolių
© Skaitytojo nuotr.

Turbūt daug kas negalėtų įsivaizduoti Kalėdų be namuose keptų meduolių! Mūsų šeima taip pat ne išimtis. Jau tapo tradicija artėjant Kalėdoms kepti meduoliukus, o ypač meduolinius namukus. Tuo pačiu tai ir kalėdinis gardėsis, ir puošmena, taip pat gali būti net ir labai miela dovana artimajam! O ką jau kalbėti apie smagų užsiėmimą lipdant šiuos gražuolius.

Tešlai reikia:
1 kg kvietinių miltų;
450 g medaus;
250 g cukraus;
100 g sviesto;
100 g cukruje pakepintų apelsino žievelių;
2 kiaušinių;
0,5 a. š. maltų gvazdikėlių;
0,5 a. š. cinamono;
6 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

Eiga:

Medų, sviestą ir cukrų nuolat maišydami kaitiname ant silpnos ugnies. Kai masė taps vienalyte, nukeliame nuo ugnies ir maišydami atšaldome. Į atvėsusią masę suberiame cinamoną, gvazdikėlius, druską, miltus sumaišytus su kepimo milteliais.

Tuomet atskirame dubenėlyje kapotas apelsino žieveles (prieš tai apkepintas cukruje) išplakame kartu su kiaušiniais ir supilame į bendrą masę. Sudėjus visus ingredientus – suminkome tešlą.

Paruoštą tešlą kočiojame ant miltais pabarstytos lentos 1 cm storio lakštais, tuomet išspaudžiame norimas formas ir sudedame į skardą. Dedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15 min.

Iškeptus meduolius kelias dienas „padžioviname“, t. y. leidžiame išgaruoti drėgmei. Tuomet jau leidžiame pasireikšti fantazijai ir puošiame namelius (detales tvirtiname cukraus pudros ir citrinos sulčių glajumi).

Dėkojame Aušrai už receptą. Kviečiame ir Jus dalyvauti konkurse „Kalėdiniai gardėsiai“, siųsti savo mėgstamiausius šventinius receptus ir laimėti puikių prizų.

Namukas iš meduolių
Namukas iš meduolių
© Skaitytojo nuotr.


Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Puteikis: esu patyręs praktiškai viską, kuo gyvena daugelis lietuvių (180)

„Aš ne tik kad žinau, kas yra turėti polinkį alkoholiui, žinau, kaip tai susitvarkyt, žinau...

Makabriškomis laidotuvėmis garsėjantys tibetiečiai šlykštisi mums priimtinu laidojimo būdu (20)

Lietuviui pavyko nuvykti į griežtai kontroliuojamą Tibetą, nors ten laisvai keliauti draudžiama....

Prasidėjo masiniai darbuotojų atleidimai: kam labiausiai verta sunerimti (55)

Praeitą savaitę Užimtumo tarnyba pranešė apie Lietuvos įmonėse numatomus masinius darbuotojų...

Tapinas: jeigu jau galime žveją nukelti girtą nuo ledo, tai gal galime ir prezidentę į Rygą nuskraidinti (462)

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas dėl lėktuvo gedimo nevykti į Latvijos...

(Ne)skanūs lietuvio nuotykiai Berlyne: teko valgyti skalbykloje, autobuse ir net pasakų namelyje (2)

Dažniausiai keliaudami kur nors pavalgyti galvojame tik apie maistą – kad jis būtų skanus,...

Skvernelis įstrigo Briuselyje: atskristi pasisekė. Grįžti, deja, jau nepavyks papildyta (392)

Belgijoje viešintis premjeras Saulius Skvernelis susidūrė su nemalonumais.

Būdai sužinoti moters charakterį, neuždavus jai nė vieno klausimo (13)

Sakoma, kad kiekviena moteris – neištirta žemė, suprasti jos nepajėgus nė vienas pasaulio...

„Google“ sugalvojo originalų būdą tiekti Afrikai internetą (2)

Atvesti į Afrikos kaimo vietoves greitaeigį, plačiajuostį internetą daugumai tą padaryti...

Penkių minučių triukas, kuris padės greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti

Nuolat pypsintis ir šviečiantis telefonas - daugelio kasdienybė, kuri kelia didesnį ar mažesnį...

Panevėžio ir Prienų klubų siekiams pasipriešino „Žalgiris“ (43)

Pirmadienį vykusiame Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) visuotiniame susirinkime netrūko įtampos....