Kiaušiniai en cocotte įrašyti į mūsų šeimos mėgstamiausių savaitgalio pusryčių sąrašą:) Ir kas įdomiausia, taip iškeptų kiaušinių kiekis susivalgo didesnis, nei pavyzdžiui, jie būtu iškepti tiesiog keptuvėje. Nežinau, kaip tai būtų galima paaiškinti. Bet tikriausiai tai yra baltymo purumas, nejučia tiesiog tirpstantis burnoje. Ir trynio sodrus skonis, puikiai papildantis lengvą baltymą.

Galima kepti su įvairiausiais priedais – daržovėmis, šonine, sardinėmis, sūriu ir pan., bet svarbu laikytis kelių taisyklių:

Prieš įmušant kiaušinį, indelį reikia gerai ištepti sviestu arba įpilti 1 valgomąjį šaukštą riebios grietinėlės.

Tobuliausiai iškepa, kai indeliai įstatyti į kepimo skardą, į kurią pripilama verdančio vandens iki indelių vidurio. Taip kepdamas kiaušinio baltymas neišsausėja, o trynys lieka maloniai skystas. Galima kepti ir nepripilus į skardą vandens.

Svarbiausia neperkepti – baltymas turi būti švelniai purus, o trynys – skystas.

Šį receptą radau itališkos virtuvės nerealaus storio knygoje „The Silver Spoon“ – labai gera draugė padovanojo man ją prieš keletą metų.

Indeliuose kepti kiaušiniai en cocotte

2 porcijos

4 kiaušiniai
gabaliukas sviesto
žalumynai
druska ir pipirai

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinam iki 180 C.

2. Indelius gausiai ištepam sviestu. Į kiekvieną indelį įmušam po kiaušinį. Ant viršaus užmetam po mažą gabaliuką sviesto.

3. Indelius įstatom į kepimo skardą, kurią pripildom verdančiu vandeniu iki indelių vidurio.

4. Kepame apie 8 min, kol baltymas sutvirtėja.

5. Iškepusius pabarstom druska, pipirais ir žalumynais.

Skanaus!