Taip yra pasakęs prancūzų teisininkas, politikas, epikūrininkas ir gastronomas Jeanas Anthelme Brillat-Savarinas (1755-1826). Pateikiame jums keletą įdomių faktų apie sūrį, kuris pradėtas vartoti neatmenamais laikais.
© Shutterstock nuotr.

Mokslininkai spėja, kad sūrio istorija prasidėjo kažkuriuo metu tarp maždaug 8000 metų prieš Kristaus gimimą, kai žmonės prisijaukino avis, ir 3000 metų iki mūsų eros.

Manoma, kad sūris atsirado Artimuosiuose Rytuose arba klajojančiose tiurkų gentyse Centrinėje Azijoje, kur transportuojami maisto produktai paprastai buvo laikomi gyvūnų odoje arba organuose. Gyvūnų skrandžiuose laikytas pienas dėl judėjimo ir juose natūraliai esančių fermentų bei bakterijų galėjo virsti varške.

Seniausi sūrio gaminimą bylojantys archeologiniai įrodymai aptikti Egipte – rastos freskos ant kapų rūsių sienų, menančios 2000 metus prieš Kristaus gimimą. To meto sūriai turėjo būti labai rūgštūs ir sūrūs, nes norint išsaugoti sūrį karšto bei sauso klimato sąlygomis reikėjo itin didelio kiekio druskos. Savo tekstūra jie galėjo priminti dabartinį kaimišką ar fetos sūrius.

Europoje gamintiems sūriams išlaikyti tiek daug druskos nereikėjo, nes čia vėsesnis klimatas. Tai sudarė sąlygas naudingų mikrobų bei pelėsių atsiradimui, dėl ko brandinti ir ilgai laikomi sūriai įgauna nepakartojamą skonį.

Senovės graikai ir romėnai buvo pirmieji, kurie sūrių gamybą pavertė menu. Didžiausiuose Romos namuose netgi buvo įrengiamos specialios virtuvės, vadinamos „careale“, kuriose gaminti vien sūriai. Vėliau, kai atsirado rūkymo technologija, o sūriai pradėti spausti pačių įvairiausių skonių, Romos gyventojai savo žinias pradėjo pamažu skleisti visoje imperijoje. Romos imperijai žlugus, iniciatyvos ėmėsi novatoriškai nusiteikę vienuoliai – jie sukūrė keletą klasikinių sūrio rūšių, kurias mes žinome ir šiandien.

Britų sūrio klubas tvirtina, kad vien Didžiojoje Britanijoje galima suskaičiuoti apie septynis šimtus vietinio sūrio rūšių. Manoma, kad Prancūzija ir Italija gali pasigirti turinčios po keturis šimtus rūšių kiekviena.

Skirtingą sūrio skonį, spalvą ir tekstūrą lemia daugybė veiksnių, tarp kurių galima paminėti pieno rūšį, separavimo procese naudojamų bakterijų bei rūgščių rūšis, brandinimo laiką, papildomus prieskonius.

Nors dauguma sūrių gaminami iš karvės, avies ar ožkos pieno, galima aptikti šio maisto produkto iš gerokai egzotiškesnių pieną gaminančių gyvūnų pieno. Pavyzdžiui, Bjurholmo fermoje Švedijoje gaminamas briedžių sūris. Christerio ir Ullos Johanssonų ūkyje auginamos vos trys briedės, o kadangi jų laktacijos periodas yra labai trumpas – trunka nuo birželio iki rugpjūčio – per metus čia pagaminama vos trys šimtai kilogramų egzotiškojo sūrio. Užtat jo kaina stulbinanti – apie tūkstantis JAV dolerių už kilogramą. Briedžių pieno gamyba užsiimama ir kai kuriose Rusijos vietose, tačiau dėl didelio proteinų kiekio jame sūrių spausti čia nepavyko.

Pasaulyje daugiausia sūrių pagamina Jungtinės Valstijos. Šioje srityje pirmauja Viskonsino ir Kalifornijos valstijos. Bet daugiausia šio produkto suvartojama ne Amerikoje. Lyderės pozicijas šiame sektoriuje užima Graikija – čia 2003 metais vienam žmogui teko 27,3 kilogramo sūrio.

Nedaug atsilieka Prancūzija – tais pačiais metais vienas prancūzas suvalgė 24 kilogramus sūrio. Tuo tarpu JAV gyventojai vidutiniškai suvalgė apie 14,1 kilogramo, nors sūrio suvartojimas nuo 1970 metų šioje šalyje padidėjo tris kartus ir toliau auga.


Shutterstock nuotraukos

Kai kurie sūriai garsėja neįprastais, netgi nemaloniais, kvapais. Vienas tokių – Limburgo sūris, kurio nosį riečiantį kvapą lemia bakterija “brevibacterium linens”. Tokių pačių bakterijų galima aptikti ant žmogaus odos, jos iš dalies atsakingos už kūno kvapą.

Kai mėgaujatės sūrio fondiu, nepamirškite pasivaišinti ant indo dugno susidariusia rusva plutele, kuri vadinasi „la religieuse“ - išvertus iš prancūzų kalbos „vienuolė“.

Egzistuoja daugybė spėlionių, kodėl priskrudusio sūrio sluoksnis fondiu indo dugne vadinasi būtent taip. Viena iš versijų byloja, kad vienuoliai fondiu likučius palikdavo vienuolėms. Vokietijoje tas pats dalykas vadinamas „Großmutter” arba „senelė”. Už to slypinti reikšmė taip pat nėra aiški.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Petro Gražulio dukrelės mama paviešino jų susirašinėjimą: galite suprasti, kaip jaučiausi Gražulis teismo keliu reikalaus vaiko globos (141)

Po žinomo politiko Petro Gražulio pareiškimo, jog savo ir palangiškės Birutės Navickaitės...

Lietuvai gresia juodžiausias scenarijus ES: galime pradėti skaičiuoti valandas, kol visi masiškai pradės eiti į pensiją (165)

Per artimiausius 5-6 metus reikia sukaupti rezervą , kad mūsų socialinės apsaugos sistema 15...

Rimvydas Valatka. Seimo Tvin Pyksas – tobula kelionė į niekur (63)

Seime dedasi keisti dalykai. Žinoma, ir anksčiau visko Seime dėjosi. Bet po praėjusios savaitės...

Petras Gražulis siūlosi vaiką auginti ir pats: nežinau, ką gali duoti vaikui tokia moteris papildyta vaiko mamos komentaru (1114)

Po nesantuokinio žinomo politiko Petro Gražulio vaikelio skandalo kilo nemažai klausimų . Tačiau...

Keturių įvarčių trileryje – Japonijos ir Senegalo rinktinių lygiosios (17)

Sekmadienio pavakarę Jekaterinburgo arenoje vykusiose pasaulio futbolo čempionato rungtynėse tarp H...

Suskaičiavus penktadalį balsų, R. T. Erdoganas pirmauja Turkijos prezidento rinkimuose (1)

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdoganas) pirmauja sekmadienį...

Iš Rytų įkvėpimo pasisėmę šiauliečiai ėmėsi verslo: ruošia ypatingus juoduosius česnakus (14)

Palangoje šurmuliuojant pirtininkų festivaliui, savo palapines ir prekystalius ištiesė ir...

Dekoravimo klaidos, kurios sukelia tikrą galvos skausmą: ko verčiau nedaryti?

Namų dekoravimas savomis jėgomis gali tapti tikru iššūkiu, nes tenka pasikliauti vien savo...

8 deriniai vyresnio amžiaus moterims, kurie privers pasijusti gerokai jaunesne

Mados tendencijos neturėtų būti griežtai susijusios su amžiumi. Nepaisant to, ar jums 20, ar 80...

Užkalnis tikrino Birštoną: Palangai trejus metus keliais ropoti (95)

Buvo laikai, kai Birštonas , net ir Lietuvos mastais, buvo varganas provincijos kurortukas: jei kas...