aA
Sulaukėme pirmojo šaltuko, o tuo pačiu ir žvarbių dienų, tamsių vakarų, kuriais net nesinori niekur eiti iš namų. Tačiau tai puikus metas jaukiai leisti laiką namuose su šeima, draugais, pasigaminti skanią, sušildančią vakarienę.
© V.Skuodo nuotr.

Kas jai tiktų, pataria restorano „Trys Barakudos“ virtuvės šefė Halina Višnevskaja, Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narė, kuri neabejoja, kad šaltojo sezono patiekalus gaminame ne tik tam, kad skaniai pavalgytume, bet kad ir sustiprintume imunitetą bei sušiltume visomis prasmėmis.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė Halina Višnevskaja šį sezoną siūlo gaminti įvairias sriubas, jas gaminti tirštas ir aštresnes, taip pat troškinius. Juk puikiai žinome, kad aštrūs patiekalai ne tik pagerina kraujotaką bei virškinimo sistemos veiklą, bet ir palengvina peršalimo simptomus.

„Atšalus orams norime gaminti patiekalus, kurie yra sotūs, norime, kad maistas būtų naudingas. Todėl patiekalus pagardinti siūlau ir imbieru, ir čili pipiru, jie tikrai sušildo, - pasakoja Halina, - Pagardinus jais gauname ir kitokį skonį, ir aromatą. Taip pat nepamirškime šio sezono daržovių – moliūgų, morkų, augintų Lietuvoje, tai nepaprastai naudingos ir sveikos daržovės.“

Idealus troškinys - per 15 minučių
© V.Skuodo nuotr.

Kad mėsa būtų gardesnė

Virtuvės šefė neslepia, kad atėjus šaltajam sezonui ji eksperimentuoja: kuria naujus receptus, o šį kartą ji dalinasi, kaip gamina sotų, sušildantį troškinį su vištiena. Kad mėsa troškinyje būtų skanesnė, Halina siūlo ją ją palaikyti marinate.

„Paimkite šiek tiek imbiero, čili pipiro, šlakelį sojos, bet nenaudokite druskos. Soja itin dera prie imbiero - tai puikus derinys, gausite tikrai pikantiško skonio mėsytę. Galite marinuoti ir su česnaku, įvairiomis žolelėmis ir aliejumi. Jei marinuojate vištieną, labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji yra riebesnė ir paruošta nebus sausa,“ – patarimais dalinasi virtuvės šefė.

Vištieną galima marinuoti ir tradiciniu būdu – majoneze, taip pat tinka kario ir aliejaus marinatas, o kario ji siūlo nepagailėti, nes jis taip pat sušildo. Kas nori saldesnio skonio vištienos, marinatui gali paimti uogų tyrę: spanguoles, vyšnių tyrę, na o vištienos krūtinėlę reikėtų marinuoti šiek tiek ilgėliau, nei kitas dalis, palikti per naktį.

Tiesa, pasirinkus kitą mėsos rūšį, atitinkamai derinkite ir marinatą. Antai imbieras visiškai nedera prie kiaulienos, šiai mėsai marinuoti tiks prieskoninės žolelės, na o jautienai marinuoti tinka soja, čili pipiras, kadagio uogos, rozmarinas, česnakas, čiobrelis.

Jei kepsite mėsą, sušildys garnyras ir padažai

Ne paslaptis, kad žiemą mums rūpi nepriaugti kilogramų. Tačiau šiek tiek daugiau kalorijų suvartoti reikėtų, jei norite būti sveiki, žvalūs. Jei jau nusprendėte kepti mėsą, garnyrui rinkitės liesesnius produktus: kruopas ir daržoves.

Granyrui virtuvės šefė siūlo pagaminti prancūzišką „ratatouille“ - daržovių troškinį, kurio pagrindui puikiai panaudosite lietuviškas daržoves: cukiniją, pomidorą, salierų stiebus, moliūgus, morkas. Gaminant tokį troškinį pagardinkite jį sūriu, nebijokite, šiek tiek sūrio nepagausins kalorijų, žiemą jos būtinos.

Prie keptos vištienos puikiai tinka bruknių padažas, žinoma, tiems, kas mėgsta saldžiau. Galima nesunkiai pasigaminti sūrio padažus, kad ir tą patį pesto padažą su baziliku ir špinatais, nebus toks riebus, šaltas ir labai skanus.

Halina sako, kad kartais galima labai greitai ir paprastai pagaminti skanų sūrio padažą iš mūsų pamėgtų lydytų sūrelių. Ji pataria rinktis tokį sūrelį be jokių priedų (indelis 2 šaukštai ) ir gaminti su grietinėle (2 šaukštai). Receptas paprastas, tereikia paimti 50 proc. grietinėlės ir 50 proc. sūrio, grietinėlę užvirti ir sudėti sūrį, tada pagardinti šaukštu sojos padažu, vietoje sojos tinka druska, šiek tiek česnako.

Žaismas rudeninėmis spalvomis

Maistą valgome ir akimis, tad serviravimas ir kitos detalės taip pat nuteikia. Žinoma, troškinys yra toks patiekalas, kurio itin daug nepapuoši, nes patiekiamas indelyje, tačiau daržovių įvairovė sukuria gražią ryškių spalvų paletę tai morkos, paprikos, moliūgai, salierų stiebai, tik labai svarbu jų nepertorškinti. Na, o patį troškinį galite papuošti žolelėmis: krapais, petražolėmis, čiobreliu ar baziliku.

Idealus troškinys - per 15 minučių!

Gaminant troškinį Halina siūlo daržoves ir mėsą paruošti atskirai: marinuotą vištieną apkepti, prieš tai apvoliojant miltuose, tai šiek tiek sutirštins troškinį vėliau.

Daržoves ji siūlo taip pat šiek tiek apkepti, tada jas ir pakeptą mėsą sudėti į vieną puodą ir troškinti 5-7 min. jei nėra bulvių, jei su bulvėmis – tada šiek tiek ilgiau – apie 20 min., tačiau kitas daržoves sudėti likus 7 min. Per tokį laiką daržovės nespėja prarasti nei spalvos, išlaiko kietumą, ir yra maloniai traškios, o svarbiausia, išlieka daugiau jose esančių vitaminų.

Geram troškiniui iš vištienos pagaminti reikia 15 minučių, tiek gaminsite, jei mėsą prieš tai šiek tiek marinuosite ir apkepsite. Iš vištienos labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji pasak šefės, pati skaniausias tokiems patiekalams, kaip troškiniai.

Jei renkatės jautieną – tuomet troškinį gaminsite 1 valandą, o kiaulienos troškiniui pagaminti jums reikės 30 min. Žinoma, labai priklauso ir nuo to, kokias mėsos dalis renkatės, tačiau gerai pamarinavus, šio laiko pakaks.

Halinos Višnevskajos receptas:

Sušildantis moliūgų ir vištienos troškinys

Idealus troškinys - per 15 minučių
© V.Skuodo nuotr.

(4 porcijoms)

Patiekalui paruošti reikės:

Vištienos šlaunelių mėsos, 800 g
Druskos, žiupsnelis
Pipirų, žiupsnelis
Česnakų, 20 g
Kumino, žiupsnelis
Moliūgo, 800 g
Salierų stiebų, 200 g
Morkos, 120 g
Jalapeno pipiro, 80 g
Cukinijos, 200 g
Svogūno, 150 g
Sviesto, 150 g

Gaminame patiekalą:

Vištienos šlaunelių mėsą įtriname su druska, pipirais ir česnakais, marinuojame apie 2 val., tuomet supjaustome stambiais kubeliais kaip ir apkepame ant aliejaus 5 minutes.

Visas daržoves supjaustome stambiais kubeliais ir apkepame ant sviesto.
Atskirai apkeptą mėsą bei daržoves sudedame į puodą, užpilame karštu sultiniu ir viską kartu troškiname 10 min. puode ant viryklės arba orkaitėje 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Paruoštą troškinį pateikiame su prieskoninėmis žolelėmis ir su keptomis bandelėmis arba lavašu.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Putino liudininkai“: 2012-aisiais prasidėjo tikros nesąmonės (17)

Vitalijaus Manskio dokumentinis filmas „Putino liudininkai“ – viena iš svarbiausių...

Po daugelio metų aplankė Gariūnus: tokias kainas mieste sunkiai rasi (10)

Ilgus metus Gariūnuose nesilankiusi Aistė apniukusį šeštadienį nusprendė netysoti namie, o...

Dar vienas skandalas Kaune: medikus šokiravo motinos elgesys su mažyliu – skubiai iškvietė vaikų teises (497)

Motina meta kaltinimus Kauno klinikų medikams . Anot jos, šie galimai per stipriai suspaudė vaiką.

Po žinių apie sniegą – patikslinta sinoptikų prognozė: nemalonumai užklups netikėtai (2)

Sekmadienio dieną Lietuvos padangė bus debesuota. Nedideli pragiedruliais pasirodys kai kuriose...

Rumunai suvarpė Lietuvos vartus ir išmetė rinktinę į žemiausią divizioną (270)

Šeštadienį daugiau nei 15 tūkstančių vietų turinčiame Ploješčio miesto stadione vykusiose...

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (66)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Žurnalistė apsilankė nuogalių kurorte: orgijos vyko vidury baltos dienos (122)

„Ateik greičiau pažiūrėti! Aname balkone vyksta orgija!“ – sušukau savo seseriai, rodydama...

Kremliaus kėslai verčia sunerimti: visai šalia Lietuvos – pavojingi signalai (98)

Latvija švenčia šimtmetį . Tačiau Latvijos parlamentarai nespėjo įteikti dovanos šaliai –...

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (179)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...