aA
Mėsos gaminiai – tai maisto produktai, kurie gali būti vartojami be papildomo apdorojimo. Įprastai mėsos gaminiai visuomenėje nėra itin palankiai vertinami, ypač tie, kurie ant stalo atkeliavo iš parduotuvės.
© Shutterstock nuotr.

Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų teigimu, mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkytas kumpis ar vištienos dešrelės, nėra tokie blogi, kokiais kartais laikomi, tad retkarčiais galima jais pasmaguriauti – svarbiausia atidžiai skaityti gaminio sudėtį, nurodytą ant pakuotės ir įsitikinti, kad gaminyje nėra vartotojo netoleruojamų medžiagų arba itin daug konservantų.

„Pagrindinė mėsos gaminių sudedamoji dalis, be abejo, yra mėsa, kuri – vienas vertingiausių maisto produktų, turinčių svarbiausių maisto medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, – teigia VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė. – Tiesa, mėsos gaminių maistinė vertė priklauso nuo gamyboje naudojamų žaliavų kiekio ir kokybės. Nenaudojant jokių kitų sudėtinių dalių, dešrą pagaminti įmanoma, tačiau ji netenkintų vartotojo lūkesčių. Tam, kad gaminys būtų skanus ir juslinėmis savybėmis patrauktų vartotojo dėmesį, gaminant reikia įdėti ir kitų maisto produktų, pavyzdžiui, sojos baltymų, krakmolo, kiaulienos ar jautienos riebalų, kiaulių odelių emulsijos, taip pat dedami įvairūs prieskoniai ir maisto priedai.“

Specialistė atkreipia dėmesį, kad pagal teisės aktų reikalavimus, tam, kad vartotojai lengviau įsivaizduotų iš ko susideda gaminys, maisto produktų sudėtis rašoma iš eilės: nuo didžiausios procentinės dalies iki mažiausios.

Maisto priedai gamyboje naudojami technologiniais tikslais, norint pagerinti juslines savybes (pavyzdžiui, fosfatai naudojami konsistencijai, dažikliai – spalvai) ar prailginti jų tinkamumo vartoti terminus (konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos). Specialistė atkreipia dėmesį, kad patvirtintose mėsos perdirbimo įmonėse pagaminti ir į rinką tiekiami mėsos gaminiai bei jų sudedamųjų dalių kiekiai, įskaitant ir maisto priedų bei jų leidžiamų naudoti kiekių reglamentavimą, atitinka teisės aktų reikalavimus ir nėra žalingi vartoti. Vis dėlto, patariama rinktis tuos gaminius, kuriuose konservantų yra mažiau.

Šiuolaikinės naujausios maisto technologijos leidžia rinkai pateikti rūkytus maisto produktus, kurie gamybos proceso metu yra apipurškiami specialiomis cheminėmis medžiagomis, tad įgauna įprastą rūkytos mėsos skonį. Vis dėlto, specialistai pataria geriau rinktis tokius gaminius, kuriuos rūkant buvo išlaikytos natūralios gamybos technologijos, pavyzdžiui, smilkstančio medžio dūmai.

Renkantis mėsos gaminius parduotuvėje, V. Septilkienė pataria pasidomėti jų sudedamosiomis dalimis: kuo sudėtyje daugiau raumeninio audinio, tuo gaminys kokybiškesnis ir skanesnis. Verta dėmesį atkreipti ir į tai, kad vištienos gaminiai laikomi kiek sveikesniais ir turinčiais geresnes skonio savybes. Tam, kad būtų pagerinamas gaminio skonis, vištienos mėsos dedama net į kiaulienos gaminius.

Tam tikriems maisto produktams alergiški žmonės turėtų pasidomėti, ar sudėtyje nėra alergizuojančių produktų ar maisto priedų, pavyzdžiui, riešutų, sojos ar pieno produktų, salierų, garstyčių ar kitų alergenų. Etiketėje alergenai privalo būti išskirti šriftu ar spalva, kad be didelių pastangų būtų pastebėti.

Pasak specialistės, lentynose dairantis mėsos gaminio, verta atkreipti dėmesį į jų rūšį ir, esant galimybei, rinktis aukščiausios rūšies mėsos gaminius, pasižyminčius geresniais kokybės rodikliais. Tokiuose gaminiuose yra didesnis mėsos baltymų be kalogeno kiekis procentais, mažesnis riebalų ir drėgmės kiekis, nėra mėsos pakaitalų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Prakalbino žmones apie seksą sovietmečiu: tai buvo labiau panašu į pilietinį karą nei į revoliuciją (153)

Seksas, malonumas, meilė ir šeima – požiūrio į šiuos dalykus raidą sovietmečiu ėmėsi tirti...

Skraidančių automobilių eros besitikintys kūrėjai žvalgosi į Lietuvą (24)

Skraidančių automobilių era turėtų prasidėti per artimiausius penkerius metus – to tikisi bent...

Medeina Čijauskaitė. Esame auklėjamos būti neįgaliomis princesėmis (214)

Man be proto gaila neišnaudoto moterų potencialo. Man gaila kiekvienos, kuri žiojėjančią...

Lietuvio gyvenimas primena pasakojimą apie Odisėją: į jūrą išplaukė trims mėnesiams, o grįžo po metų – neatpažino net sūnus (71)

Kone dešimtmetis praleistas jūroje gaudant vėją, trijų mėnesių plaukimas virtęs metus trukusia...

Populiariausia pasaulyje operacinė sistema tuoj neatpažįstamai pasikeis (19)

Populiariausia pasaulyje mobiliųjų įrenginių operacinė sistema „Android“ jau greitai taps...

Kaip suprasti šiuolaikinį meną? Iš MO muziejaus atidarymo (13)

Suprasti šiuolaikinį meną – nelengva užduotis net profesionalams, net nekalbant apie tuos, kurie...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Krizė atrieda atidunda (4)

Negalima taip rašyti, todėl parašysiu. Nes politikai mus ir vėl, kaip 2008-aisiais, bandys palikti...

Naujas Kremliaus statytinis Europos pašonėje kėsinasi įsiūbuoti konfliktą Balkanuose kyla grėsmė visam regionui (388)

Bosnijos prezidiumo narys pasisakė už nepriklausomą Serbų respubliką. Ar V. Putinas išpildys...

Prezidentiniuose reitinguose – neįtikėtini pokyčiai: atsiskleidė Šimonytės fenomenas (2577)

Gyventojams vardinant pretendentus į prezidentus, populiariausiųjų trejetukas keičiasi – į...

Andriaus Šedžiaus teisininkė atvertė visas kortas: kas iš tiesų stabdo skandalingas garsiosios poros skyrybas? (129)

Šiuo metu besiskiriantis verslininkas ir politikas Andrius Šedžius parengiamuosiuose...