Sostinės gurmanai Mindaugo karūnavimo dieną  paminėjo vakarėlyje, kur ragavo tirštos voveraičių sriubos duonos kubilėlyje, salotų su keptomis menkėmis rabarbarų padaže ir citrininiais duonos skrebučiais, taip pat juodos duonos ledų ir dar daug kitų skanumynų... Paragaukite ir jūs!
Sriuba duonos kubilėlyje
© Organizatorių archyvas

Tiršta voveraičių sriuba duonos kubilėlyje

Reikia: vištienos filė, šviežių/šaldytų voveraičių, džiovintų baravykų, karštai rūkytos kiaulienos šoninės, morkos, saliero šaknies, grietinėlės, svogūnų, kvietinių miltų, druskos, pipirų, lauro lapo, 1 l vandens, duonos kubilėlių.

Į puodą su vandeniu sudėti keptuvėje apkeptas morkas, svogūnus, saliero šaknį, grybus ir vištienos filė. Virti su prieskoniais apie 25 min. Keptuvėje ant sviesto apkepinti svogūnus su apvirtais džiovintais grybais,  įdėti kelis šaukštus miltų, palaukti, kol truputį apkeps ir supilti grietinėlę.

Padažą supilti į sriubą. Virti dar kelias minutes, po to su smulkintuvu viską susmulkinti iki vientisos masės. Dar įpilti grietinėlės ir virti apie 5 min. Išskaptuoti mažus duonos kubilėlius ir į vidų pilti sriubą, užberti pjaustytos šoninės. Papuošti česnakinių svogūnų laiškais ir petražolėmis.

Kreminė morkų sriuba duonos kubilėlyje
(labai greitai ir lengvai paruošiama vegetariška sriuba)

Reikės: morkų, bulvių, svogūno, sultinio, grietinėlės, sūrio su mėlynaisiais pelėsiais, lauro lapų, pipirų, druskos, cukraus, duonos kubilėlių, čiobrelių.

Bulves, morkas, svogūnus apkepinti svieste ir dėti virti į sultinį. Išvirusias daržoves suplakti plakikliu. Įpilti grietinėlės. Dar porą minučių pavirti ir supilti į duonos kubilėlius. Paskaninti čiobreliais bei keliais sūrio gabaliukais.

Šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis

Reikės: įvairių mėgstamų salotų lapų, mocarelos, kalakutienos filė, šviesios duonos trupinių
(tarkuoti stambia trintuve), aguonų, citrinos žievelės, alyvuogių aliejaus, trijų pipirų mišinio, druskos,
kiaušinio baltymo, vyšnių trauktinės.

Vyšnių padažas: šviežios vyšnios be kauliukų, medus, aliejus, druska, pipirai, citrinos sultys, balzaminio acto padažas, vyšnių trauktinė.

Lėkštėje išdėlioti salotų lapaus, pjaustyto sūrio gabaliukus. Kalakutienos filė apibarstyti prieskoniais ir vyšnių trauktine, pamarinuoti. Dėti į vyšnių trauktinės ir kiaušinio baltymo plakinį, ir apvolioti duonos tarkių bei aguonų mišinyje. Iš abiejų pusių apkepti keptuvėje ir dar 5 min. pašauti į orkaitę su vyšniomis ir balzaminio acto kremu, vyšnių trauktine ir medumi. Iškeptą kalakutieną ir vyšnias dėti ant salotų lapų ir šalia patiekti padažą.

Salotos su keptomis menkėmis rabarbarų padaže ir citrininiais duonos skrebučiais

Reikės: menkių filė, žalių salotų lapų, juodųjų alyvuogių, šviežių mėlynųjų bazilikų lapų (tinka ir žali), šviesios sumuštinių duonos, citrinos, žuvies prieskonių.

Rabarbarų padažas: rabarbarai, alyvuogių aliejus, sviestas, rudasis cukrus, druska, pipirai.

Lėkštėje išdėlioti salotų lapus, baziliko lapus, alyvuoges. Menkių filė apibarstyti žuvies prieskoniais, druska, pipirais, apdėlioti sviestu ir kepti orkaitėje apie 15 min. 200 temp. 

Sumuštinių duoną apšlakstyti citrina ir aliejumi bei tarkuota citrinos žievele, supjaustyti kubeliais ir apkepti orkaitėje. 

Padažui rabarbarus nuvalyti, supjaustyti kubeliais ir pakepinti ant sviesto su ruduoju cukrumi. Po to sutrinti smulkintuvu. Padažą dar kartą pakaitinti, paskaninti muskato riešutu, druska, pipirais, alyvuogių aliejumi.

Iškeptą žuvį dėti ant salotų lapų, apibarstyti duonos traškučiais bei paskaninti padažu ir papuošti balzaminio acto kremu.

Juodos duonos ledais su šviežiomis miško uogomis
(nepakartojamas skonis, niekas net neįsivaizduoja ledų su duona)

Reikės: vanilinių ledų, miško/sodo uogų (avietės, gervuogės, braškės ir pan.), juodos duonos, citrinos sulčių, juodųjų serbentų likerio, cukraus pudros papuošimui.

Duoną supjaustyti be plutelės ir apkepinti orkaitėje, tuomet susmulkinti iki nedidelių gabaliukų (kedro riešutų dydžio) ir dar kartą apkepinti iki tamsiai rudos spalvos. Atvėsintą duoną dėti į vanilinių ledų masę ir gerai išmaišyti su šlakeliu citrinos sulčių. Visą mišinį pusvalandžiui pastatyti į šaldiklį.
Į lėkštę dėti miško uogų, ant viršaus - rutuliuką ledų, uogas apšlakstyti likeriu. Puošti cukraus pudra ir mėtos šakele.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuvoje pagimdė rekordiškai jauna mergaitė (355)

Šiais metais sausio mėnesį Lietuvoje naujagimio susilaukė vos 12 metų sulaukusi mergaitė. Tai...

Tikroji išdykėlė kratosi senojo pseudonimo ir išgyvena aukso amžių ne tik scenoje, bet ir asmeniniame gyvenime (12)

Nors pastaruoju metu Aušrinę Gerikienę televizijos ekranuose ar naujienų portaluose matome...

Bus dar šalčiau: temperatūra kris iki 26 laipsnių ir pūs negailestingi vėjai (11)

Ateinančios savaitės pirmoje pusėje sulauksime dar didesnio atšalimo – temperatūra naktį gali...

Užkalnis virš pakelės prekybcentrio: pagaliau tobulas Kaukazas (118)

Aš gyvenime nebūčiau pagalvojęs ieškoti restorano tokioje Vilniaus vietoje. Ne tik virš...

Ukrainos kario žmona: Amerikos gydytojai netikėjo, kad gali pagyti tokius siaubingus sužeidimus patyręs žmogus

Leidykla „Tyto alba“ pristato naują Aušros Mažonės knygą „Nežinios fronto linijos“,...

Pabėgėlių iš Rusijos šeima papasakojo apie kraupius „Šiaurės brolijos“ žaidimus: buvo maždaug 9 lygiai (317)

Po paskutinio apsilankymo prekybos centre „Avosjka“ Julija Bašinova su Benjaminu Dmitroškinu...

Parama būstui įsigyti: daugelis net nežino, kad jau dabar gali ją gauti (174)

Viena iš trijų Idėjų Lietuvai – padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstą. Vyriausybės...

Išklojo, ką karalienė Elizabeth II nešioja savo rankinėje (1)

Jos Didenybė Jungtinės Karalystės (JK) karalienė Elžbieta II kiekvieną rytą valgo...

Gyvai / Pjongčange – žiemos olimpinių žaidynių uždarymo fiesta (10)

Sekmadienį Pjongčange baigiasi XXIII žiemos olimpinės žaidynės, nuo 13 val. prasidėjo...

Pratęsimą išplėšę rusai tapo olimpiniais ledo ritulio čempionais nuo triumfo vokiečius skyrė minutė (1565)

Olimpiniame ledo ritulio turnyre vokiečių pasaka galėjo suspindėti olimpiniu auksu ir juos nuo...