aA
Viešint Viduržemio jūros regiono šalyse įprasta matyti ir patiems ragauti tyrame alyvuogių aliejuje pamirkytos duonos – šių šalių gyventojai tokį užkandį įpratę valgyti tiek prieš valgį, tiek jo metu.
Alyvuogių aliejus ir duona
© Shutterstock nuotr.

Kad atostogų ir sveikos gyvensenos ritmas lydėtų ištisus metus, galima išmokti šių produktų derinimo subtilybių ir kasdien skanauti namuose.

Iš pirmo žvilgsnio duonos ir aliejaus derinimas gali atrodyti labai paprastas, tačiau norint gauti subalansuotą derinį reikia gerai susipažinti su abiejų produktų skoninėmis savybėmis ir derinimo principais. Čia nėra tiek griežtų taisyklių, kiek vyno ir maisto derinime, tačiau tam tikri įgūdžiai reikalingi. Greičiausiai jie atsiranda degustuojant ir eksperimentuojant.

„Ieškant geriausio duonos ir aliejaus derinio, gurmanišką degustaciją galima surengti tiesiog namuose su artimaisiais. Tam reikia bent vieno aukščiausios kokybės ypač tyro alyvuogių aliejaus, kuris priklausomai nuo pomėgių gali būti švelnus ar pikantiškas, ir kelių skirtingų rūšių mėgstamos duonos. Tai gali būti ir kvietinė, ir lietuvių taip mėgstama tamsi ruginė ar bemielė duona, taip pat duona su įvairiais priedais“, – pranešime spaudai sako „Vilniaus duonos“ Produktų vystymo ir kokybės vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Kad degustacija būtų sklandesnė, o derinimo procesas lengvesnis, Alyvuogių aliejaus mokykla pateikia 5 patarimus:

Švelnumas dera su švelnumu. Švelnaus skonio, minkštą, purią kvietinę duoną derinkite su švelniu, mažai pikantiškumo turinčiu alyvuogių aliejumi. Vadovaudamiesi šiuo principu niekuomet neapsiriksite ir gausite subalansuotą, harmoningą derinį.

Grūdai ir sėklos dera su „daržovėmis“. Jeigu mėgstate turtingo skonio ruginę duoną su saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ir kitais panašiais priedais bei norėtumėte išryškinti jų skonį, rinkitės „daržovišką“ tyrą alyvuogių aliejų, kvepiantį artišokais, pomidorais ir kitomis daržovėmis. Jis padės atsiskleisti duonoje esantiems grūdams ir sėkloms.

Saldumas dera su pikantiškumu. Kaip vyno su maistu, taip ir duonos su aliejumi derinimo procese galioja ta pati taisyklė – priešingų skonių derinimas. Pavyzdžiui, juoda ruginė duona su džiovintais vaisiais – razinomis ar abrikosais, puikiai derės su pikantiškiausiu alyvuogių aliejumi. Paragavę šio derinio, burnoje pajusite išskirtinį saldžiai pikantišką skonį.

Rūgštumui reikia „žalios žolės“. Atsverti ir pabrėžti natūralų bemielės tamsios ruginės duonos saldžiarūgštį skonį bei aromatą geriausiai pavyks derinant jį su pikantišku aliejumi, kvepiančiu ką tik nupjauta žole. Jis papildys šią ryškaus skonio duoną ir sukurs gardų derinį.

Svarbiausias patarimas. Prie mėgstamiausios duonos kuo dažniau naudokite ypač tyrą alyvuogių aliejų, nes tai yra itin sveikas duonos kompanionas. Jame daug antioksidantų – polifenolių, vitaminų E, A, mononesočiųjų riebalų rūgščių (omega 9) ir polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega 6, omega 3).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (214)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (635)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Orai: šaltis po truputį įsigalės (2)

Savaitė, prasidėjusi šalčiu, nelepins ir toliau. Artimiausiomis dienomis žadama daugiau...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (56)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (35)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (34)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne Ronaldo – triumfavo Modričius lietuvių balsai rinkimuose (13)

Šių metų sensacija Kroatijos rinktinės ir Madrido „Real“ variklis 33 metų Luka Modričius...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (462)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (30)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...