aA
Šį kartą nutarėme pasidairyti po įvairų ir margą aliejų pasaulį. Tik kalbėsime ne apie tuos aliejus, kuriuos vartojame kasdien ir kuriuos žinome visi, o apie tuos, kurių kaina didesnė, o ir skonis – išskirtinis. Jų dairosi tikri gurmanai. Jų įsigyti dažniausiai galima tik specialiose gurmanų parduotuvėse, dažnai - dar ir vyno parduotuvėse.
Riešutai
© Corbis/Scanpix
Tokių parduotuvių yra visoje Europoje: Italijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje – ten kur valgymo kultūrai teikiamas išskirtinis dėmesys. Tačiau šios parduotuvės skiriasi ne pagal šalis, o pagal tinklo specifiką: dalis jų prekiauja vynais ir susijusia atributika (taurės, dovanų dėžės, atidarytuvai, šaldymo termosai). O štai kitų tinklų parduotuvėse galima įsigyti ir maisto produktų: šokolado, sūrių, aliejų, balzamingo acto, padažų ir kt. – dažniausiai tai produktai, gaminami namų sąlygomis arba nedideliuose fabrikėliuose.

Šiandien siūlom Jums susipažinti tik su vienu tokių produktų – aliejumi. Iš toliau straipsnyje pristatomų nekasdienių aliejų Lietuvoje šiuo metu galima įsigyti tik sėmenų ir sezamų aliejaus. Tačiau vyno parduotuvių mūsų šalyje jau ne viena, taigi galbūt greitu laiku atsiras ir tokių, kuriose bus galima įsigyti ne tik gero vyno bei įvairiausių niekučių, susijusių su vynu, bet ir gurmaniškų produktų, pavyzdžiui, migdolų aliejaus...

Riešutai
© Corbis/Scanpix

Migdolų aliejus, kaip ir dauguma kitų riešutų aliejų, labai brangus. Tai subtilaus skonio produktas, išsiskiriantis kepintų migdolų aromatu. Šis aliejus dažniausiai naudojamas salotoms, padažams paskaninti, retai – konditerijoje, nes nėra koncentruotas, todėl nesuteikia desertui reikalingo ryškaus migdolų aromato. Migdolų aliejuje nemažai vitaminų A, E ir mononesočiųjų riebalų rūgščių, todėl kartais jis naudojamas kaip maistą pagerinanti medžiaga ar kūno aliejus. Šio produkto retai galima rasti parduotuvėse, nebent gurmanams skirtose lentynose.

Lazdynų riešutų aliejus – rudas, stipraus pakepintų riešutų skonio bei aromato produktas, daugiausia naudojamas konditerijoje, kartais – specialiems padažams, tinka aptepti kepamą žuvį, marinatams. Siekiant išvengti apkartimo, šį produktą geriau laikyti šaldytuve, ir ne ilgiau kaip tris mėnesius. Randamas gurmanams skirtose parduotuvėse.

Žemės riešutų aliejų skoniai skiriasi pagal pagaminimo vietą, pavyzdžiui, Kinijoje spaustas žemės riešutų aliejus labai kvapus, o JAV – lengvo aromato, švelnaus skonio, dažniausiai rafinuotas. Ypač tinkamas kepti, nes nesugeria kitų produktų kvapų. Turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia sveikatą. Vis dėlto reikia atsiminti, kad kai kurie žmonės žemės riešutams gali būti alergiški.

Riešutai
© Corbis/Scanpix

Graikinių riešutų aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu iš džiovintų graikinių riešutų branduolių ir yra stipraus išskirtinio skonio bei aromato. Tai brangus produktas, randamas beveik tik gurmanų parduotuvėse, populiarus Prancūzijoje. Naudojamas salotoms, maistui paskaninti, maišomas su kitais aliejais. Greitai apkarsta, todėl laikomas šaldytuve, ir tik iki trijų mėnesių.

Avokadų aliejus – lengvo, bet tikrai ypatingo skonio, puikiai tinkantis salotoms ar kitam maistui pagardinti, gali būti naudojamas kepti. Dažniausiai gaminamas iš pažeistų ar netekusių prekinės išvaizdos avokadų, gali būti rafinuotas. Šis produktas puikus nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitamino E šaltinis, tačiau jo rasite tik specializuotose parduotuvėse.

Abrikosų kauliukų aliejus gaunamas iš džiovintų abrikosų kauliukų. Kauliukai traiškomi, iš jų spaudžiamas aliejus, kuris kai kada papildomai apdirbamas, todėl gali būti ženklinamas ir kaip šalto spaudimo, ir kaip rafinuotas. Dėl švelnaus skonio jis tinka salotoms, karštam maistui ruošti (netgi bulvytėms skrudinti), taip pat puikiai tinka naudoti kaip kūno aliejus.

Aitriųjų paprikų aliejus spaudžiamas iš aitriųjų raudonųjų paprikų ir yra joms būdingo aromato bei aštraus skonio. Galiojimo laikas – šeši mėnesiai, jei laikomas tamsioje vietoje kambario temperatūroje, ir ilgiau, jei laikomas šaldytuve. Šis aitrus aliejus naudojamas tik kaip prieskonis patiekalo skoniui bei aromatui pagerinti ir yra dažna sudedamoji Čilės patiekalų dalis.

Riešutai
© Corbis/Scanpix

Kokosų aliejus gaunamas iš džiovintos kokosų „mėsos“ ir yra sviesto tirštumo (laikant kambario temperatūroje). Populiarus Indijoje, Pietų Azijoje. Naudojamas gaminant sausainius, saldainius, ledus, plaktų baltymų papuošimus, be pieno gaminamą kavos grietinėlę, taip pat kosmetikos pramonėje (muilų, losjonų, nuo saulės saugančių kremų ir kt. komponentas). Apie 92 proc. kokosų aliejuje esančių riebalų rūgščių – sočiosios, tačiau yra atlikta nemažai tyrimų ir manoma, kad būtent kokosų aliejų sudarančios riebalų rūgštys dalyvauja riebalų apykaitoje ir nedidina „blogojo“ cholesterolio kiekio kraujyje.

Šis aliejus įsisavinamas ir paverčiamas energija labai greitai, panašiai kaip ir angliavandeniai, t. y. jis nekaupiamas organizme riebalų pavidalu. Be to, jis malšina alkio pojūtį ir mažina apetitą, todėl gali būti vartojamas norint sulieknėti. Tačiau šie rezultatai – dar diskusijų objektas, mokslininkų kol kas nesusitarta ir galutinės išvados dar nepatvirtintos.

Vynuogių sėklų aliejus – po vyno gamybos proceso liekantis produktas. Daugiausia gaminamas Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje, JAV. Tai neryškaus, subtilaus aromato aliejus, ypač tinkantis salotoms, nes neužgožia kitų sudedamųjų dalių. Dėl silpno skonio, siekiant sutaupyti, maišomas su brangesniais aliejais. Tinkamas kepti, naudojamas gaminant margariną.

Kokoso riešutas
© Corbis/Scanpix

Moliūgų aliejus yra tamsus, nepermatomas, tirštas, jis gaunamas iš kepintų moliūgų sėklų. Dėl stipraus kvapo jį rekomenduojama maišyti su švelnaus skonio aliejais, tinkamas kepti, salotoms, mėsai ir žuviai paskaninti.

Daržinių krokų, arba šafrano, aliejus iš visų augalinių aliejų turi daugiausia nesočiųjų riebalų rūgščių, bet visai neturi vitamino E. Po rafinacijos tinkamas kepti, salotoms gardinti, naudojamas gaminant margariną.

Arbatos aliejus gaminamas iš arbatmedžių sėklų šalto spaudimo būdu. Tai blyškus, geltonai žalsvas aliejus, išsiskiriantis žolelių aromatu ir salstelėjusiu skoniu, turintis nemažai vitamino E, antioksidantų ir tik labai nedaug sočiųjų riebalų rūgščių (net mažiau nei alyvuogių aliejus). Naudojamas Azijos virtuvėje kepti, salotoms, daržovių patiekalams, makaronams paskaninti, maišomas su aromatiniais priedais (žaliosiomis ar paprastomis citrinomis).

Trumų aliejus dažniausiai maišomas su aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, nes yra labai stipraus skonio bei aromato ir, be abejo, brangus. Tik kelių šio aliejaus lašų reikia norint paskaninti ryžių patiekalus, salotas, padažus, mėsos, žuvies, makaronų patiekalus. Skonio bei aromato intensyvumas sumažėja tik ilgai laikant.

Sėmenų aliejus iš linų sėklų spaudžiamas šaltuoju būdu. Jei naudojami papildomi technologiniai etapai, šis produktas vadinamas linų sėklų aliejumi. Jis vienalytis, sviesto kvapo, puikiai tinka salotoms bei daržovių troškiniams paskaninti. Kadangi šiame aliejuje labai daug omega-3 rūgščių, jis gali būti naudojamas ir kaip funkcinis priedas, gerinantis širdies veiklą, mažinantis įvairių priepuolių riziką.

Aguonų aliejus puikiai tinka salotoms, keptoms daržovėms skaninti, nes yra lygaus, subtilaus skonio bei aromato. Taip pat gali būti naudojamas kaip prieskonis, ypač keptai duonai pagardinti.

Sezamų sėklų aliejus labai populiarus Vidurio Rytuose ir Indijoje, gali būti spaudžiamas šaltuoju būdu, kartais prieš spaudimą sėklos pakepinamos, kartais – rafinuojamas. Gana tamsus, intensyvaus skonio ir stipraus aromato produktas, todėl maišomas su kitais aliejais arba naudojamas mažais kiekiais. Tinka salotoms, kepti, maistui paskaninti.

Kviečių gemalų aliejus gaunamas iš kviečių branduolių, jame daug vitamino E, todėl gali būti naudojamas kaip funkcinis priedas. Dėl ypatingo skonio puikiai tinka prie salotų ir ką tik išvirtų makaronų.

Garstyčių aliejus spaudžiamas įvairiuose pasaulio regionuose, gaunant labai skirtingus skonius. Paprastai tai labai kvapus, bet aštrus produktas, todėl tinka maistui paskaninti. Pakaitinus prarandamas būdingas garstyčių skonis, aliejus sušvelnėja, pakinta. Itin mėgstamas Indijos ar Vidurio Rytų virtuvėse, naudojamas gaminant salotas, kepant, marinuojant žuvį ir mėsą. Gali būti laikomas iki pusės metų.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Meilutytė skelbia karjeros pabaigą: ačiū visiems, esu pasiruošusi pradėti naują gyvenimo etapą Meilutytės komentaras (266)

Viena geriausių visų laikų Lietuvos plaukikių, Londono olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos...

Policija išaiškino 22 asmenų ginkluotą susivienijimą: vertėsi kontrabanda, įtariami Bugavičiaus nužudymu (44)

Trečiadienį spaudos konferencijos metu buvo pristatyta viena stambiausių pastarojo meto...

Teisėjų korupcijos skandalas smogė kaip reikiant: dabar jau retas išdrįstų siūlyti kyšį (222)

Prieš tris mėnesius visą Lietuvą sudrebinęs dar neregėtas teisėjų korupcijos skandalas, kai...

Vasarą pradės nemokamai dalinti tūkstančius Šeimos kortelių: aiškėja, kas ir kada jas gaus (136)

Vasarą turėtų būti pradėta dalinti tūkstančiai Šeimos kortelių, kurios leis pasinaudoti tam...

Pranckietis įvardijo, koks rezultatas EP rinkimuose reikštų „valstiečių“ pralaimėjimą (27)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad džiaugiasi praėjusią savaitę Lietuvos...

„The Times“ po Zelenskio inauguracijos: paskutinis juoksis Putinas? (75)

Gegužės 20 dieną profesionalus komikas Volodymyras Zelenskis davė priesaiką ir oficialiai tapo...

Gyvai / DELFI TV gyvai: Lietuvos šokėjų triumfas po 12 metų – kiek tai kainavo?

Prieš daugiau nei savaitę Lietuvos šokėjų pora Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė pirmą...

Kritikos daužomi „Sostų karai“ pritraukė rekordinį žiūrovų skaičių: visi norėjo pamatyti kuo gi pagaliau viskas baigsis (75)

Paskutinė serialo „Sostų karai“ ( „Game of Thrones“ ) serija pritraukė 19,3 mln. JAV...

Iki finalo – tik du žingsniai: Toronte triumfavę „Raptors“ išlygino serijos rezultatą (17)

NBA Rytų konferencijos finale sėkmingą žaidimą ir toliau demonstruoja Toronto „Raptors“...