aA
Buvome savaitgalį grybauti. Prisirinkome pačių įvairiausių grybų. Tiesa, po to pusę išmetėme, nes polietileniniuose maišuose visai susitrynė. Kaip reikėtų tinkamai paruošti grybus, kad neapsinuodytume?
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Atsako Botanikos instituto Citopatogenetinių mikroorganizmų laboratorijos vadovas mokslų daktaras Antanas Matelis:

- Mūsų miškuose auga apie 300 valgomųjų ir daugiau nei pusšimtis nuodingųjų rūšių grybų. Nuodingi grybai nebūtinai būna kartūs, nemalonaus kvapo ar perpjovus peiliu pakeičia spalvą. Maistingesni yra jauni grybai, o kepurėlė vertingesnė už kotą.

Grybuose yra apie 85 proc. vandens, 4-6 proc. nepasisavinamų arba blogai pasisavinamų medžiagų. Mineralinių medžiagų juose yra ne mažiau nei vaisiuose ir daržovėse, o fosforo ir kalcio tiek pat kiek žuvyje. Džiovintuose grybuose baltymų daugiau nei duonoje, kruopose, jautienoje, be to, jie maistingesni už kiaušinius ir dešrą.

Kadangi grybai iš aplinkos susiurbia visus netoliese esančius teršalus, nepatariama grybauti šalia geležinkelių, judrių kelių ar sąvartynų. Negalima rinkti peraugusių, senų ar sukirmijusių grybų. Norintieji pasiruošti grybų atsargų žiemai, kiekvieną grybų rūšį turi rauginti arba sūdyti atskirame inde.

Net ir geriausiais grybai galima apsinuodyti, jei:

per lietų surinkti ir neišvirti per 8-9 valandas,

“sausą” dieną surinkti ir neapdoroti ilgiau nei per 10 valandų,

nešvariai nuplauti ir trumpiau nei 10 minučių virinti seni, arba ilgiau palaikyti jauni grybai, turguje pirkti nežinomi grybai ir iš jų pagaminti patiekalai bei konservai.

Dėmesio:

Nuodingiausios mūsų miškuose žalsvoji ir blyškioji musmirės - viename grybe esantis nuodo amatoksino kiekis gali būti mirtinas. Šis nuodas nepakinta verdant, kepant, sūdant ir kitaip konservuojant. Sunkių apsinuodijimo amatoksino turinčiais grybais pasekmių galima išvengti tik laiku kreipiantis į gydytojus.

Pirmieji požymiai apsinuodijus musmirėmis pasireiškia po 20-30 minučių, rečiau po 4-6 valandų, o apsinuodijus kitais grybais - po 2-10 valandų. Dėl to įtarus apsinuodijimą grybais, net jei ligonio būklė ir nesunki, būtina skubiai plauti skrandį, žarnyną valyti klizma ir kviesti greitąją medicinos pagalbą. Išplovus skrandį, galima duoti daug gerti natūralaus negazuoto mineralinio vandens, nestiprios arbatos ir kitų nesaldžių skysčių.

Geri patarimai:

švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos tuoj pat sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį,

atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes kitaip jie ims pelyti, ilgai (metus) grybų laikyti neverta, nes gali atsirasti botulizmo bakterijų.

Dainininkė, rašytoja ir televizijos laidų vedėja Rūta Lukoševičiūtė - negrybauja, bet grybus mėgsta

- Paskutinį kartą grybavau, kai buvau mažytė. Su tėveliais dažnai važiuodavom ir tikrai buvo labai smagu. Ypač kai atrasdavau pasislėpusį grybą. Bet tai buvo oi, kaip seniai. O dabar į mišką grybauti neinu, nes paniškai bijau erkių. Mane krato net, kai pamatau erkę šuniui įsisegusią. Siaubas kažkoks. Tai va, kaip su tuo grybavimu. Dėl tų nelabųjų ir praradau malonumą - nebekeliu kojos į tokį mišką, kur grybai auga. Nors valgyti pagamintus labai mėgstu. Ypač svieste ir grietinėje pakepintas voveraites su bulvėmis.

Na, gerai, skanūs man ir baravykai. Juos taip pat pažįstu. Ir dar kazlėkus - tokie slidūs ir šlapi grybukai. Labai skanūs. Taip pat musmirę atskirčiau. Žinau, kaip jos atrodo. Bet daugiau... vargu, ar drįsčiau kokį grybą atpažinti. Bet man nelabai ir reikia. Juk vis viena negrybauju... Tiesa, kai mama arba tėtis prigrybauja voveraičių ir jas kepa, jei tik turiu laiko, užsuku pasmaguriauti.

Receptas paprastas, bet patiekalas labai gardus

Reikia:

šviežių voveraičių,
galvutės svogūno,
sviesto,
trupučio krapų,
druskytės ir pipiriukų pagal skonį,
grietinės.

Išvalytas ir po tekančiu vandeniu nuplautas voveraites kiaurasamtyje palikti, kad nusivarvėtų, kol keptuvėje svieste apkeps svogūnai. Po to sudėti į keptuvę voveraites ir maišant pakepti kelias minutes. Po to uždėti porą šaukštų grietinės, uždengti keptuvę su dangčiu ir kelias minutes dar patroškinti grybukus. Patiekti apibarstytus krapais su karštomis bulvėmis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pasikeitė žaidėjai, bet žaidimo taisyklės – tos pačios: Zelenskio laukia rimtas iššūkis

„Žiūrint globaliai, iš strateginės pusės, labai norėčiau, kad taptume stiprūs, kad Ukraina...

Automobilių mokestis įgauna aiškius kontūrus: gautas pirmas pritarimas Seime (112)

Seimas antradienį priėmė svarstyti „valstiečių“ įstatymo projektą dėl transporto...

Seimas pritarė „valstiečių“ siūlymui išplėsti NT mokestį (52)

Seimas antradienį pritarė „valstiečių“ frakcijos siūlymui išplėsti nekilnojamojo turto (NT)...

Rinktinės kapitonė Jocytės atėjimą apibūdino vaizdžiai: buvo dugnas, o dabar – toks saulės blyksnis (1)

Lietuvos moterų krepšinio perlas 13-metė Justė Jocytė kartu su rinktine pirmadienį...

Karbauskis ruošiasi naujam balsavimui: Pranckiečio situacija gali pasikartoti (78)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino,...

Plastikos chirurgo Sauliaus Vikšraičio šeimoje – skyrybų drama: žmona į teismą kreipėsi dėl vyro kaltės, dalinsis solidų turtą (67)

Šalyje žinomas plastikos chirurgas, kaunietis Saulius Vikšraitis skiriasi su žmona Aurelija....

Krūtų implantus gaubiančios kalbos apie mirtiną ligą – tiesa ar blefas? grožio mitų griovėjos

Legendinė Coco Chanel teigė, jog rankos – moters vizitinė kortelė, kaklas – jos pasas,...

Mandarinai – skaniausi paspaudus šaltukui: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus (5)

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą...

Psichologinis viršininko ar kolegų spaudimas: kaip gintis ir kurių profesijų atstovai kenčia dažniausiai

Geras mikroklimatas darbovietėje – kone vienas svarbiausių dalykų, tačiau ne visuomet visi...

Kas ves Lietuvą į Tokiją? Atėjo Maskoliūno metas, o gal bus sugrąžintas Sireika? laida „Krepšinio zona“ (56)

Visą savaitę iki LKF Vykdomojo komiteto posėdžio, kuriame turėtų paaiškėti naujasis Lietuvos...