Kai pagalvojame apie grilį – dažniausiai jis mums asocijuojasi su armėniškais šašlykais ar amerikietiškais mėsainiais barbekiu padaže. Tačiau pasaulyje vyrauja ne tik šios grilio kepimo tendencijos, kilusios iš tradicijų, puoselėtų ilgus šimtmečius.
© Shutterstock nuotr.

Grilio mėgėjams prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen atskleidžia įdomių faktų apie įvairių pasaulio šalių grilio kepimo tradicijas ir siūlo nebijoti jas išmėginti.

Turkija ir „Shish Kebab”

Daugelyje šalių yra populiaru kepti mėsą ir kitus ingredientus sumovus juos ant iešmelių, bet būtent turkiškas kebabas yra geriausiai pasaulyje žinoma grilio versija. Šio patiekalo istorija siekia jau kelis tūkstančius metų. Viena iš legendų pasakoja, kad būtent shish kebab buvo pradėtas gaminti arabų karių Viduramžių periodu, kurie naudojo savo kardus mėsai užmauti ir kepti virš laužų.

Paprastai kepamas atviroje liepsnoje, shish kebab įgauna dūmų ir apanglėjusios medienos skonį bei kvapą. Turkijoje, Artimuosiuose rytuose, jautiena ir ėriena yra dažniausias mėsos pasirinkimas, bet ingredientai gali varijuoti pagal regioną, priklausomai nuo vietinių papročių, religinių apribojimų ir prieinamumo.

Argentina ir „Parillada“

Panašus į kitų šalių pietinėje Amerikoje grilio principus – parillada yra populiariausias Argentinoje. Tai yra skirtingų produktų mišinys, kuriame – skirtingų dydžių bei rūšių mėsa, dažniausiai – jautienos didkepsniai ir dešrelės, taip pat inkstai, kepenys ir saldi duona.

Paprastai kepama virš karštų anglių specialioje kepsninėje vadinamoje parilla. Argentinoje ant anglių kepti patiekalai dažniausiai patiekiami tik su citrinų skiltelėmis ir chimichurri padažu iš žalių žolelių, česnako, prieskonių, aliejaus ir acto.

Indija ir „Tandoori“

Tandoori – taip vadinamas maisto ruošimo indas, kuriame ruošiami įvairūs Azijos šalių patiekalai. Šis indas – molinis arba metalinis, dažniausiai aukšto cilindro formos. Jame maistas ruošiamas jį pastatant ant įkaitusių anglių ar degančių malkų, neretai kepama atviroje liepsnoje, todėl temperatūra tandoori viduje kartais gali siekti net iki 500 laipsnių karščio. Indijoje dažniausiai tokiu būdu kepami vištienos patiekalai, įdarytos daržovės, įdaryti pyragėliai ir net duona.

Čilė ir „Curanto“

Curanto – didžiulis skirtingų ingredientų mišinys. Paprastai tai švieži vietinių sužvejoti gyviai su kiaukutu, bulvės, milcaos (taip vadinami iš bulvių gaminami blyneliai) ir mėsa, apvynioti ar pridengti didžiuliais lapais. Visa tai yra išrūkoma iškastoje duobėje. Kai kurie ingredientai gali varijuoti, tačiau yra trys, kurie išlieka visada ir yra tradiciški, tai – moliuskai, midijos ir didieji vėžiagyviai, kurie sugaunami vietiniuose vandenyse.

Kiekvienas produktas sluoksniais yra dedamas į duobę ant karštų akmenų ir pridengiamas lapais. Tai gali būti Čilės rabarbaro, figos ir netgi baltagūžio kopūsto lapai. Kai patiekalas baigia kepti, tradiciškai jis patiekiamas su pebre padažu. Tai druskos, vandens, alyvuogių aliejaus, smulkintų svogūnų, pipirų, petražolių ir kalendrų mišinys.

Lietuva ir ...

Lietuvoje kepimo grilyje tendencijos dar tik formuojasi, tačiau to ištakas galima laikyti dar viduramžiais kunigaikščių ir didikų dvaruose buvusias žmogaus ūgio krosnis, kuriose virš žarijų būdavo kepama, verdama, troškinama ir rūkoma mėsa. Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojai teigia, jog dėl miškingo Lietuvos klimato bei nederlingų žemių – plačiai buvo vartojama mėsa, pagrinde naminė, ypatingai jautiena, kadangi žvėriena buvo laikoma ne tokia vertinga.

„Grilio kultūra Lietuvoje sparčiai populiarėja, tokią prielaidą leidžia daryti paskutiniai vasaros sezono pardavimų duomenys. Pastebime, jog žmonės išbando naujus skonius ir marinatus, taip pat daugiau kepa daržovių, žuvies, jūros gėrybių. Itin populiari paukštiena, tačiau lyderio pozicijų neapleidžia ir tradiciniai šašlykai. Galime manyti, jog grilio kepimas – tapo vienu iš pagrindinių mūsų pirkėjų laisvalaikio praleidimo būdų, kadangi, esant geriems orams ar atėjus savaitgaliui, fiksuojame pakilusius grilio reikmenų, jau paruoštų kepimui, marinuotų produktų pardavimus“, – pasakoja Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Barbekiu yra puikus tuo, jog kepti galite bet kur ir bet kada, naudodami įvairias priemones. Tačiau svarbiausi principai išlieka tie patys: ugnis, karštis, mėsa ir laikas – tai viskas ko reikia puikiam grilio patiekalui paruošti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Branduolinių povandeninių laivų kapinyne Rusijoje apsilankęs vokiečių žurnalistas: tai, ką išvydau, sukėlė šoką (123)

Vokiečių žurnalistas Michaelis Schmidtas papasakojo apie tai, kaip Šiaurės vakarų Rusijoje,...

Egzotiškas pasiūlymas Palangoje: vietoj įprastų saldumynų – drakono vaisių, kinkanų ir karališkų uogų (12)

Vaisiais iš Tailando, Kosta Rikos, Izraelio, Turkijos bei Lenkijos Palangoje pirmus metus...

Sekmadienį – dar viena proga pasidžiaugti šiluma (16)

Sekmadienio naktis numatoma nepastoviai debesuota, be lietaus. Vėjas silpnas. Antroje nakties pusėje...

Saugojosi, bet pastojo: apie gyvybei pavojingą negimdinį nėštumą įspėjo ne vienas simptomas (31)

Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytoja, norėdama pasidalinti savo istorija. Ji viliasi, kad kitoms...

Kemzūros prognozė nepradžiugins „Žalgirio“ sirgalių: tai sportas, kitaip nebūna (64)

Laiko patikrintas Kęstučio Kemzūros ir Davido Blatto duetas, panašu, ruošia dirvą dar vienam...

Princas George'as švenčia 5 metų gimtadienį: kokią mielą pravardę mažylis turi namuose? (1)

Šiandien, liepos 22 d., Kembridžo mažajam princui George'ui sueina penkeri metai. Šią sukaktį...

Minią sujaudino „The Prodigy“ narių poelgis pasirodymo metu (9)

Ko gero labiausiai lauktas pasirodymas „ Positivus “ festivalyje pateisino visus lūkesčius. „...

Prabilo dar viena su „Alfa vyru“ pasimatyme buvusi mergina: bandė bėgti, bet jis ją sekė (313)

„Ėjau į troleibusą, jis iš paskos“, – apie bandymą pasprukti nuo „Alfa vyro“ Airino...

Visa tiesa apie nuolaidų korteles: kam jos iš tiesų naudingos? (152)

Lojalumo kortelės Lietuvoje atsirado prieš gerus 11 metų ir šiandien jau nieko nebestebina, kad...

Išskyrė 9 akivaizdžiausius partnerių neištikimybės ženklus: juos pajutus, reiktų sunerimti (22)

Vyrus ir moteris į neištikimybę pastūmėja skirtingos priežastys, tačiau ir vieni, ir kiti...