Kai pagalvojame apie grilį – dažniausiai jis mums asocijuojasi su armėniškais šašlykais ar amerikietiškais mėsainiais barbekiu padaže. Tačiau pasaulyje vyrauja ne tik šios grilio kepimo tendencijos, kilusios iš tradicijų, puoselėtų ilgus šimtmečius.
© Shutterstock nuotr.

Grilio mėgėjams prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen atskleidžia įdomių faktų apie įvairių pasaulio šalių grilio kepimo tradicijas ir siūlo nebijoti jas išmėginti.

Turkija ir „Shish Kebab”

Daugelyje šalių yra populiaru kepti mėsą ir kitus ingredientus sumovus juos ant iešmelių, bet būtent turkiškas kebabas yra geriausiai pasaulyje žinoma grilio versija. Šio patiekalo istorija siekia jau kelis tūkstančius metų. Viena iš legendų pasakoja, kad būtent shish kebab buvo pradėtas gaminti arabų karių Viduramžių periodu, kurie naudojo savo kardus mėsai užmauti ir kepti virš laužų.

Paprastai kepamas atviroje liepsnoje, shish kebab įgauna dūmų ir apanglėjusios medienos skonį bei kvapą. Turkijoje, Artimuosiuose rytuose, jautiena ir ėriena yra dažniausias mėsos pasirinkimas, bet ingredientai gali varijuoti pagal regioną, priklausomai nuo vietinių papročių, religinių apribojimų ir prieinamumo.

Argentina ir „Parillada“

Panašus į kitų šalių pietinėje Amerikoje grilio principus – parillada yra populiariausias Argentinoje. Tai yra skirtingų produktų mišinys, kuriame – skirtingų dydžių bei rūšių mėsa, dažniausiai – jautienos didkepsniai ir dešrelės, taip pat inkstai, kepenys ir saldi duona.

Paprastai kepama virš karštų anglių specialioje kepsninėje vadinamoje parilla. Argentinoje ant anglių kepti patiekalai dažniausiai patiekiami tik su citrinų skiltelėmis ir chimichurri padažu iš žalių žolelių, česnako, prieskonių, aliejaus ir acto.

Indija ir „Tandoori“

Tandoori – taip vadinamas maisto ruošimo indas, kuriame ruošiami įvairūs Azijos šalių patiekalai. Šis indas – molinis arba metalinis, dažniausiai aukšto cilindro formos. Jame maistas ruošiamas jį pastatant ant įkaitusių anglių ar degančių malkų, neretai kepama atviroje liepsnoje, todėl temperatūra tandoori viduje kartais gali siekti net iki 500 laipsnių karščio. Indijoje dažniausiai tokiu būdu kepami vištienos patiekalai, įdarytos daržovės, įdaryti pyragėliai ir net duona.

Čilė ir „Curanto“

Curanto – didžiulis skirtingų ingredientų mišinys. Paprastai tai švieži vietinių sužvejoti gyviai su kiaukutu, bulvės, milcaos (taip vadinami iš bulvių gaminami blyneliai) ir mėsa, apvynioti ar pridengti didžiuliais lapais. Visa tai yra išrūkoma iškastoje duobėje. Kai kurie ingredientai gali varijuoti, tačiau yra trys, kurie išlieka visada ir yra tradiciški, tai – moliuskai, midijos ir didieji vėžiagyviai, kurie sugaunami vietiniuose vandenyse.

Kiekvienas produktas sluoksniais yra dedamas į duobę ant karštų akmenų ir pridengiamas lapais. Tai gali būti Čilės rabarbaro, figos ir netgi baltagūžio kopūsto lapai. Kai patiekalas baigia kepti, tradiciškai jis patiekiamas su pebre padažu. Tai druskos, vandens, alyvuogių aliejaus, smulkintų svogūnų, pipirų, petražolių ir kalendrų mišinys.

Lietuva ir ...

Lietuvoje kepimo grilyje tendencijos dar tik formuojasi, tačiau to ištakas galima laikyti dar viduramžiais kunigaikščių ir didikų dvaruose buvusias žmogaus ūgio krosnis, kuriose virš žarijų būdavo kepama, verdama, troškinama ir rūkoma mėsa. Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojai teigia, jog dėl miškingo Lietuvos klimato bei nederlingų žemių – plačiai buvo vartojama mėsa, pagrinde naminė, ypatingai jautiena, kadangi žvėriena buvo laikoma ne tokia vertinga.

„Grilio kultūra Lietuvoje sparčiai populiarėja, tokią prielaidą leidžia daryti paskutiniai vasaros sezono pardavimų duomenys. Pastebime, jog žmonės išbando naujus skonius ir marinatus, taip pat daugiau kepa daržovių, žuvies, jūros gėrybių. Itin populiari paukštiena, tačiau lyderio pozicijų neapleidžia ir tradiciniai šašlykai. Galime manyti, jog grilio kepimas – tapo vienu iš pagrindinių mūsų pirkėjų laisvalaikio praleidimo būdų, kadangi, esant geriems orams ar atėjus savaitgaliui, fiksuojame pakilusius grilio reikmenų, jau paruoštų kepimui, marinuotų produktų pardavimus“, – pasakoja Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Barbekiu yra puikus tuo, jog kepti galite bet kur ir bet kada, naudodami įvairias priemones. Tačiau svarbiausi principai išlieka tie patys: ugnis, karštis, mėsa ir laikas – tai viskas ko reikia puikiam grilio patiekalui paruošti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Įsiutintas tėvas prabilo apie dvigubus standartus: valstybei moki sąžiningai, o ji sudaužo vaiko atostogų viltis (25)

Garantijos, kad labai skubiai prireikus paso, jis bus pagamintas per vieną dieną, niekas nebeteikia,...

Infektologė išvardino lemtingas klaidas, kada gripas tampa mirtinais spąstais (4)

Penktą ir šeštą šių metų savaitę Lietuvoje sergamumas grip u ir ūmiomis viršutinių...

Įtariama, kad Santaros klinikų atstovai reikalavo atlygio dėl itin stambių viešųjų pirkimų papildyta Santaros klinikų komentaru (519)

Virš Santaros klinikų pakibo rimtas galimos korupcijos šešėlis. Pareigūnai įtaria, kad klinikų...

Ušackas: turime suprasti, kad mes Rusijos nepakeisime (230)

Buvęs Europos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas , kalbėdamas apie vykstančias diskusijas...

Uždaryta automagistralė Kaunas–Klaipėda: apvirtęs miškavežis užtvėrė kelią nukreipiamas eismas per Žemaičių pl. (42)

Trečiadienį Tauragės policija pranešė, kad automagistralėje Kaunas–Klaipėda, netoli...

Net ir be dviejų žaidėjų likę turkai nebijo „Žalgirio“: norime revanšo ir pergalės (4)

Keturios pergalės iš eilės, tarp jų – prieš Eurolygos čempioną Stambulo „Fenerbahče“...

Nelįsk į uodegą valdžiai – pasidaryk pats: dvilypės reputacijos rajone kurs kultūros centrą (1)

Alternatyvios muzikos ir meno bendruomenės planuose – koncertų ir parodų salės, muzikos įrašų...

Po Krymo aneksijos JAV kūrė slaptą karo su Rusija planą (57)

Po Krymo aneksijos Jungtinės Valstijos kūrė slaptą karo su Rusija planą. Tai atskleidė buvęs...

Deividas Meškauskas sportinius šokius iškeitė į operos sceną

Šiandien dažnai girdime ir matome dainuojančius šokėjus, ar šokančius dainininkus, tačiau tai...

Ekonomikos mokytojai: tėvai vengia su vaikais kalbėti apie pinigus (10)

Tyrimai rodo, kad lietuvių – tiek moksleivių, tiek suaugusiųjų – ekonomikos ir finansinio...