Štai keletas įdomių faktų apie grikius.

1. Grikiai – labai maistingos kruopos. Grikių miltuose apie 13 procentų sudaro baltymai, taip pat gausu augalinių riebalų, kalcio, magnio, fosforo, ląstelienos, citrinų bei obuolių rūgšties. Šie miltai ypatingai turtingi organizmui itin svarbia geležimi.

Taip pat juose yra B grupės vitaminų ir kraujagyslių sieneles stiprinančio rutino. Be to, lyginant su kitomis kruopomis, grikiuose kur kas mažiau angliavandenių, todėl grikių miltų gaminiai laikomi dietiniais.

2. Augdami grikiai yra visiškai nereiklūs dirvožemiui, todėl nereikalauja jokių cheminių medžiagų. Taigi, gaunasi ekologiškas produktas. Grikių miltai taip pat puikiai laikosi, kadangi juose esantys riebalai yra atsparūs oksidacijai.

3. Istoriškai susiklostė, kad grikiai turi keletą „vardų“. Grikių tėvynė yra Indija ir ten jie vadinami „juodaisiais ryžiais“. Manoma, kad į Europą jie atkeliavo per totorų-mongolų invaziją, iš čia kilęs dar vienas jų pavadinimas „tatarka“.

Prancūzai, ispanai ir portugalai kažkada vadino juos arabų grūdais, o italai ir graikai – turkų grūdais. Žodis „grikis“ tikriausiai yra slaviškos kilmės, nuo žodžio „Graikija“, mat į slavų kraštus VII amžiuje jie buvo gabenami iš Bizantijos. Kita versija skelbia, kad iš pradžių grikius šalia vienuolynų augino graikų vienuoliai.

4. Grikių miltus galima susimalti ir namuose. Tam geriau tinka grūsti grikiai, tačiau galima naudoti ir kruopas. Užpilkite jas vandeniu, pamaišykite ir išrankiokite viską, kas išplauks į paviršių. Vandenį nupilkite ir procedūrą pakartokite iš naujo. Tada kruopas išdžiovinkite, sumalkite kavamale, o gautus miltus persijokite.

5. Grikių miltai nuo mums įprastų kvietinių skiriasi rupumu, be to, juose nėra glitimo. Todėl kažką iškepti vien iš grikių miltų nepavyks. Verčiau sumaišykite juos su kvietiniais kiltais santykiu 4:1, įberkite saulėgrąžų ar skaldytų riešutų. Iš tokių miltų iškepsite puikaus aromato ir skonio duoną. Dar kaip „tvirtiklį“ galite panaudoti tarkuotą moliūgą ar morką – iškepsite puikius blynus.

6. Iš grikių miltų kepami pyragai, gaminami makaronai, verdamos košės, kisieliai ir užpilai. Tirštoms sriuboms grikių miltai suteikia malonų aitroką skonį. Labai skainios grikių miltų bandelės su riešutais ar blynai su daržovių ar mėsos įdarais. Grikių miltais galima apibarstyti paruoštus patiekalus. Jeigu reikia kažką apvolioti džiūvėsėliuose, o jų neturit – puikiai tiks grikių miltai.

Grikių sriuba su bulvių kukulaičiais

Jums reikės:

2,5 l daržovių ar vištienos sultinio
250 g austrių grybų
8 valgomųjų šaukštų grikių miltų
1 morkos
1 svogūno
2 valgomųjų šaukštų grietinėlės
2 didelių bulvių
pusės bulgariško pipiro
2 lauro lapelių
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
druskos ir pipirų

Gaminimas:

1. Morką sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite – viską patroškinkite su aliejumi.

2. Sultinį užvirkite, supilkite pusę grikių miltų. Suberkite nuplautus ir susmulkintus grybus. Sudėkite patroškintas morkas ir svogūną. Įmeskite lauro lapelius, smulkiai supjaustytą bulgarišką pipirą. Paskaninkite druska ir pipirais. Kai sriuba kiek sutirštės, ugnį sumažinkite.

3. Atskirame puode išvirkite bulves. Nupilkite vandenį, bulves sugrūskite. Supilkite grietinėlę ir likusius grikių miltus. Viską gerai išminkykite ir formuokite nedidelius kukulaičius. Juos atsargiai sumeskite į sriubą ir pavirkite dar penkias minutes.

Grikių sausainiai su riešutais

Jums reikės:

150 g grikių miltų
100 g bet kokių smulkintų riešutų
1 kiaušinio
125 g sviesto
150 g cukraus
2 valgomųjų šaukštų vandens
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimas:

1. Sviestą ištrinkite su cukrumi. Įmuškite kiaušinį. Suberkite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ir įpilkite du valgomuosius šaukštus vandens. Viską gerai išmaišykite. Turi gautis tiršta vientisa masė.

2. Suformuotus sausainius dėkite ant riebalais išteptos skardos. Kepkite 15-20 minučių 180 laipsnių karščio orkaitėje.

Grikių kisielius

Jums reikės:

3 valgomųjų šaukštų grikių miltų
200 ml šalto vandens
1 l verdančio vandens
1 valgomo šaukšto medaus
1 cinamono lazdelės

Gaminimas:

1. Miltus suberkite į šaltą vandenį, išmaišykite.

2. Puode užvirkite litrą vandens, supilkite subrinkusius grikių miltus. Įdėkite medų bei cinamono lazdelę ir ant nedidelės ugnies maišydami virkite dešimt minučių.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)