aA
Kartais rinkdamiesi mėsą sudvejojame, kuri iš jų skanesnė bei naudingesnė tiek senam, tiek ir labai jaunam organizmui. Dietologų nuomone, kiekvienoje mėsoje yra žmogui reikalingų medžiagų, tačiau pati vertingiausia yra jaunų triušių mėsytė.
© Shutterstock nuotr.

Ši mėsa laikoma dietine, be to, vadinama čempione pagal joje esančių baltymų kiekį. Triušienoje yra net 21 proc. žmogui būtinų baltymų, čia ji lenkia net vištieną, nuo seno vertintą kaip dietinę. Be to, šios mėsos baltymų žmogaus organizmas įsisavina net 90 proc., tuo tarpu jautienos baltymų tik 60 proc.

Triušiena riebesnė nei vištiena, bet joje labai mažai cholesterolio ir gausu naudingų organizmui polinesočiųjų rūgščių omega-3.

Triušienoje yra daugiau vitaminų ir mineralų nei kitose mėsos rūšyse. Joje yra vitaminų B6, B12, PP, daug geležies, fosforo ir kobalto, nemažai mangano, floro ir kalio. Didžiulis šios mėsos pliusas yra tai, kad joje nėra alergenų. Todėl ji rekomenduojama net labai mažiems vaikams.

Dažniausiai triušis sukapojamas gabalais ir troškinamas su visais kaulais. Labai gerai prieš troškinant triušį apkepti svieste su aliejumi, nes vien tik sviestas ima greitai degti.

Galima visą triušį kepti orkaitėje. Galima atskirti mėsą nuo kaulų ir gaminti kepsnius, bet išpjaustyti triušio filė nėra taip lengva kaip, pavyzdžiui, vištienos.

Verta žinoti:

Pagrindinė taisyklė, gaminant triušieną, - mėsą reikia mirkyti 6-10 valandų. Tam naudojamas šaltas vanduo ir actas (šaukštelis litrui vandens) arba pienas. Jeigu mirkote vandenyje, jį periodiškai reikia keisti. Po tokios “procedūros” mėsa tampa minkšta ir nebeturi specifinio kvapo.

Grietinėlėje troškinta triušiena su rozmarinu

Reikės:

1 kg triušienos,
200 g neriebios grietinėlės
2 svogūnų,
3 morkų,
3 šakelių rozmarino,
3 skiltelių česnako,
druskos, pipirų, aliejaus – pagal skonį.

Triušį supjaustykite gabalais. Svogūną supjaustykite smulkiai, morką sutarkuokite stambiai. Mėsą apkepkite aliejuje. Suberkite svogūnus ir truputį patroškinkite. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite morkas. Sudėkite rozmariną, viską gerai išmaišykite, pagardinkite prieskoniais, įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite 20 min. Po to sudėkite česnaką ir supilkite grietinėlę. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 30-40 min.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aistros dėl vaikų paėmimų nerimsta: tėvų forumas reikalauja atšaukti įstatymą (69)

Seime ir toliau narstoma vaiko teisių apsaugos reforma. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija...

„Mirusios“ trenerių draugystės fone Valančiūnas pažvelgė į skaudžiąją NBA realybės pusę

Kyle‘as Lowry ir Jonas Valančiūnas kartu sudėjus praleido net dvylika metų tobulėdami savo...

Cukriniu diabetu suserga ne tik nutukę ir pasyvūs žmonės: Aistė papasakojo, kaip 18 metų gyvena su šia liga

Kas antras pasaulyje diabetu sergančiųjų žmonių nežino, kad turi šią ligą. Lietuvoje...

Didžioji Lietuvos nelaimė: ar demografinę duobę padės užpilti statybininkai iš Ukrainos? (262)

Lietuvoje nebeliko ir 2,8 mln. gyventojų – liūdnai skelbia statistikos duomenys. Kiti...

Užkalnis. Kaip apsupti save protingais žmonėmis (105)

Kodėl reikėtų taip elgtis? Su kvailiais artimoje aplinkoje juk lengviau? Jie mažiau kritiški,...

Guogos pastaba „Žalgiriui“: pirmoje vietoje turi būti rinktinė (62)

Vilniaus „Ryto“ klubo oficialiai svetainei interviu davęs klubo prezidentas Antanas Guoga...

Namas – tarsi įgyvendinta svajonė: užburiantys pakrantės vaizdai leidžia jaustis kaip amžinose atostogose (1)

Yra labai nedaug vietovių, kurios turi didelei aglomeracijai būdingą tankumo, aukštos kokybės...

Vaikas serga: kas geriau – imti nedarbingumo pažymėjimą ar dirbti namie? (7)

Beveik pusė šalies darbuotojų, kurie turi vaikų ar artimųjų priežiūros pareigų, prireikus...

Naglis Šulija pažvelgė į planetų išsidėstymą: krizė gali būti ne už kalnų (27)

Finansų krizė jau ne už kalnų, tačiau dar turime laiko jai pasiruošti, sako astrologas Naglis...