Kartais rinkdamiesi mėsą sudvejojame, kuri iš jų skanesnė bei naudingesnė tiek senam, tiek ir labai jaunam organizmui. Dietologų nuomone, kiekvienoje mėsoje yra žmogui reikalingų medžiagų, tačiau pati vertingiausia yra jaunų triušių mėsytė.
© Shutterstock nuotr.

Ši mėsa laikoma dietine, be to, vadinama čempione pagal joje esančių baltymų kiekį. Triušienoje yra net 21 proc. žmogui būtinų baltymų, čia ji lenkia net vištieną, nuo seno vertintą kaip dietinę. Be to, šios mėsos baltymų žmogaus organizmas įsisavina net 90 proc., tuo tarpu jautienos baltymų tik 60 proc.

Triušiena riebesnė nei vištiena, bet joje labai mažai cholesterolio ir gausu naudingų organizmui polinesočiųjų rūgščių omega-3.

Triušienoje yra daugiau vitaminų ir mineralų nei kitose mėsos rūšyse. Joje yra vitaminų B6, B12, PP, daug geležies, fosforo ir kobalto, nemažai mangano, floro ir kalio. Didžiulis šios mėsos pliusas yra tai, kad joje nėra alergenų. Todėl ji rekomenduojama net labai mažiems vaikams.

Dažniausiai triušis sukapojamas gabalais ir troškinamas su visais kaulais. Labai gerai prieš troškinant triušį apkepti svieste su aliejumi, nes vien tik sviestas ima greitai degti.

Galima visą triušį kepti orkaitėje. Galima atskirti mėsą nuo kaulų ir gaminti kepsnius, bet išpjaustyti triušio filė nėra taip lengva kaip, pavyzdžiui, vištienos.

Verta žinoti:

Pagrindinė taisyklė, gaminant triušieną, - mėsą reikia mirkyti 6-10 valandų. Tam naudojamas šaltas vanduo ir actas (šaukštelis litrui vandens) arba pienas. Jeigu mirkote vandenyje, jį periodiškai reikia keisti. Po tokios “procedūros” mėsa tampa minkšta ir nebeturi specifinio kvapo.

Grietinėlėje troškinta triušiena su rozmarinu

Reikės:

1 kg triušienos,
200 g neriebios grietinėlės
2 svogūnų,
3 morkų,
3 šakelių rozmarino,
3 skiltelių česnako,
druskos, pipirų, aliejaus – pagal skonį.

Triušį supjaustykite gabalais. Svogūną supjaustykite smulkiai, morką sutarkuokite stambiai. Mėsą apkepkite aliejuje. Suberkite svogūnus ir truputį patroškinkite. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite morkas. Sudėkite rozmariną, viską gerai išmaišykite, pagardinkite prieskoniais, įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite 20 min. Po to sudėkite česnaką ir supilkite grietinėlę. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 30-40 min.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Alfa vyras“ merginas viliojo apsimesdamas fotografu: jos nepastebėjo svarbios detalės (80)

Anksčiau „Alfa vyro“ mokymais pagarsėjęs Airinas Arutiunianas liepos 12 d. sulaikytas už...

Po susitikimo su Putinu Trumpas įvarė save į kampą: Senatas jau ėmėsi veiksmų (117)

Jungtinės Valstijos Rusijai reikalingos kaip priešas, juolab kad tai idealus priešas, teigia...

Vilniuje – dar viena masinė avarija, pranešama apie prispaustus žmones

Sostinėje, Kirtimų g., penktadienio pavakarę susidūrė šešios transporto priemonės.

Nuo Kremliaus propagandistės iki Lietuvos šnipės: rusę įtaria dvigubu žaidimu (131)

Kaliningrade sulaikyta ir į Maskvą nuskraidinta rusė, kaltinama valstybės išdavimu – įtariama,...

Vokietijoje – incidentas autobuse: skelbiama, kad sužeista mažiausiai 14 žmonių (44)

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad išpuolyje Vokietijos šiauriniame mieste Liubeke buvo...

Kazachstane – olimpinio prizininko žudiko medžioklė: nurodymus dalina Nazarbajevas (1)

Sukrėstas Kazachstanas ir visas dailiojo čiuožimo pasaulis lieja ašaras dėl vagių viduryje...

Itin judrioje sostinės vietoje įvyko masinė avarija (36)

Penktadienio pavakarę sostinėje, Geležinio Vilko gatvės tunelyje po Seimu, įvyko masinė...

Vienas garsiausių Lietuvos nusikaltėlių Zamolskis pradėjo bado streiką – negeria net vandens (63)

Lietuvos pilietis Romas Zamolskis , 2016 metų rugpjūtį nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme...

Po kritikos dėl alinamos meškos sulaukusiam cirkui Klaipėdoje – specialistų patikrinimai politikai rodo valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus (45)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba žada patikrinti informaciją, kad cirko pasirodymo...

Neįprasti šašlykų marinatai, kurie nustebins net visko ragavusius (15)

Šiltuoju sezonu nuo smagaus ir jaukaus pasibuvimo gamtoje neatsiejamas ir mėsos ant griliaus...