„Šiuo metu ypač daug žmonių ieško būdų, kaip pagerinti, pakeisti, koreguoti savo mitybą, įpročius. Tai tapo mada ir tuo galima tik pasidžiaugti“, sako Gražina Gum, pristatydama savo receptų knygą „Super Desertai“.
© Asm. albumo nuotr.

Net ir bandydami laikytis sveikos mitybos, kartais norime pasigardžiuoti ir saldumynais, kurie, sakoma, tikrai nėra sveikas maistas. Tiesa, gera žinia saldumynų mėgėjams yra ta, kad galima pagaminti sveikesnį gardumyną sau ir savo šeimai.

„Parašyti šią knygą planavau gana ilgai. Kai prieš dešimt metų pradėjau desertus ir tortus ruošti netradiciškai – nekepdama, nenaudodama kepiniams skirtų miltų, baltojo cukraus, kepimo miltelių ir jokių sintetinių priedų, pastebėjau, kad skonis pralenkė įprastinius – visi, kas juos ragaudavo (ir ragauja dabar), negaili pagyrų. Taigi nutariau pasidalyti savo patirtimi su Jumis, paraginti išbandyti kažką nauja“,- sako Gražina Gum.

Daug kam netikėta, kad iš tokių žinomų ingredientų galima sukurti kažką unikalaus, išskirtinio, ir, o tai ypač svarbu, nesugadinant produktų, kuriuos užaugino gamta. Pakanka tik mokėti juos derinti, suteikti tekstūrą, skonį, suformuoti vis kitokią išvaizdą. Taip gimsta savitas stilius.

Gamta dovanoja tikrus, nesugadintus produktus. Tad rinkimės juos ir būkim sveikesni.

Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu

Gražina Gum išleido sveikų desertų knygą
© grazinagum.lt

Tikras kalėdinis, šventėmis kvepiantis pyragas pravers ne tik žiemos švenčių metu.

Įvairių prieskonių kvapnus derinys suteikia gardumynui ryškų ir šiltą skonį.

Jums reikės:

250 g graikinių riešutų
250 g migdolų riešutų
100 g ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus
5 šaukštų medaus
½ šaukštelio vanilės arba 0,5 vanilės ankšties
1 šaukštelio gvazdikėlių
2 šaukštelio cinamonų
1,5 šaukštelio imbierų miltelių
1 šaukštelio kardamonų
1 šaukštelio muskato riešutų
150 g datulių pastos

Obuolių sluoksniui

500 g antaninių obuolių
2 šaukštelių cinamono
100 g medaus

Vaniliniam užpilui

200 g anakardžių riešutų
100 g medaus
1,5 šaukštelio vanilės arba vanilės ankšties
1 šaukštelio cinamonų
100 ml vandens

Pyrago gaminimas:

Porą valandų mirkytus riešutus sumalame iki ryžių grūdelių didumo (malti tinkama daržovių pjaustyklė su S formos peiliuku) Tada beriame į dubenį ir gerai sumaišome su kitais ingredientais.

Tada ruošiame obuolių sluoksnį. Obuolius smulkiname pjaustykle arba peiliu pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstome cinamonu ir sumaišome su medumi.

Tinkama šiam pyragui forma būtų kvadratinė ir aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuojant pyragą, išklokite pasirinktą formą maistine plėvele. Taip bus lengva išimti pyragą.

Tada sluoksniais dedame 3-4 cm. riešutų masę ir obuolių sluoksnį, tada vėl riešutinį sluoksnį. Paruoštą sluoksniuotį dedame į šaldytuvą valandai.

Vanilinis užpilas:

Užpilui skirtus komponentus dedame į trintuvą ir plakame iki vientisos ir purios konsistencijos. Patiekiant, pyragą pjaustome riekelėmis, dedame į desertinę lėkštutę, apipilame vaniliniu užpilu. Šaldytuve laikyti galite iki 3-4 parų.

Nepamirštamų ir kvapnių švenčių!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Analizė parodė žiaurią realybę: tai, kas vyksta Lietuvos ligoninėse, netelpa į jokius rėmus (387)

Apie darbo vietų ir gydymosi paslaugų išsaugojimą regionuose garsiai kalbantys politikai dėl...

Netikėtas inspektorių reidas prekybos centre: svorį ant pakuotės atitiko ne visos prekės (88)

Vasarą galima pavadinti tikru ledų karštinės sezonu. Tačiau ar tikrai nusipirkus tam tikro...

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: turėjau išmokti savo ateitį kurti pati (119)

Skvarbus žvilgsnis. Koncentracija. Tikslios mintys. Puikiai valdomos emocijos. Taip užsienio...

Putinas pripažino siūlęs Trumpui sandėrį dėl Ukrainos gali sukelti audrą Europoje (395)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas , pasak naujienų agentūros „Bloomberg“ šaltinių,...

Kelionė iš poliklinikos į ligoninę: nesuprantu, kaip galima švaistytis privačiais paciento duomenimis (5)

Ar galime ramia širdimi patikėti savo asmens duomenis gydymo įstaigoms? Tokį klausimą kelia...

Ukrainiečiai automobilius graibsto net iš metalo supirkėjų (83)

„Parduoti galima viską, kas dar kruta“, - juokiasi Kauno automobilių turgaus vadovas...

71-erių milijonieriaus Stasio Brundzos žmona kreipėsi į teismą dėl skyrybų (126)

Verslininkas, automobilių kolekcionierius, buvęs garsus lenktynininkas bei politikas Stasys Brundza...

Išrinkite, kuris Lietuvos paplūdimys yra pats geriausias

Naujienų portale DELFI vyksta unikalus projektas: „ 100 žingsnių per Lietuvą “, kurio metu...

Dažnos ligos simptomus pastebi, bet nekreipia dėmesio: specialistės įvardijo pasekmes ir būdą išvengti vis dažniau kamuoja ir jaunus (6)

Viena dažniausių ligų – arterinė hipertenzija , sako vaistininkė Jurgita Laskauskaitė ....

Ilgai lauktas specialistės verdiktas: ar galima agurkus ir pomidorus valgyti kartu? (12)

Besidžiaugiant savuose šiltnamiuose užsiaugintomis šviežiomis daržovėmis vis netyla diskusijos...