Kodėl šis patiekalas tik dabar atsirado mūsų blog’e, negaliu pasakyt, bet tiesiog sekmadienio pietums užsinorėjau kažko šilto, minkšto ir labai sotaus. Būkit kantrūs gamindami šį patiekalą, nes jam paruošti prireiks laiko, kol galėsite skanauti.

Musakai paruošti reikės (4-6 asmenims):

2 didelių bulvių
2 raudonųjų svogūnų
2 skiltelių česnako
1 baklažano
1 cukinijos
500 g maltos jautienos
po 1/2 a.š. malto cinamono ir gvazdikėlių
1 skardinės smulkintų pomidorų
100 g sviesto
100 g miltų
750 ml pieno
2 kiaušinio trynių
2 saujų tarkuoto kietojo sūrio
muskato riešuto
šviežio arba džiovinto čiobrelio
alyvuogių aliejaus
druskos ir juodųjų pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių karščio ir pasiruoškite kepimo indą (apie 20×30 cm ir 10 cm aukščio), pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Pirmiausia supjausčiau bulvės bei vieną svogūną griežinėliais gerai apibarsčiau čiobreliu, druska, juodaisiais pipirais, alyvuogių aliejumi ir kepiau 20 minučių.

Po 20 minučių ant viršaus sudėjau taip pat griežinėliais supjaustytą baklažaną (lygiai taip pat prieš tai apšlaksčiau aliejumi, užbėriau čiobrelio, druskos ir juodųjų pipirų), kepiau 20 minučių.

Vėl po 20 minučių sudėjau griežinėliais supjaustytą cukiniją (lygiai taip pat prieš tai apšlaksčiau aliejumi, užbėriau čiobrelio, druskos ir juodųjų pipirų), kepiau 20 minučių.

Tuo tarpu ruošiau mėsą ir bešamelio grakišką variantą.

Mėsos paruošimas. Keptuvėje pakaitintame alyvuogių aliejuje pakepinau vieną smulkintą raudonąjį svogūną, 2 skilteles česnako, kepiau kol svogūnai gražiai parudavo, įbėriau cinamoną ir gvazdikėlius, gerai išmaišiau, tuomet sudėjau maltą jautieną, pakepinau keletą minučių ir sudėjau konservuotus pomidorus, kepiau ant vidutinės temperatūros apie 10 minučių, kol mėsos padažas pradėjo tirštėti.

Padažo ruošimas. Keptuvėje išlydžiau sviestą, sudėjau miltus ir pakepinau, tuomet pamažu pyliau pieną (dalimis, visą pieną supyliau per 7 kartus). Gaminant padažą svarbu neskubėti, įpylus dalį pieno, gerai išmaišyti, kad miltai brinktų pamažu. Kai padažas pasidarė kreminis ir tirštokas palikau kartas nuo karto maišant ant vidutinės ugnies kol pradėjo kilti burbuliukai. Nuėmus nuo kaitros subėriau saują kietojo sūrio, įtarkavau 1/4 a.š. muskato riešuto, įmušiau kiaušinio trynį, viską gerai išmaišiau, pagardinau druska ir pipirais.

Po 20 minučių po cukinijos sudėjimo, ištraukiau kepimo skardą ir sudėjau mėsos padažą (pagaminus baltąjį padažą įdėkite jo porą šaukštų į mėsos padažą), tada ant viršaus paskirsčiau tolygiai baltąjį bešamelio padažą. Ant viršaus užbarsčiau saują kietojo sūrio ir kepiau orkaitėje apie 25 minutes, kol viršus gražiai apskrudo.