aA
Konkurso „Mano šiaurietiškas receptas“ nugalėtoju tapo kaunietis Renaldas Mačiulaitis. Finaliniame konkurso renginyje jis nurungė savo konkurentus, pagaminęs lašišos ir ožkos pieno sūrio užkepėlę su melionų ir aitriųjų pipirų salotomis.
Konkurso nugalėtojai: R.Mačiulaitis, R.Šniolienė, E.Žaliukas
© Organizatorių archyvas

„Šį receptą sugalvojau pats, mėgstu namuose eksperimentuoti tuo, ką turiu šaldytuve. Kadangi šiauriečiai yra minimalistai, patiekalą sukūriau gana paprastą, be daug sudėtinių dalių. Paaiškėjo, jog tai buvo teisingas pasirinkimas“, - džiaugėsi laimėtojas.

Iš viso konkurse varžėsi daugiau nei 50 šiaurietiškos virtuvės receptų, kuriuos atsiuntė virėjai mėgėjai iš įvairių Lietuvos regionų. Trijų geriausių receptų autoriai buvo pakviesti pagaminti savo sukurtus patiekalus. Juos vertino komisija, kuriai vadovavo virtuvės meistras Michael Bjorklund, geriausias Suomijos (1997 m.) ir Švedijos virėjas (2000 m.) bei „Naujojo Šiaurės maisto“ ambasadorius.

1 vieta: lašišos ir ožkos pieno sūrio užkepėlė su melionų ir aitriųjų pipirų salotomis, Renaldas Mačiulaitis.

Reikalingi produktai 2 porcijoms:

- 4 nedidelės bulvės;
- lašišos filė ~150g;
- ožkos pieno sūris ~100g;
- krapai;
- fermentinis sūris;
- kiaušinis;
- druska, juodieji pipirai, raudonėlis, pienas;

Salotoms:

- geltonasis melionas;
- "Iceberg" salotos;
- šviežias aitrusis pipiras (čili pipiriukas);
- žalioji citrina, citrina.

Gaminimo eiga:

Priklausomai nuo užkepėlės indo ir gaminamo kiekio, produktų kiekis gali kisti, tačiau gaminimo principas išlieka tas pats. Užkepėlės indo dugnas klojamas šiek tiek storesniais griežinėliais pjaustytomis bulvėmis (kituose sluoksniuose turėtų būti ploni griežinėliai), tada klojami lašišos filė gabaliukai, vėl bulvės, smulkinti krapai, vėl bulvės, ožkos pieno sūrio gabaliukai, ir užbaigiama sluoksniuoti bulvėmis. Tuomet pilame kiaušinio ir pieno plakinį, pagardintą druska, pipirais ir raudonėliu. Šis mišinys gali būti pakeistas grietinėle. Ant viršaus dedame fermentinį sūrį ir pašauname į orkaitę (~200C), kepame 25-30 min.

Ruošiame salotas: smulkiomis juostelėmis pjaustome salotas, stambiais gabaliukais - melioną ir susmulkintą čili pipiriuką, paskaniname juodaisiais pipirais ir žaliosios citrinos sultimis. Salotas patiekiame kartu su užkepėle.

2 vieta: elnienos kepsnys su marinuotais grybais, Evaldas Žaliukas.

Dviems porcijoms reikės:

- kepsniui: 300 g elnienos kumpio ar išpjovos (galima naudoti jautienos kumpį ar išpjovą), 2 šakelių šalavijo, 2 šakelių rozmarino, 4 šakelių čiobrelių, 2 valg. šaukštų medaus, 0,5 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų grūdelių,  0,5 arbatinio šaukštelio baltųjų pipirų grūdelių, 0,5 arbatinio šaukštelio žaliųjų pipirų grūdelių

- garnyrui: 6 mažų morkų, 2 nedidelių mėlynųjų svogūnų, 200-250 g žiedinio kopūsto, 70-80 g žaliųjų salierų lapkočių, 70-80 g šviežių špinatų, 2 valgomųjų šaukštų marinuotų kelmučių (voveraičių), 50 ml alyvų aliejaus, 100 ml grietinėlės.

- padažui: 100 ml mėsos sultinio, 1 valg. šaukšto medaus, 0,5 stiklinės spanguolių (galima naudoti bruknes). Papuošimui naudosime gražgarstę (galima keisti špinatais ar kitomis salotomis) ir marinuotais grybais.

Įkaitiname keptuvę, patepame aliejumi, dedame rozmarino, čiobrelio, šalavijo šakeles, nuluptus ir perpjautus skersai svogūnus, dedame visą mėsos gabalą ir kepame ant vidutinės ugnies po 3-4 minutes iš abiejų pusių.

Apkeptą mėsą vyniojame į foliją, greta dedame svogūnus, rozmarino, čiobrelio, šalavijo šakeles ir pašauname į įkaitintą orkaitę iki 220 C. Kepame 20 min.

Sausoje keptuvėje kaitiname pipirų grūdelius, po to juos grūdame grūstuvėje ir sumaišome su dviem šaukštais lydyto medaus. Išvyniojame mėsą iš folijos ir aptepame pipirų medaus mišiniu. Kepame dar 10 minučių. Pasūdytame verdančiame vandenyje atskirai apverdame žiedinį kopūstą, morkas, saliero lapkočius. Verdančiu vandeniu nuplikome špinatų lapus. Apvirusį žiedinį kopūstą ir salierų lapkočius dedame į atskirą puodą, sukrečiame špinatus ir užpilame grietinėle, kaitiname iki užvirimo, tada sutriname blenderiu iki vientisos masės.

Kaitiname mėsos sultinį. Spanguolės nuplikomos verdančiu vandeniu, pertrinamos per sietelį bei sudedamos į mėsos sultinį. Įdedamas šaukštas medaus ir verdama ant lėtos ugnies, kol padažas pradės tirštėti. Jei norime intensyvesnio skonio, galima į padažą įpilti vyno. Daržovių tyrę dedame į lėkštę, ant jos dėliojame apvirtas morkas, ant gražgarstės lapų dedame marinuotus grybus. Mėsą pjaustome maždaug 1 cm storio riekutėmis ir po tris riekeles dedame į lėkštę greta daržovių tyrės, užpilame padažu.

Skanaus!

3 vieta: kepta lašiša su bruknėmis ir bulvių-brokolių garnyru, Renata Šniolienė.

Dviem porcijoms:

- 2 atvėsintos lašišos didkepsniai;
- 3 vidutinės bulvės;
- nedidelis brokolis;
- 50 g sviesto;
- šlakelis aliejaus;
- sauja bruknių;
- 1 konservuota kriaušė;
- 50 g brendžio;
- druskos bei prieskonių žuviai.

Prieskonius, druską ir šlakelį aliejaus gerai išplakame ir mišiniu aptepame lašišos gabalus. Paliekame marinuotis. Užverdame garinį puodą, į vandenį dedame skustas ir nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, į sietą - brokolius. Brokoliams pradėjus tamsėti, nuimam nuo garų, bulves gerai išverdam.

Kol verda bulvės, keptuvėje įkaitiname nedidelį kiekį aliejaus ir dedame lašišos gabalus. Kepame neuždengtus apie 5 min. Tuo metu blenderiu suplakame bruknes su brendžiu ir supjaustyta konservuota kriauše, atidedam į šoną. Apverčiam lašišą. Toliau į karštas bulves dedame sviestą, porą šaukštų riebios grietinės, beriame brokolius, žiupsnelį druskos ir blenderiu suplakame iki vienalytės masės.

Pateikimas: didelės lėkštės dugną užpildome bulvių-brokolių tyre, per vidurį dedame lašišos gabalą ir užpilame bruknėmis. Skanaus!

Konkurso finale dalyvavusiam virtuvės mėgėjų trejetukui iš Kauno, Panevėžio ir Vilniaus atiteko prekybos tinklo „Prisma“, draudimo bendrovės „Gjensidige“ ir bendrovės „Santa Maria“ įsteigti prizai.

4-10 vietos (ne prioriteto tvarka):

Norvegiška žuvienė, Helena Jagello.
Strimelių kotletai su troškintais svogūnais, Mindaugas Račkauskas.
Upėtakio gabaliukai medaus-garstyčių marinate su svieste keptais obuoliais ir rozmarinu, Renaldas Mačiulaitis.
Žuvis su riešutais ir špinatais, Jūratė Naujalytė.
„Šiaurinės gniūžtės”, Artūras Povilenskas.
Skandinaviški barščiai, Svetlana Ablamonova.
Trisluoksnis rudens pyragas, Vita Baubinaitė.

Šis konkursas - viena iš projekto „Šiaurės skonis“ dalių. Projektu siekiama pristatyti Šiaurės šalių maistą, palyginti šiaurietiškas ir lietuviškas virtuves, aptarti maisto vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje ir paskatinti žmones gaminti kuo įvairesnį ir įdomesnį maistą. Projektą organizuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Globos namuose augančių vaikų seserys šaukiasi pagalbos: juos nori atskirti ir išvežti į užsienį (11)

„Jie nenori būti įvaikinti į užsienį ir išskaidyti po vieną, po du“, – teigė su DELFI...

Pasiūlymas uždirbti 2 tūkst. eurų atsirūgo: darbdavys nemoka pinigų, grasina susidoroti (10)

Į DELFI redakciją kreipėsi darbuotojas Marius (vardas pakeistas – DELFI), kuriam darbdavys neva...

Lenkijos dovanėlė JAV: „Huawei“ šnipinėjimo byla atveria kelią naujam Varšuvos paktui (4)

Lenkija neseniai įteikė Jungtinėms Valstijoms dovanėlę šalies byloje prieš Kinijos...

Apsipirkti prekybos centre reikės naujų įgūdžių: laukia didelės naujovės (461)

Nuo investicijų į savitarnos kasas iki naujos internetinės prekybos platformos - taip didieji...

Jastramskis: Skvernelis gali sumaišyti kortas Nausėdai, nes kur du – trečias nereikalingas (481)

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis Prezidento rinkimuose. Kokios jo...

Teismas nusprendė: Naujosios Zelandijos pora į gimtinę grįžo be 9-metės (1368)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą tarptautinio įvaikinimo...

Orai: savaitės pabaigoje nieko naujo (4)

Penktadienį per Lietuvą slinks dar vienas nedidelis žemo slėgio sūkurys.

Dakare – iškilmingai apdovanoti pasiekę finišą, o lietuviai prieš šventę spėjo nuveikti gerą darbą papildyta 04.38 (6)

Dakaras nėra užbaigtas, kol jo dalyvis nepravažiuoja pro finišo arką. Tokia procedūra...

Įspūdingą Sabonio seriją nutraukę „76ers“ iškovojo triuškinamą pergalę Indianapolyje

NBA pirmenybėse vieną skaudžiausių sezono pralaimėjimų patyrė Indianos „Pacers“ (29-15)...

Kelininkai skelbia ekstremalią padėtį – dauguma kelių tapo neįveikiamais (219)

Permainingos oro sąlygos Lietuvoje negaili iššūkių – rajoniniai keliai dėl spustelėjusio...