Marinatas – pats geriausias būdas skaniai paruošti mėsą ar žuvį poilsiui ant kepsninės grotelių ar akistatai su iešmais. Kartais pakanka mėsą ar žuvį pamarinuoti vos kelias valandas, būna ir taip, jog tenka apsišarvuoti kantrybe ir palaukti mažiausiai per naktį. Jeigu laiko trūksta, pasistenkite mėsą ar žuvį vienumoje su marinatu palikti bent pusvalandžiui.
© Shutterstock nuotr.

Pateikiame net kelis itin gardžių marinatų receptus.

Pats paprasčiausias marinatas mėsai

Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos arba žaliosios citrinos sultis, išspauskite kelias skilteles česnako – viską labai gerai išmaišykite. Šis marinatas puikiausiai tinka tiek žuviai, tiek jūros, gėrybėms, tiek mėsai –svarbiausia leiskite pasimarinuoti bent jau valandą.

Citrinos ir rozmarinų marinatas

Smulkiai tarkuotą vienos didelės citrinos žievelę sumaišykite su 1 citrinos sultimis, 2 valgomaisiais šaukštais smulkiai supjaustyto žalio rozmarino ir 6 šaukštais alyvuogių aliejaus. Šis marinatas puikiai pagardins daržoves, žuvį, vištieną ar avieną.

Aštrūs pomidorai

Sumaišykite 8 šaukštus pomidorų padažo, 2 valgomuosius šaukštus sojos padažo, 2 arbatinius šaukštelius čili padažo ir 4 valgomuosius šaukštus raudonojo vyno. Šis marinatas puikiai tinka ruošti vištieną, kiaulieną ar dešreles.

Ananasai ir kokosas

Trintuvu sutrinkite ketvirtadalį nulupto ananaso ir pusės žaliosios citrinos minkštimą. Įpilkite 200 mililitrų kokosų pieno, pagardinkite šaukšteliu tabasko padažo. Šis marinatas tinkamas vištienai ir kiaulienai.

Alus ir garstyčios

Sumaišykite 150 mililitrų alaus su 4 valgomaisiais šaukštais grūdėtųjų garstyčių. Toks marinatas puikiai tiks pagardinti jautienos ir kiaulienos kepsniams.

Prieskonių tornadas

Inde sumaišykite sutrintą skiltelę česnako, 2 valgomuosius šaukštus maltos kalendros, 2 valgomuosius šaukštus malto kumino, 1 valgomąjį šaukštą maltos saldžiosios paprikos, 1 itin smulkiai supjaustytą čili pipirą, pusės citrinos sultis, 2 valgomuosius šaukštus sojos padažo ir 8 šakeles čiobrelio. Šis prieskonių mišinys puikiai tinka marinuoti vištieną ir avieną.

Naudingi patarimai

1) Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde, marinatas turi apsemti mėsą. Plastikiniai indai idealiai tinka marinavimui dėl labai paprastos priežasties – jie užima nedaug vietos, juos lengva plauti, jie nesioksiduoja.

2) Prieš marinuodamos vištieną, nuplaukite odelę arba ją keliose vietose įpjaukite. Priešingu atveju odelė neleis marinatui tinkamai įsigerti į mėsą.

3) Niekada marinato nepasigaminkite per daug, nes antrą kartą jo naudoti nebegalima – taip tik sugadinsite gerus maisto produktus.

4) Prieš kepant, mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu - taip pašalinsite marinato perteklių.

5) Jeigu ruošiate marinatą, kuriam reikia medaus ar cukraus, vėliau būkite atidesnės, kad kepama mėsa nesudegtų.

Dar kartą apie prieskonius

Prieskoniai – viena iš svarbiausių bet kurio gardaus marinato sudėtinių dalių. Kartais, kai visai nėra laiko, o mėsą kepimui reikia skubiai paruošti, jie netgi gali atstoti marinatą. Įtrinkite mėsą česnako, mėgstamų prieskonių ir juodųjų pipirų mišinių ir palikite bent valandai – kepsnys jau paruoštas, telieka kurti kepsninę ir mėgautis skaniu patiekalu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Santuokos sakramento auka: už norą tuoktis prestižinėje bažnyčioje pakloja įspūdingas sumas (243)

Vienas iš didžiausių galvos skausmą keliančių klausimų jaunavedžiams – kiek aukoti...

Rusijoje lietuvis surado keisčiausią pasaulyje viešąjį tualetą (28)

Norite sysiuko ar dar rimčiau? Eikite į tam skirtą autobusą – jums pasakytų...

Šuns apkandžiota kaunietė: jo šeimininkė net nemėgino sudrausminti keturkojo – spruko, palikusi vaikus (134)

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi svetimo šuns sužalota ir įbauginta...

Žaibo iškrova - vis dar už pažinimo ribų: gali nutrenkti ir mieste, ir net namuose (78)

Nidos kurorte praėjusį savaitgalį žaibas nutrenkė 1986 metais gimusią moterį. Pasak...

Putinas atvyko į Austrijos užsienio reikalų ministrės vestuves (236)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį atvyko į Gamlico kaimą Austrijoje, kur...

Eksperimentas pažinčių svetainėje: tinderio princų pasiūlymai ir gvazdikų pasimatymas (30)

Turbūt dažnas vyras turi draugę/kolegę/sesę, kuri yra ištarusi frazę panašią į „Tinderis...

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai (10)

Šašlykų kokybei turi įtakos daug veiksnių – marinatas, mėsos rūšis ir t. t. Ir vis tik daug...

Žavi Izraelio karė pikantiškomis nuotraukomis užkariavo daugybės gerbėjų simpatijas

Savo nuotraukas su labai menkai kūną dengiančiu bikiniu ėmusi skelbti žavinga Izraelio karė tapo...

Kūdikiai, kurių šarmui atsispirti tiesiog neįmanoma (3)

Kai kuriems iš mūsų nepasisekė ir nepaisant įdėtų pastangų, galbūt niekada nebūsime kieti,...

Kaip rasti tinkamiausią vietą skalbimo mašinai? (1)

Didelė buitinė technika, pavyzdžiui, skalbimo mašina namuose turi turėti jai skirtą vietą. Tai...