aA
Mūsų, lietuvių, dažniausiai skanaujamas yra iš pieno gaminamas varškės sūris – šviežias, džiovintas, rūgštus, saldus, pagardintas kmynais. Paprastai tokie lietuviški sūriai gaminami iš rauginto arba saldaus pieno. Juos moka gaminti kaime gyvenančios mūsų močiutės, tetos, mamos… Varškės sūris yra saugomas Europos Sąjungos lygiu kaip saugomą geografinę nuorodą turintis produktas.
© Shutterstock nuotr.

Tačiau šiuo metu galime gardžiuotis kitokių sūrių įvairove – šveicariškais, prancūziškais, olandiškais, itališkais sūriais. Jų skonis – pats įvairiausias. Kaip ir sūrių pavadinimų vartojimas…

Prieš akis šmėžuoja įvairūs sūrių pavadinimai: feta, brie, mocarella, ricotta, Camembert, Bel Paese, Edam, Mascarpone ir daugelis kitų… Dažnai ir nebeaišku, kaip sūrio rūšį įvardyti lietuviškai, kaip tarti jo pavadinimą, kokį įsigyti parduotuvėje.

2010 metais Lietuvių kalbos institutas išleido sūrių pavadinimų žodynėlį (Jurgita Girčienė, Danutė Liutkevičienė „Sūrių pavadinimai“) – puikų pagalbininką, kuriame teikiama originalus sūrio pavadinimas, jo nuotrauka, apibūdinimas ir, svarbiausia, – adaptuotas lietuviškas sūrio pavadinimas. Tad žinokime, jog:

Bri sūris (angl. Brie) – minkštas, gelsvas, švelnaus, bet pikantiško skonio ir kvapo prancūziškas karvių pieno sūris plona valgoma baltųjų pelėsių plutele.

Fetà – baltas, sūdytas avių pieno sūris, gaminamas daugiausia Graikijoje.

Mocarelà (it. Mozzarella) – minkštas, baltas, labai švelnaus skonio itališkas buivolių ar karvių pieno sūris, dažnai naudojamas įvairiems patiekalams.

Rikotà (it. ricotta) – minkštas, baltas, švelnaus skonio itališkas karvių ar avių pieno sūris, gaminamas perdirbant išrūgas, dažnai naudojamas įvairiems patiekalams.

Kamambèras (angl. Camembert) – minkštas, geltonas, brandinant stiprėjančio skonio ir kvapo prancūziškas karvių pieno sūris plona valgoma baltųjų pelėsių plutele, dažnai naudojamas įvairiems patiekalams.

Belpaèzė (it. Bel Paese) – pusminkštis, gelsvas, švelnaus skonio itališkas karvių pieno sūris, primenantis mocarelą, dažnai naudojamas įvairiems patiekalams.

Edãmas (Edam) – puskietis arba kietas, gelsvas, švelnaus skonio ir kvapo olandiškas karvių pieno sūris, ppr. su raudono vaško apvalkalu.

Maskarpònė (it. Mascarpone) – minkštas, purus, balsvas, švelnaus skonio, riebus tepamas itališkas karvių pieno sūris, ppr. naudojamas įvairiems patiekalams.

Nors sūrių pavadinimai skamba ir egzotiškai, tačiau nuosekliai juos vartodami nesipainiosime, žinosime, kaip tarti sūrio pavadinimą ir kaip jį vartoti lietuvių kalboje.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Jokių išimčių: iš Lukiškių iškeliami kaliniai, vaikžudė Bružaitė bus įkalinta su moterimis virš tūkstančio kalinių liks laisvėje (35)

Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas su daugiau kaip 600 kalinių iš Vilniaus centre...

Ekonomistai perspėja: Lietuva gali prarasti tik ką atgautus Baltijos tigro marškinius (221)

Krizės ženklai yra matomi ir jei sunkmetis ateis – neišvengiamai palies Lietuvą, tačiau kiti...

Skvernelis kirto Grybauskaitei: prezidentės politiką iliustruoja „tulpių paštas“ valdančiuosius bandoma „sumonstrinti“ (1659)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad prezidentės Dalios...

Mokytojų derybos pajudėjo: labai norime Kūčias sutikti namuose papildyta (384)

Ketvirtadienio rytą mokytojai su laikinai Švietimo ir mokslo ministro pareigas einančiu Roku...

Palygino kelionių organizatorių pasiūlymus: poilsis ten pat, o kainų skirtumas – 400 eurų (138)

Planuojant kelionę visuomet svarbu gauti norimo tipo poilsį už geriausią įmanomą kainą. Vis...

Šaras į Miuncheną skrenda ramus – vietoje traumuotų žaidėjų atsiranda galimybė kitiems į rikiuotę grįžta Jankūnas (13)

Kauno „Žalgiriui“ Eurolygos rungtynėse su tiek pat pergalių turinčia (5/6) Miuncheno...

Įteisino lengvatą, bet vairuotojai įpročių nekeičia – naujove naudojasi vos 2 iš 10 (83)

Jau pusmetį Lietuvos vairuotojai neprivalo su savimi vežiotis krūvos dokumentų, tačiau 8 iš 10...

DELFI „Miestai“ reklamose filmavosi iš jų kilusios žvaigždės (1)

Lapkričio pradžioje naujienų portalas DELFI pristatė kanalą „ Miestai “, kuriame skaitytojai...

Visiems vietos po saule nėra: Lietuvos ūkininkų organizacijos Briuselyje mitinguoja atskirai pastebėta ir Grybauskaitė (3)

Šiandien Briuselyje mitinguos dvi konkuruojančios ūkininkų organizacijos – Maisto taryba, kuri...

Norintiems pasimėgauti ypatingu desertu – 3 sveikesnių pyragų receptai (2)

Net ir tradicinis obuolių pyragas gali būti pagamintas bent šiek tiek sveikiau, o sąžinė,...