Pikantiškas skonis - ne vienintelis garstyčių privalumas. Garstyčiose gausu vitaminų B, E, A, D, taip pat kalio, geležies ir fosforo.
Garstyčios gerina apetitą ir padeda virškinti sunkų maistą. Beje, jomis galima gardinti beveik visas mėsos rūšis. Patyrę virėjai žino, kad norint, jog kepta mėsa būtų minkšta, ją žalią riekia ištrinti garstyčiomis.

Eteriniai aliejai, esantys šiame prieskonyje, stimuliuoja organizmo apsaugines funkcijas, todėl peršalimo ligų sezonu jų vertėtų vartoti dažniau.

Be to, garstyčiose yra riebalų rūgščių, kurios gerina medžiagų apykaitą. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad garstyčios stabdo senėjimo procesus, yra viena širdies ir kraujagyslių ligos profilaktikos priemonių.

Gausi šeimyna

Garstyčios gali būti kelių rūšių. Lietuvoje seniai auginamos baltosios garstyčios nėra itin aštrios. Atpažinti jas galima pagal intensyvią geltoną spalvą. Yra dar ir rudųjų bei juodųjų garstyčių. Beje, pastarųjų spalva yra greičiau tamsiai raudona. Jos yra labai aštrios.

Milteliai ar grūdeliai

Gaminamos garstyčios dviem būdais arba iš grūdelių, arba iš miltelių. Išoriškai tokios garstyčios niekuo nesiskiria - jų konsistencija primena grietinės. Tačiau iš grūdelių pagamintos garstyčios yra naudingesnės, o ir skanesnės nei iš miltelių. Mat tokioms garstyčioms gaminti naudojami sumalti grūdeliai, iš kurių išspaustas aliejus. Iš miltelių padarytos garstyčios labiau degina burną, tačiau neturi pikantiško skonio. Tad pirkdami garstyčių padažą, nepatingėkite perskaityti, iš ko jis yra padarytas.

Pasidaryk pats

Garstyčių padažo galima pasigaminti ir namie. Tam reikia grūdelius padžiovinti, susmulkinti, užvirinti su verdančiu vandeniu, nusunkti ir sutrinti į miltelius. Paimkite 180 g smulkintų garstyčių arba jų miltelių, 0,25 ml verdančio vyno acto, 180 g cukraus, truputį pipirų, gvazdikėlių, kardamono, muskato riešuto, nutarkuokite pusės citrinos žievelę.

Smulkintas garstyčias užpilkite verdančiu vyno actu, gerai išmaišykite ir palikite nakčiai šiltoje vietoje. Kitą dieną sudėkite cukrų ir prieskonius ir dar kartą viską išmaišykite. Po poros valandų garstyčias galite tiekti ant stalo.

Svarbu

• Garstyčių nerekomenduojama valgyti tik tiems žmonėms, kurie turi skrandžio problemų - serga gastritu arba opalige.

• Taip pat nereikėtų jų valgyti prieš miegą, mat šis prieskonis pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu.