Ar žinote, kad garstyčių grūdeliai minimi visose pasaulio religijose? Krikščionims jie simbolizuoja tikėjimą. Korane garstyčių grūdeliais matuoja žmogaus nuodėmes. Kabaloje jie laikomi vienais pagrindinių simbolių, reiškiančių gyvenimo energiją.

Pirmosios tarp lygių

Garstyčios vertinamos visose šalyse. Jungtinėse Valstijose jų populiarumą liudija tai, kad kiekvieną pirmąjį rugpjūčio šeštadienį būna minima Nacionalinė garstyčių diena. Jos populiarios ir mūsų šalyje. Be jų sunku įsivaizduoti daug patiekalų. Šis prieskonis gerina apetitą ir padeda virškinti riebų maistą, puikiai tinka prie bet kokios mėsos.

Spalva turi reikšmės

Garstyčios būna kelių rūšių. Baltosios garstyčios – pačios švelniausios, jų galima suvalgyti daug. Rudosios garstyčios – aštresnės, tačiau aromatingesnės. Būtent prie jų mes esame pripratę nuo vaikystės. Būna dar juodų garstyčių, turinčių raudonai rudą atspalvį. Jas ragauti reikėtų atsargiai, nes galima nusideginti liežuvį.

Garstyčios būna grūdėtos arba miltelių pavidalu. Grūdėtosios, žinoma, gaminamos iš garstyčių grūdų, o milteliai – iš išspaudų, kurios lieka išspaudus iš grūdelių aliejų. Pirmosios yra vertingesnės, nes turi daugiau naudingųjų medžiagų, kurios stabdo senėjimo procesus, mažina vėžio ir širdies ligų riziką.

Gydomosios savybės

Dar pats Hipokratas laikė garstyčias gera gydomąja priemone, lengvinančia kosulį. Ją vertino ir už tai, kad ji perduoda savo šilumą žmogaus kūnui. Atsisakyti garstyčių reikėtų tik tiems, kurie turi problemų su virškinimu. Ją draudžiama vartoti sergant gastritu ir skrandžio opa.

• Pirkdami garstyčių padažą, atkreipkite dėmesį, koks actas įeina į jo sudėtį. Geriausia, jei garstyčių padažas būna su vyno arba obuolių actu. 

• Kartais garstyčių padažui naudojamas marinatas – vietoje acto įpilama vyno, chereso arba citrinos sulčių mišinio su vaisių tyre, aitriosiomis paprikomis, kaparėliais, ančiuviais, įvairiomis žolelėmis.

• Garstyčių padažą galima laikyti tiek šaldytuve, tiek spintelėje. Jeigu padažas išsausėjo, praskieskite jį verdačiu vandeniu ir gerai išmaišykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)