aA
Garstyčios – vienos iš labiausiai deginančių prieskonių. Su jomis netgi paprasti patiekalai įgauna pikantišką skonį ir labiau žadina apetitą.
Garstyčios
© Shutterstock nuotr.

Ar žinote, kad garstyčių grūdeliai minimi visose pasaulio religijose? Krikščionims jie simbolizuoja tikėjimą. Korane garstyčių grūdeliais matuoja žmogaus nuodėmes. Kabaloje jie laikomi vienais pagrindinių simbolių, reiškiančių gyvenimo energiją.

Pirmosios tarp lygių

Garstyčios vertinamos visose šalyse. Jungtinėse Valstijose jų populiarumą liudija tai, kad kiekvieną pirmąjį rugpjūčio šeštadienį būna minima Nacionalinė garstyčių diena. Jos populiarios ir mūsų šalyje. Be jų sunku įsivaizduoti daug patiekalų. Šis prieskonis gerina apetitą ir padeda virškinti riebų maistą, puikiai tinka prie bet kokios mėsos.

Spalva turi reikšmės

Garstyčios būna kelių rūšių. Baltosios garstyčios – pačios švelniausios, jų galima suvalgyti daug. Rudosios garstyčios – aštresnės, tačiau aromatingesnės. Būtent prie jų mes esame pripratę nuo vaikystės. Būna dar juodų garstyčių, turinčių raudonai rudą atspalvį. Jas ragauti reikėtų atsargiai, nes galima nusideginti liežuvį.

Garstyčios būna grūdėtos arba miltelių pavidalu. Grūdėtosios, žinoma, gaminamos iš garstyčių grūdų, o milteliai – iš išspaudų, kurios lieka išspaudus iš grūdelių aliejų. Pirmosios yra vertingesnės, nes turi daugiau naudingųjų medžiagų, kurios stabdo senėjimo procesus, mažina vėžio ir širdies ligų riziką.

Gydomosios savybės

Dar pats Hipokratas laikė garstyčias gera gydomąja priemone, lengvinančia kosulį. Ją vertino ir už tai, kad ji perduoda savo šilumą žmogaus kūnui. Atsisakyti garstyčių reikėtų tik tiems, kurie turi problemų su virškinimu. Ją draudžiama vartoti sergant gastritu ir skrandžio opa.

• Pirkdami garstyčių padažą, atkreipkite dėmesį, koks actas įeina į jo sudėtį. Geriausia, jei garstyčių padažas būna su vyno arba obuolių actu. 

• Kartais garstyčių padažui naudojamas marinatas – vietoje acto įpilama vyno, chereso arba citrinos sulčių mišinio su vaisių tyre, aitriosiomis paprikomis, kaparėliais, ančiuviais, įvairiomis žolelėmis.

• Garstyčių padažą galima laikyti tiek šaldytuve, tiek spintelėje. Jeigu padažas išsausėjo, praskieskite jį verdačiu vandeniu ir gerai išmaišykite.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (128)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (88)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Bloomberg ekspertas: su Vokietijos skola dedasi kažkas neaiškaus (20)

Krentantis Vokietijos vyriausybės skolos pajamingumas – klasikinės „atsitraukimo“ strategijos...

Po šūvių Strasbūre – milžiniškos saugumo pajėgos: yra žuvusių, nukentėjusieji kritinės būklės Atnaujinta 02.00 val. (492)

Prancūzijoje, Strasbūre po šaudynių netoli miesto kalėdinės mugės mažiausiai vienas asmuo...

Maištas laive: pasaulio čempionato žvaigždės kaunasi ne tik baseine, bet ir teismo salėje

Tarptautinė plaukimo federacija ( FINA ) priversta tramdyti sukilimą, įsiplieskusį jos panosėje....

Visai netoli šaudynių vietos Strasbūre esantis lietuvis žurnalistas: neaišku, ar viskas baigėsi (52)

LRT žurnalistas Adomas Šimkus, esantis Strasbūro centre, visai netoli tos vietos, kur buvo...

Technines pražangas ir toliau renkantis Valančiūnas svariai prisidėjo prie „Raptors“ pergalės

NBA pirmenybėse po dviejų nesėkmių serijos atsitiesė lygos lyderiai Toronto „Raptors“...

Į Lietuvą atkeliauja šalto oro masė: sinoptikai žada galingą sniego porciją (12)

Trečiadienį vėjas pasirinks šiaurės, šiaurės rytų kryptį, pradės stiprėti - pajūryje iki...

Profesoriaus Stuko rekomenduojamas trejetukas: šis supermaistas ypač naudingas dabar (3)

Kale kopūstai , goji uogos, chia sėklos – super maisto titulą užsitarnavę tolimų šalių...