Kovas – mėnuo, kai organizmas tiesiog šaukiasi pavasario. Geriausiai apie jį primena ne tik sprogstantys pumpurai, bet ir pirmosios daržo gėrybės. O kas gali būti geriau nei pirmasis patiekalas iš šviežių, Lietuvos ūkininkų užaugintų ryškiaspalvių salotų, kurios ne tik yra labai sultingos ir skanios, suteikia energijos bet yra ir puiki organizmo valymo priemonė.
© Shutterstock nuotr.

Prekybos centruose jau dabar jų galima rasti visą puokštę – garbanotų ir plačialapių salotų, špinatų, gražgarsčių ar kitų. Derinant skirtingas rūšis virtuvė gali virsti tikra improvizacijų arena, kur iš įvairių žalumynų lėkštėje gaunama ryški ir gardi skonių paletė.

Salotos – tikra vitaminų bomba, kurių nauda po žiemos pavargusiam organizmui – itin didelė. Žinoma, pavasaris ir vasara yra geriausias laikas mėgautis šiais žalumynais, kadangi ant stalo atsiduria salotos, auginamos Lietuvos ūkininkų, turtingos didesniu kiekiu baltymų, angliavandenių, mineralinių druskų ir vitaminų. Salotos gerina virškinimą, gerina kraujospūdį, mažina nuovargį, ramina nervų sistemą, gerina miegą.

„Salotos – tikriausiai lengviausias patiekalas, su kuriuo galima eksperimentuoti – maišyti skirtingas salotas su kriaušėmis, feta ir burokėliais, su tunu ir avokadais ar su ridikėliais, petražolėmis ir krapais jau iš šiųmetinio derliaus – fantazijai ribų nėra. Kuo didesnė salotų įvairovė lėkštėje, tuo daugiau maistinių medžiagų pasisavinsite iš patiekalo, kadangi salotos skiriasi savo maistine verte, vitaminų ir mineralų kiekiu. Tad jų mišinys aprūpins organizmą vitaminų atsargomis bei suteiks patiekalui daugiau skonių“, – sakė RIMI kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.

E. Sereičikienė dalinasi keliais, itin lengvai paruošiamais salotų receptais, kurie itin tiks lengviems pietums į darbą ar energijos suteikiančiai vakarienei.

Salotos su burokėlių traškučiais

Jums reikės:

2 burokėliai
100 g špinatų
100 g plačialapių salotų
Pusė puodelio šviežių petražolių
1 v. š. saulėgrąžų sėklų
2 v. š. moliūgų sėklų
1 morka
6 ridikėliai
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. baltojo vyno acto
1 a. š. garstyčių
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminkime:

Aštriu peiliu plonais griežinėliais supjaustykite burokėlius, išdėliokite juos ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol jie taps traškūs. Atvėsinkite. Tuo metu kol burokėliai kepa, inde sumaišykite plačialapes salotas, špinatus, plonai supjaustytą morką ir ridikėlius, susmulkintas petražoles, moliūgų ir saulėgrąžų sėklas.

Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, baltojo vyno actą ir garstyčias, užpilkite ant salotų. Pagal skonį užberkite druskos ir pipirų. Tuomet sudėkite burokėlių traškučius, išmaišykite ir mėgaukitės pavasarine gaiva.

Salotos su šviežiais persikais ir Parmos kumpiu

Jums reikės

2 persikų
100 g garbanotų salotų
100 g gražgarsčių
50 g parmezano
100 g Parmos kumpio
1 v. š. klevų sirupo
1 v. š. balzamiko acto
1 v. š. ryžių acto
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminkime

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir įjunkite griliaus režimą. Į keturias dalis supjaustykite persikus ir kepkite orkaitėje 10 min. Tuo sumaišykite garbanotas salotas su gražgarstėmis, ant salotų uždėkite keptus šviežius persikus, plonai pjaustytą parmos kumpį, užbarstykite parmezano.

Sumaišykite klevų sirupą, balzamiko actą, ryžių actą ir užpilkite padažą ant salotų. Pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujausi reitingai: konservatoriai ir „valstiečiai“ lieka populiariausi (111)

Populiariausiomis partijomis šalyje toliau lieka opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos...

Kelionė po Rusiją pilna stebuklų: kainos baisios, o svajonių alga – 400 eurų (648)

Ne tik Lietuvoje gyventojai skundžiasi aukštomis kainomis. Rusijoje, Sankt Peterburge, sutikti...

Vilniečiai nepatenkinti: pasitikėjimas Šimašiumi – žemiausias per visą kadenciją

Pasitikėjimas Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi pasiekė žemiausią vietą per visą jo...

Po pasaulį keliaujantis lenkas nišą rado Palangoje: kviečia paragauti „Trdelnikų“ (57)

„Buvau Rusijoje, Baltarusijoje, Italijoje, visose Baltijos šalyse, Ukrainoje, Austrijoje,...

JAV prezidentas atmeta referendumo Rytų Ukrainoje galimybę (27)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nesvarsto apie referendumo galimybę Rytų Ukrainoje - apie tai...

Krizę išgyvenę Oksana ir Simas Jasaičiai švenčia 5-ąsias vestuvių metines: atlikėja džiaugiasi vyro dėmesiu (162)

2013 metų liepos 19 d. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje aukso žiedus sumainė krepšininkas Simas...

Nustebsite, kiek daug gali žalieji žirneliai kiek valgyti, kad nepūstų pilvo?

Žalieji žirneliai yra gana maistingi ir turi nemažai skaidulų bei antioksidantų. Be to, tyrimai...

Restoranų darbuotojai atskleidė, kokių patiekalų niekada neužsisakytų (4)

Tik įsivaizduokite, kad sėdite prie stalo restorane ir esate išties alkani. Tačiau neturite nė...

Gyvena iš 150 eurų pensijos ir vis tiek laimingi (395)

Ar įmanoma būti laimingam, jei gauni 150 eurų pensijos, gyveni vienkiemyje, neturi mašinos, o į...

„Mano eksperimentas“ – viena dalyvių jau džiaugiasi salotų derliumi balkone

DELFI organizuojamas konkursas „Mano eksperimentas“ ir jo dalyvė Eimantė. Vilnietė šią...