aA
Kovas – mėnuo, kai organizmas tiesiog šaukiasi pavasario. Geriausiai apie jį primena ne tik sprogstantys pumpurai, bet ir pirmosios daržo gėrybės. O kas gali būti geriau nei pirmasis patiekalas iš šviežių, Lietuvos ūkininkų užaugintų ryškiaspalvių salotų, kurios ne tik yra labai sultingos ir skanios, suteikia energijos bet yra ir puiki organizmo valymo priemonė.
Gardžios pavasariškos salotos
© Shutterstock nuotr.

Prekybos centruose jau dabar jų galima rasti visą puokštę – garbanotų ir plačialapių salotų, špinatų, gražgarsčių ar kitų. Derinant skirtingas rūšis virtuvė gali virsti tikra improvizacijų arena, kur iš įvairių žalumynų lėkštėje gaunama ryški ir gardi skonių paletė.

Salotos – tikra vitaminų bomba, kurių nauda po žiemos pavargusiam organizmui – itin didelė. Žinoma, pavasaris ir vasara yra geriausias laikas mėgautis šiais žalumynais, kadangi ant stalo atsiduria salotos, auginamos Lietuvos ūkininkų, turtingos didesniu kiekiu baltymų, angliavandenių, mineralinių druskų ir vitaminų. Salotos gerina virškinimą, gerina kraujospūdį, mažina nuovargį, ramina nervų sistemą, gerina miegą.

„Salotos – tikriausiai lengviausias patiekalas, su kuriuo galima eksperimentuoti – maišyti skirtingas salotas su kriaušėmis, feta ir burokėliais, su tunu ir avokadais ar su ridikėliais, petražolėmis ir krapais jau iš šiųmetinio derliaus – fantazijai ribų nėra. Kuo didesnė salotų įvairovė lėkštėje, tuo daugiau maistinių medžiagų pasisavinsite iš patiekalo, kadangi salotos skiriasi savo maistine verte, vitaminų ir mineralų kiekiu. Tad jų mišinys aprūpins organizmą vitaminų atsargomis bei suteiks patiekalui daugiau skonių“, – sakė RIMI kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.

E. Sereičikienė dalinasi keliais, itin lengvai paruošiamais salotų receptais, kurie itin tiks lengviems pietums į darbą ar energijos suteikiančiai vakarienei.

Salotos su burokėlių traškučiais

Jums reikės:

2 burokėliai
100 g špinatų
100 g plačialapių salotų
Pusė puodelio šviežių petražolių
1 v. š. saulėgrąžų sėklų
2 v. š. moliūgų sėklų
1 morka
6 ridikėliai
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. baltojo vyno acto
1 a. š. garstyčių
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminkime:

Aštriu peiliu plonais griežinėliais supjaustykite burokėlius, išdėliokite juos ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol jie taps traškūs. Atvėsinkite. Tuo metu kol burokėliai kepa, inde sumaišykite plačialapes salotas, špinatus, plonai supjaustytą morką ir ridikėlius, susmulkintas petražoles, moliūgų ir saulėgrąžų sėklas.

Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, baltojo vyno actą ir garstyčias, užpilkite ant salotų. Pagal skonį užberkite druskos ir pipirų. Tuomet sudėkite burokėlių traškučius, išmaišykite ir mėgaukitės pavasarine gaiva.

Salotos su šviežiais persikais ir Parmos kumpiu

Jums reikės

2 persikų
100 g garbanotų salotų
100 g gražgarsčių
50 g parmezano
100 g Parmos kumpio
1 v. š. klevų sirupo
1 v. š. balzamiko acto
1 v. š. ryžių acto
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminkime

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir įjunkite griliaus režimą. Į keturias dalis supjaustykite persikus ir kepkite orkaitėje 10 min. Tuo sumaišykite garbanotas salotas su gražgarstėmis, ant salotų uždėkite keptus šviežius persikus, plonai pjaustytą parmos kumpį, užbarstykite parmezano.

Sumaišykite klevų sirupą, balzamiko actą, ryžių actą ir užpilkite padažą ant salotų. Pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vilniaus ponia, kuri daugybę metų gyveno iš svetimų pinigų: dėl to jūs esate patys kalti (54)

Įtakinga verslininkė, turinti pažinčių įvairiuose visuomenės sluoksniuose, ir galinti padėti...

Lietuvos kurortuose – užsienio turistų štilis: kaip kurortai gyvena be išlaidžiausių svečių iš Rusijos ir Baltarusijos? (28)

Karantinas itin skaudžiai paveikė Lietuvos kurortus, kurie gyvena iš turistų srautų,...

Atvanga nuo lietaus – tik šeštadienis (2)

Šiandien Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio juosta. Didesnėje šalies teritorijos dalyje vyraus...

Lietuvos turtuoliai spjovė į šalies kurortus ir keliauja į Jūrmalą: čia daugiau privatumo ir prabangos (242)

Kaimyninės Latvijos kurortą – Jūrmalą – itin pamėgo ne tik Rusijos žvaigždės, bet ir...

„Pergalę“ švenčiančiam Putinui – akibrokštas iš atokaus regiono (833)

Vladimirui Putinui apžvelgiant savo didžiulę „pergalę“ šią savaitę įvykusiame...

Atmestame ir vėliau pradingusiame Juleso Verne`o romane – neįtikėtinai tikslios prognozės apie šiuolaikinį pasaulį (39)

Beveik prieš 150 metų Julesas Verne`as parašė romaną, kuriame buvo neįtikėtinai tikslių...

Mergaites žaginęs seksualinis maniakas vėl ruošiasi į laisvę: anksčiau laiko paleistas, sustoti neketino (193)

Kitąmet į laisvę turėtų būti paleistas maniakas, 1994-aisiais siautėjęs Klaipėdoje ir jos...

Vairuotojų, kurie naršo telefone, laukia labai griežtos sankcijos: galite likti ir be teisių (177)

Remiantis statistika, per birželį keliuose žuvo keturi motociklininkai. Kas dėl to kaltas ir...

Abiturientus palaužusį matematikos egzaminą peržiūrėjo profesionalai: norėtųsi matyti gerokai sudėtingesnių užduočių (262)

Penktadienį Lietuvos abiturientai laikė valstybinį matematikos egzaminą: vieniems jis sukėlė...

TOP 10 madingiausių interjero tendencijų šią vasarą

Vienos namų dekoravimo mados keičia kitas, tačiau kai kurie elementai niekada nepasensta. Norėdami...

|Maža didelių žinių kaina